podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

erika znidarsic sr Reporter.si

Erika Žnidaršič izgubila živce: kako je ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

su
su
0 29.07.2022 10:37:13

Šahovska olimpijada: Spektakel z napako

Z včerajšnjim slovesnim odprtjem na stadionu, poimenovanem po Jawaharlalu Nehruju, se je v indijskem Chennaiu začela šahovska olimpijada. V teoriji bi morala na enem mestu zbrati vse najboljše, kar premore kraljevska igra, a tudi tokrat ne bo tako. Še posebej tokrat.

Olimpijada bo sploh prvič v Indiji, ki je sicer svetu dala nekaj izjemnih šahistov na čelu z nekdanjim svetovnim prvakom Vishyjem Anandom. Po prvotnih načrtih bi morala 44. izvedbo tega tekmovanja sicer že leta 2020 gostiti Moskva, a je za spremembo načrta najprej poskrbela pandemija novega koronavirusa, potem pa še ruska vojaška invazija na Ukrajino.

Februarja letos so Moskvi odvzeli organizacijo, namesto nje pa je vskočil Chennai. Sedemmilijonsko mesto, ki se je nekoč imenovalo Madras, bo v naslednjih dveh tednih tako šahovska prestolnica sveta.

Rekordno, a …
Na olimpijadi bo nastopilo rekordno število ekip. V moški oziroma odprti konkurenci 188 ekip iz 186 držav, v ženski pa 162 ekip iz 160 držav (Indija kot gostiteljica v obeh konkurencah nastopa s po tremi ekipami). A rekordna udeležba je žal le en del zgodbe. Če je bilo denimo pred štirimi leti na olimpijadi 33 igralcev z ratingom, višjim od 2700, je takšnih tokrat zgolj 15.

Razloge za tovrsten osip gre iskati predvsem v odsotnosti Rusije in Kitajske. Ruski reprezentanci (Ian Nepomniachtchi, Sergej Karjakin, Aleksander Griščuk ...) je rdečo luč prižgala FIDE, razlog pa seveda tiči v že omenjeni ruski vojaški invaziji na Ukrajino. Kitajska (Ding Liren, Wang Hao, Wei Yi ...), branilka naslova, pa se je po drugi strani s tekmovanja umaknila kar sama. Uradni razlogi niso znani, so pa bržkone povezani s pandemijo novega koronavirusa in posledičnimi omejitvami glede potovanj.

Tu se seznam tistih, ki bodo »pogrešani v akciji«, še ne konča. Zaradi takšnih in drugačnih razlogov bodo manjkali tudi Francoza Alireza Firouzja in Maxime Vachier-Lagrave, Madžar Richar Rapport, Američan Hikaru Nakamura, Azerbajdžanec Teimour Radjabov ..., že omenjeni Anand pa bo na domači olimpijadi zgolj v vlogi mentorja in ambasadorja. Od prve deseterice šahistov z aktualne Fidine lestvice jih je denimo v Indijo prišla le polovica.

Oslabljena oziroma pomlajena je tudi slovenska izbrana vrsta, med drugim sta nastop odpovedala Luka Lenič in Jure Škoberne, sicer prvi in tretji najbolje rangirani slovenski šahist. Odgovornost prve šahovnice bo tako prvič prevzel Matej Šebenik, ki bo v odsotnosti Matjaža Mikaca opravljal tudi vlogo selektorja oziroma kapetana.

Prvi nosilci so Američani. Edini, ki glede na povprečni rating presegajo magično mejo 2700. Sijajna ekipa, ki ima v Fabianu Caruani, Levonu Aronianu (z Armenijo že tri zlate kolajne) in Wesleyju Sou tri od štirih najbolje rangiranih igralcev na turnirju.

Na spodrsljaje Američanov bodo prežali gostitelji Indijci, s tretjim najboljšim povprečnim ratingom pa se predvsem po zaslugi svetovnega prvaka Magnusa Carlsena ponašajo Norvežani. »Čudovito se je vrniti v Chennai, saj sem bil pred devetimi leti prav tu deležen ene najlepših izkušenj v svoji šahovski karieri. Mislim seveda na zmago proti Anandu in prvo osvojitev naslova svetovnega prvaka. To so fantastični spomini, ki jih je treba obujati, veselim pa se tudi ustvarjanja novih,« pravi prvi zvezdnik olimpijade. Veliko pozornosti bo deležna tudi druga ekipa Indije, v kateri so zbrani nekateri čudežni dečki indijskega oziroma svetovnega šaha.

Zlato so pred štirimi leti v Gruziji osvojili Kitajci, srebro Američani, bron pa Rusi, medtem ko so Slovenci tekmovanje končali na 32. mestu. Letos bodo to uvrstitev težko ponovili oziroma nadgradili.

Unukova pogleduje proti petnajsterici
Še bolj kot moško je odsotnost Kitajske in Rusije prizadela ženski turnir. Od prve deseterice z lestvice FIDE bodo na olimpijadi nastopile le ukrajinski sestri Marija in Ana Muzičuk, ki je nekoč igrala za Slovenijo, ter Gruzijka Nana Dzagnidze.



V odsotnosti Kitajk, ki so zlato osvojile tako pred štirimi leti v Batumiju kot pred šestimi leti v Bakuju, se s »pole positiona« v enajst krogov dolgo dirko podajajo domačinke. Pod posebnim drobnogledom bo pri tem Harika Dronavalli, ki je v osmem mesecu nosečnosti.

Slovenija je bila pred štirimi leti 31., tokrat pa kljub dvema debitantkama v svoji vrstah (Zala Urh in Monika Rozman) cilja više. Najboljša igralka Laura Unuk denimo pogleduje proti najboljši petnajsterici, kar bi bilo kakšnih deset mest boljše od izhodiščnega položaja.

Kakorkoli že, tekmovanje se začne danes, konča pa 9. avgusta.

SLOVENIJA
MOŠKA REPREZENTANCA
Matej Šebenik 2512
Jan Šubelj 2498
Jure Borišek 2577
Boris Markoja 2452
Vid Dobrovoljc 2398

ŽENSKA REPREZENTANCA
Laura Unuk 2340
Zala Urh 2321
Lara Janželj 2215
Teja Vidic 2099
Monika Rozman 2104

Značke: šah, unuk, indija

Članki iz rubrike