hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 13.11.2021 21:26:58

Porazi prvih slovenskih ekip v 2. krogu šahovskega EP

Profimedia
Obe prvi slovenski ekipi sta v drugem krogu ekipnega šahovskega evropskega prvenstva, ki poteka v Čatežu, izgubili. Prva moška je v dvoboju z Madžarsko klonila z 1:3, s takim izidom pa je bila poražena tudi prva ženska reprezentanca proti Švici. Slednja je premagala tudi drugo slovensko moštvo šahistov, druga ženska pa je igrala 2:2 z Izraelkami.

Prva slovenska ekipa šahistov z dvema točkama deli 18. mesto, druga je na 34. mestu med 39 reprezentancami v odprti konkurenci. Vodstvo so prevzeli Azerbajdžanci, ki so edini oba dvoboja dobili z najvišjim možnim izidom 4:0. Še šest reprezentanc pa ima prav tako štiri točke. Drugi so Madžari, tretji pa prvi favoriti za naslov Rusi ter Nemci.

Med 31 ženskimi ekipami je Slovenija 2 na 25. mestu, na 28. pa Slovenija 1. V vodstvu so Rusinje in Azerbajdžanke, ki so po štiri točke edine osvojile z zmagama s po 4:0.

Za Slovenijo 1 sta v drugem dvoboju EP remija iztržila na prvi in tretji deski Luka Lenič proti Viktorju Erdosu in Matej Šebenik proti Tamasu Banuszu. Izgubila sta Jure Škoberne v dvoboju s Ferencom Berkesom in Tim Janželj proti Benjaminu Gleduri.

Devetnajsti nosilci in gostitelji turnirja so tako ostali pri dveh točkah po uvodni zmagi s 3,5:0,5 proti veliko slabši Irski (38.).



Pričakovati je bilo, da bodo Slovenke po uvodnem porazu proti Belgiji, trideseti ekipi EP, zmagale proti Švicarkam, 22. po povprečnih ratingih. Za gostiteljice, 15. nosilke, je zaigrala tudi v prvem krogu prosta Laura Unuk. A je prvo Slovenko z nazivom mednarodnega mojstra z belimi figurami ugnala Lena Georgescu, ki ima skoraj 100 točk nižji rating.

Edino zmago je dosegla Lara Janželj proti Lauri Stoeri, četudi je na tretji deski vodila črne figure, izgubili sta tudi s prednostjo začetne poteze Zala Urh proti Ghazal Hakimifard in Jana Krivec s Camillo De Seroux.

Poraz druge ženske ekipe, 26. nosilke, proti 19. Izraelkam, bi bil pričakovan, saj so imele vse tekmice veliko višje ratinge. A je Ivana Hreščak z belimi figurami porazila Yuliyp Shvayger, s črnimi pa Špela Kolarič Misho Klinovo. Izgubili sta na tretji in četrti šahovnici Nuša Hercog in Vesna Mihelič. To je bila tretja slovenska točka v štirih partijah slovenskih ekip na EP.

Drugi poraz je namreč doživela tudi Slovenija 2 z 1:3 proti Švici; remizirala sta Jan Šubelj in Jaka Brilej, izgubila pa Domen Tisaj in David Stevanič.

Značke: šah, ep, ekipno

Članki iz rubrike