kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

ou
ou
0 17.09.2021 09:33:37

CURLING: Reprezentanci po dveh letih na evropsko prvenstvo

Ajda Zavrtanik Drglin
WCF/CATALIN IONESCU
V nedeljo, 12. septembra, se v Ženevi začenja evropsko prvenstvo skupine C, kjer nastopata tudi slovenski reprezentanci. Cilj je osvojitev kolajne in napredovanje v drugo najmočnejšo skupino evropskega curlinga.

Pandemija je močno vplivala tudi na enega najhitreje rastočih zimskih športov na svetu – curling. Evropsko prvenstvo skupine C bi v letu 2020 morala gostiti Ljubljana, a je bilo to zaradi pandemije odpovedano. Po letu in pol se to tekmovanje končno vrača na spored. V Ženevi se bosta ženska in moška reprezentanca Slovenije borili za kolajne.

Slovenski reprezentanci po kolajno
V ženski konkurenci tokrat nastopa le pet ekip, poleg Slovenije še Avstrija, Belgija, Litva in Ukrajina. Ekipe se bodo pomerile v dvokrožnem sistemu, najboljše tri pa napredujejo v boj za zlato kolajno. Za uvrstitev v višjo skupino je sicer dovolj že bronasta kolajna, saj se letos v skupino B uvrstijo tri ekipe. Slovenijo bodo zastopale Ajda Zavrtanik Drglin (vodja), Maruša Gorišek, Petra Klemenc in Anja Pečaver. Prva tekma jih čaka v nedeljo ob 14. uri proti Belgiji. Finalni boji bodo na sporedu v petek, 17. septembra.


V moški konkurenci kar 10 ekip
Več konkurence je v moški kategoriji, kjer nastopa kar deset ekip. Slovenska izbrana vrsta se bo tako pomerila z Andoro, Belgijo, Hrvaško, Irsko, Liechtensteinom, Luksemburgom, Romunijo, Slovaško in Ukrajino. Tako kot v ženski kategoriji že tretje mesto prinaša nastop v skupini B. Slovenijo zastopajo Jure Čulić (vodja), Tomas Tišler, Gašper Uršič, Jošt Lajovec in Gregor Verbinc. Gre za izkušeno ekipo, ki se lahko pohvali z najboljšo uvrstitvijo na evropskih prvenstvih. V sezoni 2015/2016 so osvojili zlato kolajno v skupini C in zasedli peto mesto v skupini B ter se uvrstili med 15 najboljših ekip v Evropi. Prva tekma moško reprezentanco čaka v nedeljo ob 9. uri proti Ukrajini.

Slovenija brez ustrezne ledene površine
Evropsko prvenstvo skupine B bo novembra v Norveškem Lillehammerju istočasno kot evropsko prvenstvo elitne skupine A. Slovenija je sicer že večkrat nastopala v skupini B, kjer je bila vedno v manjšini reprezentanc brez pravih razmer za trening. Tekmovalni curling se namreč igra na posebni ledeni podlagi, ki je v Sloveniji nimamo. Najbliže temu je namenska ledena steza, ki jo med poletjem pripravijo v Planici. Slovenija se kljub temu udeležuje vseh mednarodnih tekmovanj in dosega zelo dobre uspehe. Letošnja reprezentančna sezona bo še posebej naporna, saj bodo poleg evropskih in svetovnih prvenstev na sporedu tudi predkvalifikacijski turnirji za olimpijske igre.

Značke: curling, šport, ekipa-sn

Članki iz rubrike