sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

dp
dp
0 25.07.2023 11:26:07

Paralokostrelka Živa Lavrinc po rojstvu sina do vozovnice za Pariz

ZSIS.SI
Točno 400 dni nas loči od začetka paralimpijskih iger, ki jih bo med 28. avgustom in 8. septembrom 2024 gostila francoska prestolnica. Slovenske športnice, športniki in ekipe se borijo za vozovnice za nastop na igrah. V 11 dneh bo v Parizu in okolici podeljenih 549 kompletov kolajn v 22 športnih panogah.

V paralokostrestvu se bo za kolajne v posamični konkurenci borila naša tekmovalka reprezentantka, 34-letna Živa Lavrinc, ki si je kvoto in vozovnico za pot v Francijo priborila pretekle dni na svetovnem prvenstvu na Češkem, kjer je v posamični konkurenci zasedla sedmo mesto. Kvoto za Pariz 2024 si je priborilo prvih osem na svetu.

PRIJAVA ZA TABOR V LAŠKEM
V Laškem tudi letos zadnji teden v avgustu gostijo Paralimpijski tabor za družine. Mladi invalidi in njihove družine lahko v parih dneh preizkusijo številne parašporte, starši si izmenjajo izkušnje in prisluhnejo zanimivim predavanjem. Vabljeni! Več o taboru: tabor.zsis.si

Živa se je s 13. mestom izkazala v kvalifikacijah, potem pa dobro nadaljevala. V šestnajstini finala je naša tekmovalka s 6:0 premagala Mongolko Oyun-Erdene Buyanjargal. V osmini finala je Živa s 6:0 porazila Japonko Čiko Šigesado, v četrtfinalu pa je z 2:6 klonila pred Kitajko Yang Wu, ki je na koncu osvojila bronasto kolajno. Kljub porazu je pristala na sedmem mestu, prvih osem pa si je priborilo vozovnice za prihajajoče paralimpijske igre.

"Paralimpijska kvota je dosežena. Kaj povedati? Predvsem sem hvaležna, ne vem, komu, da se je to zgodilo. Dvoboji na svetovnem prvenstvu so bili zahtevni. Prvi dvoboj sem dobila, potem pa se v osmini finala pomerila s tekmovalko, s katero sem se borila prejšnji mesec, ko je bil moj sin še v trebuhu in na poti. Takrat sploh ni bilo jasno, ali bomo šli na tekmo. Pa sem uspela. Danes sem v četrtfinalu povedla s 4:0, potem pa je začela delovati glava. Bo ali ne bo. Potem se umiriš, na koncu je uspelo," je bila po tekmi navdušena Živa, ki se je uspeha veselila s prvorojencem, ki ga je rodila prejšnji mesec.

396-22-lavrinc 2
Toni Cichy

Popoldan so se pesti stiskale za Dejana Fabčiča, ki je v posamični konkurenci tekmovanje končal na 33. mestu, zanj je bil na prvi oviri usoden Latvijec Gints Jonasts. Dejan je po tekmi priznal, da je imel težave z lokom, pogleduje pa že v prihodnji mesec, ko ga v Chicagu čaka tekma svetovnega pokala, evropsko prvenstvo bo sredi meseca.

"Odlično je bilo. To je zelo velik uspeh. Ženska kvota za paralimpijske igre v Parizu je osvojena. Dosegli smo polovico zastavljenih dolgoročnih ciljev. Želim si, da se izpolni še druga polovica: da kvoto doseže tudi Dejan. Dan pred tem sta bila Živa in Dejan v ekipni tekmi peta in za las ostala brez kvote za Pariz. Na posamični preizkušnji je Živa streljala odlično, Dejanu se ni izšlo, vemo, kje je bila težava, nekaj je bilo narobe tudi z opremo. V naslednjih tednih moramo to urediti, da spet pridobi zaupanje v opremo, da bo odločno nastopil na naslednjih tekmah. Avgusta nas čaka nova priložnost: kvote za Pariz se bodo delile na evropskem prvenstvu. Tam jih bo manj, a je tudi res, da so številni do njih prišli že na svetovnem prvenstvu, zato priložnost bo. Dejan je dobro pripravljen. Prepričana sem, da je samo vprašanje časa, kdaj mu bo uspelo. Sicer pa sem zelo ponosna na ekipo, ki se je povečala, krasi pa nas dobra energija, vsi so veliki 'pozitivčki'. Delajo pridno kot mravljice. Če delaš tako in vztrajaš, potem se ti prej ali slej povrne to z rezultati," je po tekmi povedala trenerka Brina Božič.

Značke: lavrinc, parasport

Članki iz rubrike