Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Darja Kapš
Darja Kapš
0 17.11.2021 12:34:50

Mojstri premagali velemojstre

ŠZS
Ozračje na ekipnem EP v Čatežu se počasi segreva, saj se preveša v drugo polovico in napetosti iz kola v kolo naraščajo. V 5. krogu je bilo napeto tudi v slovenskem taboru, saj sta se pomerili prva in druga moška ekipa.

In čeprav je prva ekipa veljala za izrazitega favorita, saj zanjo igrajo le velemojstri, se je še enkrat znova pokazalo, da so v šahu na vsakem koraku mogoča presenečenja. Tokrat je bila šahovska sreča na strani mladih, ki so premagali izkušenejšo člansko ekipo. Luka Lenič je sicer na prvi šahovnici ugnal mladega slovenskega upa Jana Šublja, ki je edini z nazivom mednarodnega mojstra v drugi ekipi, ostali so mojstri FIDE. To pa ni bilo dovolj, saj sta v nadaljevanju Vid Dobrovoljc in Jaka Brilej lepo premagala Jureta Škoberneta in Tima Janžlja ter poskrbela za zasluženo slavje debitantov na EP. Dvoboj se je tako končal 2,5:1,5 v korist mlajše ekipe.



Na vrhu moške konkurence so bili pomembni dvoboji. Rusi in Azerbajdžanci ter Španci in Madžari so med seboj igrali neodločeno, na tretji šahovnici pa je ekipa Armenije premagala Francoze. In čeprav je slavila Armenija, je pravi junak še vedno naturalizirani francoski as Alireza Firouzja, ki je v petih partijah oddal zgolj en remi, s čimer je svoj živi rating popeljal preko 2800 točk. Na vrhu je trenutno kar šest ekip z osmimi meč točkami (Rusija, Azerbajdžan, Ukrajina, Madžarska, Armenija in Nizozemska. Druga slovenska ekipa se je povzpela na 19. mesto, medtem ko prva peterica zaseda 24. mesto.



Prva ekipa deklet se je v torek pomerila z Izraelkami, kjer je po treh remijih Unukove, Urhove in Rozmanove zmago žal izpustila Lara Janželj, s čimer je prišlo do neljubega poraza naših deklet. Naša druga ženska ekipa je imela dober dan z ekipo Islandije, ki jo je visoko premagala s 3,5:0,5. Lepe zmage so prispevale Hreščak, Ružič in Hercog, medtem ko je Kolaričeva remizirala. V ženskem delu je še vedno v vodstvu Rusija z vsemi meč točkami in dvema prednosti pred zasledovalkama Gruzijo in Grčijo. Druga slovenska ekipa zaseda 21. mesto, prva pa 25. mesto.



Danes je na sporedu prost dan, ko si bodo igralci nabirali svežo energijo za zadnji, najpomembnejši del tekmovanja. Vse udeležence čaka obvezno testiranje (Covid-19), organizatorka Šahovska zveza Slovenija pa ob doslednem spoštovanju vseh zapovedanih ukrepov zapletov ne pričakuje.

Članki iz rubrike