Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

(šh)
(šh)
0 08.07.2021 11:38:16

Za vedno čast, da je prva

GZS

Gimnastika ima v Sloveniji zelo dolgo in uspešno tradicijo. Čeprav letos na OI po daljšem času ne bomo imeli udeleženca ali udeleženke v športni gimnastiki, so na zvezi veseli novega mejnika. Prvič se bo za Slovenijo olimpijskih iger udeležila tudi športnica, ki nastopa v ritmični gimnastiki. Gre za Ekaterino Vedenejevo, ki je s srcem in dušo predana temu elegantnemu, a izjemno zahtevnemu športu.

V Sloveniji smo imeli več uspešnih športnic v tej panogi, ki so se spogledovale z nastopom na največjem športnem dogodku na svetu: Špela Kratochwill, Mojca Rode, sicer sovodja projekta, ki je Ekaterini omogočil nastop v Tokiu, Tjaša Šeme in Dušica Jeremič. Ekaterina, o kateri smo obširneje pisali že pred mesecem dni, pa je tista, ki ji bo na koncu vendarle pripadla čast, da je bila prva.

Ritmična gimnastika je zvrst športa, ki združuje prvine gimnastike, baleta in plesa. Z njim se v glavnem ukvarjajo dekleta, ponekod pa tudi moški (Japonska). Ritmičarke odlikuje niz sposobnosti, ki si jih pridobijo z vztrajno vadbo: gibčnost, moč, ravnotežje, smisel za ritem in glasbo, izraznost in spretnost. Na tekmovanjih se predstavijo z individualnimi ali s skupinskimi vajami z različnimi rekviziti (kolebnica, obroč, žoga, kiji in trak).

Ritmičarke tako ne odlikuje le povezanost različnih elementov ob spremljavi glasbe, pač pa tudi zahtevne ročne spretnosti z rekviziti. Program mednarodne gimnastične zveze (FIG) predpisuje štiri vaje, vsako s svojim rekvizitom. Tako se v primerjavi s športno gimnastiko ne morejo odločiti le za en rekvizit, ki jim najbolj leži. Končna ocena posamezne vaje je sestavljena iz treh parametrov: težavnost (elementi s telesom D1 in elementi z rekvizitom D2), umetniška vrednost (A) in izvedba (E). 

Članki iz rubrike