Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Alenka Marinič 1 Njena.si

Osebno: Alenka Marinič, kot je javnost ne pozna

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

tu
tu
1 19.01.2022 10:40:36

Kaj se pa gredo?! Država SLOVENSKIM ŠPORTNIKOM pred začetkom OI ONEMOGOČILA testiranja!

Profimedia
Še dobra dva tedna nas ločita od začetka olimpijskih iger v Pekingu, pred slovenskimi športniki pa so očitno nove težave.

Ob strmem naraščanju koronavirusnih okužb je ministrstvo za zdravje spremenilo protokol za PCR-testiranje. To bo, razen za rizične skupine, od danes namenjeno le še potrjevanju pozitivnih izvidov hitrega testa ali samotesta, je povedal državni sekretar Franc Vindišar.

Tukaj nastopi težava za slovenske športnike, ki tako niso več upravičeni do testov na koronavirus, kar pa je eden od pogojev za vstop na Kitajsko, kjer bo od 4. do 20. februarja potekal eden od športnih vrhuncev letošnjega leta.


Kitajci med drugim zahtevajo, da vsi tisti, ki bodo vstopili v državo, 96 ur pred prihodom potrebujejo dva negativna vzorca na PCR testu. Kot je pojasnil državni sekretar, bi lahko športnikom na pomoč priskočili zasebniki oziroma sosednje države.

"Kapacitete za PCR-testiranja si v javnem sistemu trenutno namenjene le potrjevanju okužb, če pa lahko zasebniki diagnostiko s to metodo zagotavljajo kje drugje, jih še vedno lahko," je odgovoril na vprašanje, ali samoplačniško PCR-testiranje ni več mogoče.

Ob tem je izrazil prepričanje, da bodo do odhoda športnikov, ki za udeležbo na olimpijskih igrah na Kitajskem potrebujejo teste, omogočili zadostne kapacitete, ki jih iščejo tudi v sosednjih državah.

Članki iz rubrike