favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 03.08.2021 13:53:53

Gimnastične boje zaznamovali Simone Biles in ruski telovadci

Reuters
Na olimpijskih igrah Tokio 2020 so v športni gimnastiki podelili 14 kompletov kolajn. Obe ekipni zmagi sta odšli v roke ruskih telovadcev, mnogobojskih kron pa sta se razveselila domačin Daiki Hašimoto in Američanka Sunisa Lee. Prva favoritinja iger Simone Biles se je borila s psihičnimi težavami in Japonsko zapušča s po enim srebrom in bronom.

Gimnastični boji se na OI in svetovnih prvenstvih vedno začnejo s kvalifikacijami, v katerih nič ni kazalo na poznejši razplet iger.

Kvalifikacije telovadcev so pričakovano dobili Japonci, branilci naslova iz Rio de Janeira 2016, med telovadkami pa so prve favoritinje Američanke presenetile Rusinje, Bilesova pa je vendarle posamične kvalifikacije mnogoboja končala kot prva. Vendar pa v svojih nastopih ni bila najbolj zanesljiva.

Štirikratna prvakinja iz Ria 2016 je naredila nekaj zanjo precej neznačilnih napak, na koncu pa je vendarle po pričakovanjih prišla v finale tako v mnogoboju kot na vseh štirih orodjih.

Do prvega presenečenja je prišlo že na prvi končni odločitvi 11-dnevnega tekmovanja, ko je svetovni in evropski prvak Nikita Nagornij popeljal ruske telovadce do tako želene ekipne zmage. Rusi, ki nastopajo pod nevtralnimi simboli, so prekrižali načrte domači vrsti, ki je že v kvalifikacijah izgubila tudi prvega zvezdnika svetovne gimnastike Koheija Uchimuro, ki je osvojil vse naslove v mnogoboju na OI in svetovnih prvenstvih med letoma 2009 in 2016.

Dvakratnega zaporednega olimpijskega prvaka (2012, 2016) v kraljevski disciplini, skupno pa trikratnega, je nato na mnogobojskem prestolu nasledil 19-letni rojak Daiki Hashimoto, ki je bila najboljši tudi v zadnji odločitvi OI, finalu na drogu.

V ženskem finalu ekip pa je svet pretresel posnetek, kako je Bilesova sredi tekme po ponesrečenem nastopu na preskoku odstopila od tekmovanja. Njene reprezentančne kolegice so tudi brez nje prišle do olimpijskega srebra, zmage pa so se prvič po 29 letih veselile Rusinje.


A pravi šok je šele sledil, ko je Bilesova sporočila, da je nastop odpovedala zaradi psihičnih težav in pojasnila, da je v zraku pri zahtevni akrobatiki izgubila sposobnost orientacije v prostoru.

Potem ko je Bilesova pet finalov - ekipno, mnogoboj, preskok, dvovišinska bradlja, parter - odpovedala, se je zadnji dan finalov uspešno vrnila na veliko sceno. Kljub ogromnemu pritisku je sestavo na gredi opravila brez večjih napak in tako Japonsko zapušča z dvema kolajnama. Njeni predstavi na gredi je s tribun ploskal tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach.

"Za menoj je zelo dolg teden, dolgih pet let pravzaprav. Danes nisem pričakovala, da mi bo uspelo osvojiti kolajno, želela sem si le stopiti na tekmovališče in telovaditi zase. Uspelo mi je," je po tekmi dejala Bilesova, ki je po štirih zlatih kolajnah v Riu postala globalna športna zvezda.

"Ta bronasta kolajna je v mojih očeh vredna precej več kot tista iz Ria. Zelo dolgo je bom cenila," je še dejala 24-letna Američanka, ki se je s skupno sedmimi kolajnami z OI izenačila z rojakinjo Shannon Miller.

Ekipno srebro in bron na gredi je precej manj od pričakovanj, glede na njene dominantne predstave zadnjih slabih deset let. V Tokiu je bila na poti do rekordnih šestih zmag, a so ji načrte prekrižale psihične težave.

Dobitnica 23 zlatih kolajn z OI in svetovnih prvenstev je s svojim ravnanjem, da zdravje postavi na prvo mesto, orala ledino in obenem spreminja miselnost v elitnem športu ter pomaga razbiti trajne stigme, povezane z duševnim zdravjem.

Ob številnih izrazih podpore športnikov in ljudi javnega življenja po vsem svetu je njen prispevek k razbijanju tabujev okoli duševnih težav pohvalil tudi Bach in dejal, da je njeno priznanje terjalo veliko poguma.

Članki iz rubrike