sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

(nr)
(nr)
0 17.02.2022 11:04:31

Večina naslovov v Maribor in Ljubljano

Lara Janželj
ŠZS
Pretekli konec tedna je v Termah Zreče potekalo prvo letošnje tekmovanje z uradnega koledarja Šahovske zveze Slovenije.

Članice in člani so se za državne naslove pomerili v pospešenem in hitropoteznem šahu v posamičnih oziroma ekipnih konkurencah. Ne glede na odsotnost nekaterih najboljših igralk in igralcev smo v treh dneh videli zanimive boje in kljub vsemu lepo število nastopajočih.

Pri članih je z najmočnejšo zasedbo nastopila ekipa Železničarskega šahovskega kluba Maribor Poligram, ki je prepričljivo upravičila vlogo favoritov in osvojila ekipna naslova tako v pospešenem kot v hitropoteznem tempu. Od 16 dvobojev v obeh disciplinah so zmagali kar na 15, tekmecem pa oddali zgolj eno točko in jim prepustili boj za preostali dve mesti na stopničkah. V pospešenem tempu so se na zmagovalni oder tako povzpeli igralci Krke iz Novega mesta na drugem in Šahovskega kluba Tajfun Ljubljana na tretjem mestu. Slednji niso igrali v najboljši postavi, saj je v Zrečah nastopil samo eden od treh velemojstrov in državnih reprezentantov kluba iz prestolnice. V hitropoteznem tempu je srebro osvojila ekipa Žalca, bron pa Šahovsko društvo Pomgrad iz Murske Sobote.

Tudi v ženski konkurenci sta šli obe ekipni lovoriki na isti naslov, le da tokrat v Ljubljano. Čeprav brez pomoči naše najboljše šahistke Laure Unuk, sta Zala Urh in Petra Kejžar za Šahovski klub Tajfun Ljubljana priigrali tako pospešeni kot hitropotezni ekipni naslov. Boj za zmago je bil sicer precej bolj ogorčen kot pri članih in razlika do drugouvrščenih tekmic iz mariborskega kluba je znašala le eno oziroma dve točki. Tretje mesto na pospešenem turnirju je šlo v Domžale, na hitropoteznem pa v Celje.

Obe posamični prvenstvi med članicami sta imeli skupno junakinjo, saj je obakrat slavila mednarodna mojstrica in državna reprezentantka Lara Janželj iz Šahovskega kluba Ig. V pospešenem tempu je prvo mesto osvojila z nekaj sreče, potem ko je imela ob enakem številu točk boljše dodatne kriterije od Barbare Skuhala iz mariborskega kluba in Maje Kohek iz murskosoboškega Pomgrada. V hitropoteznem tempu pa je Janžljeva vnovič dokazala svoj dober občutek za hitrejše discipline in slavila s pol točke prednosti pred Nušo Hercog iz Celjskega šahovskega kluba in točko pred Barbaro Skuhala, ki je tako osvojila še drugo posamično kolajno.

Šahisti ŽŠK Maribor Poligram so povsem dominirali tudi na posamičnem pospešenem prvenstvu za člane, saj so pobrali vse tri medalje. Državni prvak je presenetljivo postal FIDE mojster Peter Kokol, pred začetkom sicer šele sedmi nosilec, ki je imel ob enakem številu točk boljše dodatne kriterije od mlajših klubskih kolegov, Borisa Markoje na drugem in Jana Šublja na tretjem mestu. Med številnim mladimi igralci sta nase najbolj opozorila 14-letni Matic Lavrenčič (ŽŠK Maribor Poligram), ki je v močni konkurenci osvojil visoko šesto mesto, in leto mlajši Jernej Kozlovič (ŠK Val-Koper), ki je bil 15. med 56 nastopajočimi.

Mariborčani so zajetni zbirki medalj pretekli konec tedna dodali še dve na hitropoteznem prvenstvu članov, a zlata, in s tem naslov, je vendarle odšla v Ljubljano. Prvi nosilec, velemojster Matej Šebenik (Tajfun – ŠK Ljubljana), je s silovitim začetkom upravičil vlogo favorita in si nabral veliko prednost pred tekmeci, pa čeprav je nato po ne najboljšem zaključku moral še nekoliko trepetati za končno prvo mesto. Na koncu se mu je vendarle izšlo in je za pol točke prehitel Jana Šublja na drugem, Georga Mohra (oba ŽŠK Maribor Poligram) na tretjem in Jureta Plaskana (ŠD Domžale) na četrtem mestu. Hitropotezno prvenstvo je bilo najbolj množično v celotnem koncu tedna, na njem je nastopilo 90 igralcev in 18 igralk.

Članki iz rubrike