stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Darja Kapš, velemojstrica
Darja Kapš, velemojstrica
0 05.08.2022 10:23:45

Šahovska olimpijada na pol poti

Gomnaraju Gukesh
Profimedia
Največji svetovni šahovski dogodek, olimpijada v indijskem Čenaju, se je s prostim dnevom po šestem krogu prevesil v drugo polovico.

Doslej je že postregel z zanimivimi dvoboji in presenečenji ter že orisuje morebitne končne zmagovalce. Vroči favoriti pred začetkom tekmovanja v odprti konkurenci Norvežani (tretji nosilci), ki imajo v svojih vrstah svetovnega prvaka Magnusa Carlsena, so povsem razočarali in so trenutno na 56. mestu. V ekipi blesti zgolj Magnus, ki je oddal le en remi in pridobil tri točke ratinga.

Zvezdniški ekipi ZDA in gostiteljici Indiji 1 gre bolje, saj oboji lovijo prvo peterico, nekoliko slabše pa še enim favoritom, aktualnim evropskim prvakom Ukrajincem, ki so trenutno na 18. mestu. Veselje je spremljati neustrašni ekipi Indija 2 in Uzbekistan, ki ju vodita mladost in želja po zmagi. Trenutno zasedata tretje in četrto mesto na lestvici, kar je v tako močni in prestižni konkurenci svojevrsten uspeh. Ne glede na končni izplen sta obe ekipi že izstrelili nove šahovske zvezde, o katerih bomo v prihodnosti vrhunskega šaha še slišali. Predvsem gre omeniti 16-letnega indijskega čudežnega dečka Gukesha, ki je doslej zabeležil neverjetnih šest zmag proti izkušenim tekmecem in je s stoodstotnim izkupičkom trenutno daleč najboljši igralec prvenstva.

V odprti konkurenci sicer še naprej zmaguje izkušena Armenija (v preteklosti je bila na čelu z Aronjanom že olimpijska prvakinja), ki se je po minimalni zmagi proti Indiji 2 zavihtela na vrh pred ZDA. Tretje mesto si trenutno deli kar 11 reprezentanc, kar kaže na to, da bo finiš prvenstva dinamičen. V ženski konkurenci po pričakovanjih (ob odsotnosti Rusinj in Kitajk) kraljuje prva ekipa Indije, ki je bila v derbiju s 3:1 boljša od Gruzije. Na drugem mestu je Azerbajdžan, ki je visoko premagal Kazahstan. Tretje mesto presenetljivo zaseda Romunija, za njo pa je po vzoru moške konkurence kar nekaj reprezentanc z enakim številom točk.

Obe naši reprezentanci sta bili v šestem krogu v vlogi favoritov, a so bili uspešni samo moški, ki so ugnali Bolivijo s 3:1. Celi točki sta osvojila Markoja in Dobrovoljc, remizirala pa sta Šebenik in Šubelj. Naša dekleta so se pomerila s sosedami iz Hrvaške in tudi tokrat so (kot pred kratkim na srednjeevropskem pokalu Mitropa) doživele neprijeten poraz. Hrvatice, ki veljajo za izjemno neugodnega nasprotnika, so dvoboj dobile z 2,5:1,5. Točko je prispevala Vidičeva, remizirala pa je Unukova. Urhova je imela odlično pozicijo, a je bila premalo odločna, po napaki pa se je vse obrnilo v korist tekmice. Tudi Janžljevi je kazalo zelo dobro, a žal je sledil spregled, po katerem je ostala praznih rok. Naša moška ekipa je trenutno na 36. mestu, ženska pa na skromnem 48. V drugi polovici tekmovanja bodo naša dekleta potrebovala motiviranost in močan ekipni duh, da ujamejo želeno sanjsko petnajsterico.

Igre prost dan je namenjen počitku in regeneraciji šahistom, šahovskim funkcionarjem pa omogoča še zadnja lobiranja pred velikim volilnim kongresom 7. avgusta. Dosedanjemu predsedniku Arkadiju Dvorkoviču se zaradi ruskih sankcij in negodovanja dela šahovske skupnosti krepko maje predsedniški stolček. Volilnega rezultata si tako ne upa napovedati nihče, čeprav Dvorkoviču niti kritiki ne morejo očitati, da je v svojem predsedniškem mandatu za šah postoril veliko, predvsem na področju promocije šaha v vseh sferah družbenega življenja, obenem pa je organizacijo uradnih FIDE tekmovanj skupaj z ekipo popeljal na višjo raven. Dvorkoviču naklonjenost odkrito kažejo nekateri legendarni šahisti. Nekdanji svetovni šahovski prvak in indijski superzvezdnik Anand celo aktivno deluje v njegovi kampanji. Tokratna olimpijada obeta nepozabne spomine, saj bo to olimpijada, ki bo odšla v zgodovino po rekordni udeležbi ekip iz vsega sveta in organizacijskih presežkih. Indija, od koder šah tudi izvira, namreč zelo visoko ceni kraljevsko igro, zato ji tudi namenja vso mogočo pozornost. V organizacijo se je poleg gospodarstva in medijev aktivno vključila še politika, ki je najprestižnejšemu tekmovanju na svetu z udeležbo predsednika vlade Narendra Modija na odprtju izrazila posebno čast.

Članki iz rubrike