pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Kdo je kriv, da bolniki v UKC Ljubljana zaradi ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

mk
mk
0 28.03.2022 10:48:33

Športna zveza Škofljica

SRD Škofljica
ŠZŠ
Dvakrat, včasih tudi trikrat na mesec vas bomo obveščali o dejavnostih športnih društev, članov Športne zveze Škofljica.

Predstavili bomo društva in klube, njihovo dejavnost, se včasih ozrli v zgodovino, ne bomo pa pozabili predstaviti niti zaslužnih športnih delavcev, sponzorjev ... Seveda ne bomo pozabili na naše športnike, ki delujejo v društvih zunaj naše občine in ne boste verjeli, veliko jih je in zelo uspešni so. V današnji številki vam predstavljamo Športno zvezo Škofljica, Športno rokometno društvo Škofljica in Športno kulturno društvo Frklje ter njihove sponzorje. Veseli bomo vašega odziva, zato nam lahko pišete na milan.kzs@gmail.com.

Športna zveza Škofljica je bila ustanovljena decembra 2015 z namenom povezati športna društva in klube na območju občine Škofljica. Ustanovitev se je zgodila na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije ZŠZ s pomočjo regijske pisarne Grosuplje, v register društev pa je bila vpisana oktobra 2016 in na 41. redni skupščini OKS-ZŠZ, ki je bila 16. decembra 2017, sprejeta tudi v članstvo krovne športne organizacije.

Trenutno je v ŠZŠ včlanjenih 14 športnih društev in klubov, in sicer Balinarski klub Gradišče, Taekwondo klub Kang Škofljica, Moutain bike Lavrica klub, Športni klub Pijava gorica, Športno društvo Klen, Športno društvo Korenine, ŠR društvo francoski kasač, Športno rokometno društvo Škofljica, Športno rekreativno društvo Kosec, Kulturno in športno društvo moja občina, Športno društvo M@M, Športno kulturno društvo Frklje in Planinsko društvo Pijava Gorica.

Delo zveze je razvejano, saj med drugim aktivno sodeluje pri vseh postopkih, vezanih na vsakoletni program športa v občini Škofljica, prireja seminarje za člane, vezane na LPŠ itd. Od leta 2018 podeljuje priznanja najboljšim športnikom v občini, organizira Mini olimpijado, lani tudi Olimpijsko baklo. V letošnjem letu bo tudi po zaslugi Športne zveze junija Škofljico v zadnji etapi obiskala mednarodna kolesarska dirka Po Sloveniji.

Velja poudariti, da so kljub temu, da delujejo samo pet let, naredili veliko za povezovanje športa na Škofljici, predvsem pa je pomembno dejstvo, da jih občina sprejema kot enakopravnega partnerja na področju športa, kar za mnoge občine ne velja. Za dobro sodelovanje gre zahvala tako občinski upravi kot tudi županu občine Škofljica, gospodu Ivanu Jordanu.

Športno kulturno društvo Frklje

Cheer plesna dejavnost ima na Škofljici 20-letno tradicijo. Sprva je bila kar 15 let sekcija Športnega društva Škofljica, zdaj pa že šesto let deluje kot samostojno plesno društvo ŠKD Frklje. Na začetku je v sekciji poplesavala ena tekmovalna skupina z 18 plesalkami, z leti pa je delovanje preraslo v aktivno, uspešno in prepoznavno društvo. Ustanoviteljica in vodja društva je domačinka Irena Balažic, ki skupaj s pomočnicami in trenerkami Nastjo Šturm Pirc, Lavro Štrumbelj, Ano Filej, Marušo Ahčin, Majo Boh, Lizo Repar, Karolino Gumilar, Hano Repar in Lauro Nagode trenirajo plesne skupine in plesalke vse od vrtca do fakultete.

Plesalke ŠKD Frklje trenirajo cheer ples oziroma performance cheer, ki prihaja iz Amerike in je del športne panoge cheerleadinga. Performance cheer je skupinski šport, sestavljen iz različnih stilov plesa, najpogosteje iz cheer poma, cheer hip hopa in cheer jazza. Najbolj prepoznaven del tega plesa so vsekakor cofi, ki še dodatno popestrijo koreografijo. V nasprotju z navijaškim plesom, s katerim se največkrat zamenjuje, cheer ples nima težjih dvigov in postavljanja v piramide ter zahtevne akrobatike. K sreči pa postajajo pravila vse bolj ohlapna, kar daje performance cheeru vse večjo atraktivnost, široko možnost plesnega ustvarjanja in posledično tudi stalen razvoj plesne zvrsti.

V sistem tekmovanja so plesalke ŠKD Frklje vključene vse od sezone 2002/03 in se pod okriljem zveze CZS udeležujejo vseh tekmovanj doma in pokalnih tekem v tujini ter se redno uvrščajo tudi na vsakoletna državna prvenstva. Tekmovalne skupine redno posegajo po najvišjih mestih in se domov na Škofljico ponosno vračajo s pokali in medaljami. Plesalke in trenerke so tudi članice ali vodje performance članskih ali mladinskih reprezentanc za udeležbo na svetovnih prvenstvih ICU, na kar so v društvu še posebej ponosni. Poleg tekmovanj dekleta s svojimi nastopi z veseljem popestrijo športne, šolske in kulturne prireditve v domači občini ter tudi zunaj nje. (ib)

Galerija

Članki iz rubrike