Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(rp)
(rp)
09.03.2022 13:06:46
Deli članek:

Pristop enak kot v svetovnem pokalu

ZVEZA ŠIS-SPK

Kot je znano, ima Slovenija na letošnjih paralimpijskih igrah le enega predstavnika. Hrušičan bo debi dočakal v noči na četrtek, ko bo tekmoval v veleslalomu, v noči na soboto pa ga čaka še slalom. Kot pravi, se s pomembnostjo tekme ne želi posebej obremenjevati, ampak tekmovati enako kot na preostalih tekmah.

Slivnik bo na igrah v Pekingu nastopil na dveh tekmah v kategoriji sedečih smučarjev. Začel bo z veleslalomom, ki bo jutri na sporedu ob 2.30 in 6. uri zjutraj po slovenskem času, dva dni pozneje pa bo (ob 2.30 in 5.30) na vrsti še slalomska tekma. Na januarskem svetovnem prvenstvu v Lillehammerju je bil četrti v slalomu in sedmi v veleslalomu, s čimer je napovedal boj za visoka mesta tudi na igrah v Pekingu. Vseeno si je kot osnovni cilj zadal zgolj izboljšanje dosežkov s prejšnjih iger v Pjongčangu, kar res ne bi smel biti prehud zalogaj. Tam je v slalomu dosegel 12. mesto, v veleslalomu pa je odstopil.

"Pritiska si zaradi voženj na Norveškem ne želim nalagati. Sta bolj dobri potrditvi in napoved za Kitajsko, si pa želim to seveda prenesti tudi na igre. Na veleslalomu si želim doseči dober rezultat, s katerim bom šel toliko lažje na slalom," Jernej razmišlja pred prvo tekmo v disciplini, v kateri je sicer nekoliko slabši kot v slalomu, večja pa je tam tudi konkurenca.

Če za primerjavo vzamemo prav januarsko SP, je prvi favorit 22-letni Norvežan Jesper Pedersen, ki je tam slavil v obeh tehničnih disciplinah, v Pekingu pa je bil že najboljši v superveleslalomu. Srebro in bron sta v Lillehammerju osvojila Poljak Igor Sikorski in Američan Andrew Kurka, ki sta od Jerneja starejša deset oziroma osem let, blizu odličja pa je bil tudi že 38-letni Novozelandec Corey Peters. Ta je v Pekingu že zmagal na smuku in bil za Pedersenom drugi na superveleslalomu. "Upam, da bom zbirko dopolnil še z bronom v veleslalomu," je dejal presrečni Peters. Ta je hkrati dokaz, da tudi pri parasmučanju veliko vlogo igrajo izkušnje. Seveda gre na teh OI računati tudi na japonske in kitajske smučarje, ki jih na SP ni bilo.



Ujel občutek in formo

Jernej, ki danes ne bo treniral na snegu, saj mu je trener Roman Podlipnik namenil dan počitka, pravi, da se je na sneg že malce bolj privadil, čeprav je vsak dan drugačen: "Lahko rečem, da sem osnovno zaupanje v sneg že dobil. Rekel bi, da sem nekako ujel pravi občutek in formo. Upam, da bo tako ostalo tudi na tekmi in da me zunanji dejavniki ne bodo ovirali."

Prve tekme v hitrih disciplinah ga niso presenetile: "V glavnem so zmagovali favoriti. Kakšno presenečenje najbrž že bo, a verjetno bodo v ospredju tisti, ki so tudi v svetovnem pokalu. Tudi sam bom tekmo skušal vzeti tako kot vse ostale. Moj pristop bo enak, kot je bil do zdaj. Skušal bom startati čim bolj sproščeno in smučati tako, kot si to želim. Nekaj treme zanesljivo bo, a pred vsako tekmo je nekaj pozitivne treme. Upam, da bo tako tudi tokrat, bodo pa glede tega te igre zagotovo drugačne od prvih."



Podlipnik: Realnost je deseterica

Trener Roman Podlipnik meni, da njegovega tekmovalca največji uspehi šele čakajo: "Jernej je velik talent, njegov napredek je viden iz leta v leto. Prepričan sem, da še ni rekel zadnje besede. Čez nekaj časa bo sposoben doseči še bolj vrhunske izide. Kondicijsko je dobro pripravljen, prebolen covid-19 se na srečo ne pozna. Verjamem, da se je vrnil na raven, kjer je že bil, in da se bo s tekmama uspešno spopadel. Ker se je v zadnjih dneh otoplilo, je sneg drugačen, mogoče celo bolj podoben našemu, na katerem treniramo doma. Za vse bo enako, tako da o tem nima smisla izgubljati besed."

In s čim bi bil Podlipnik kot trener zadovoljen? "Realnost v veleslalomu je uvrstitev okrog desetega mesta, vedno pa je možnost, tako kot na SP, da se zgodi kaj boljšega. To je sposoben doseči, ne bi mu pa tega nalagal. Naslednje igre v bližnji Cortini pa bodo tiste, ko bi se že lahko potegoval za najvišja mesta."