Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

ZŠIS-SPK
ZŠIS-SPK
0 24.09.2021 12:39:43

Parašportniki na zahvalni turneji

Franček Gorazd Tirsek je nagovoril zbrane v predsedniski palaci
ZŠIS-SPK
V Sloveniji smo v četrtek, 23.9., praznovali državni praznik Dan slovenskega športa. Slovesno so ga obeležili tudi na Zvezi za šport invalidov Slovenije-Slovenskem paralimpijskemu komiteju.

"Dan slovenskega športa je zelo pomemben dan tudi za slovenski parašport. Na naši zvezi si prizadevamo, da se čim več invalidov ukvarja s športom. Šport je izvrstna oblika socializacije invalidov v družbo. Za nas je pomembno, da o tem ozaveščamo mlade. S pomočjo programa Postani športnik, ki smo ga razvili skupaj z zlatim sponzorjem Lidl Slovenija, želimo ustvarjati pogoje in nagovoriti mlade, da se vključijo v šport, da sprejmejo zdrav način življenja. Ne gre le za aktivnost, ampak način življenja, prehranjevanja, dojemanja sveta. Na to poslanstvo smo ponosni, zavedamo pa se tudi odgovornosti," je ob Dnevu slovenskega športa povedal Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja.


Predsednik Lazar se je udeležil slovesnega sprejema v predsedniški palači, kjer je zbrane goste nagovoril tudi naš trofejni paralimpijec Franček Gorazd Tiršek. Pred tem je Tiršek sodeloval pri otvoritvi razstave o slovenskem športu. S športniki so člani ZŠIS-SPK v duhu dneva obiskali tudi partnerje in podpornike, ki jim pomagajo pisati športne zgodbe. "Na tem mestu hvala vsem partnerjem in podpornikom, ki nam stojijo ob strani. So zelo pomemben del naše zgodbe," je še pristavil Damijan Lazar.

Dan so naši parašportniki začeli v Tivoliju, kjer je Olimpijski komite Slovenije pripravil pester program, svoje mesto pa je imela tudi naš paralimpijski komite. Tam je že uvodoma zbrane s svojo navzočnostjo in podpisovanjem kartic navdušil Franček Gorazd Tiršek. Še posebej je bilo impresivno videti, kako so bili nad njim navdušeni gimnazijci, ki so našega asa prepoznali, temu pa je sledila spominska fotografija. Za odličen glasbeni uvod in spremljavo predsednikovemu teku je poskrbel Trkaj s himno parašportnikov Ta tempo.


Tekli in kolesarili 

Medtem je tekaški kvartet Sandi Novak (s spremljevalcem Aljažem Makovcem) in Robi Kogovšek (z njim je tekel Roman Kejžar), odhitel naokoli. Prva postaja je bila pri Zavarovalnici Triglav, kjer sta se jim pri teku in nadaljevanju poti pridružila Maša Čeplak, vodja projekta Triglav tek, in Polona Škrbec, vodja upravljanja družbene odgovornosti. Pot so nadaljevali do RTV Slovenija, kjer je v imenu hiše zahvalo prejel Boštjan Ogris, urednik športnih dnevnoinformativnih oddaj v športnem uredništvu. Tek smo nadaljevali do medijskega partnerja Media24, kjer jih je sprejel Jurij Završnik, namestnik glavnega in odgovornega urednika športnega časnika Ekipa SN. Vmes so zahvalo za podporo predali uradu predsednika Republike Slovenije.


Niso pa le tekli, ampak tudi kolesarili. Na pot je šel paralimpijec Anej Doplihar. Prijazno so ga sprejeli na Loteriji Slovenije, kjer je zahvalo iz Sandijevih rok prejela Mateja Slamnik Kos, vodja korporativnega komuniciranja Loterije Slovenija. Bili so tudi pri našem partnerju podjetju Europlakat, kjer so zahvalo predali Urbanu Korenjaku, direktorju trženja.

Prijeten dan so sklenili z obiskom Toyote Slovenija in Lidla Slovenija. V Komendi, kjer domuje njihov zlati sponzor Lidl Slovenija, so se srečali s Tino Cipot, ki je vodja korporativnega komuniciranja v Lidl Slovenija. Pri Toyoti Slovenija jih je s svojo ekipo pričakal Kjoji Nišimura, finančni direktor Toyota Adria.

V ponedeljek dan s parašportniki v Mengšu

Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite v sklopu evropskega tedna športa pripravlja poseben dogodek "Dan s parašportniki." V središču dogajanja bo prikaz različnih parašportov, kot so paraatletika, hokej na električnih vozičkih, paraples, paralokostrelstvo in paranamizni tenis. Dogodka se bosta udeležila tudi dobitnik štirih paralimpijskih kolajn, parastrelec Franček Gorazd Tiršek in paranamizni tenisač, prav tako član paralimpijske reprezentance, Luka Trtnik. Pričakujejo tudi druge častne goste, kot sta župan Občine Mengeš in župan Občine Domžale. Dan s parašportniki bo v ponedeljek, 27. septembra 2021, med 16. in 19. uro v športni dvorani Mengeš in na igrišču ob dvorani.

Članki iz rubrike