Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

(rp, sta)
(rp, sta)
0 08.07.2021 11:00:01

Mešanica izkušenj in mladosti

Del slovenske ekipe, ki bo nastopil v Tokiu, v družbi Mateje Pintar Pustovrh, paralimpijske prvakinje iz Aten v namiznem tenisu.
Martin Metelko
Na največje tekmovanje za športnike invalide se zavzeto pripravljajo tudi slovenski športniki. Za zdaj je na seznamu udeležencev šest Slovencev, v krovni zvezi pa upajo, da bo končna številka osem. Prošnji za posebno vabilo so poslali še za lokostrelca Dejana Fabčiča in strelca Damjana Pavlina.

V slovenski odpravi je šest športnikov, ki imajo že potrjene nastope, bodisi s kvalifikacijskimi dosežki, s kvotami za državo ali pa s posebnimi povabili prirediteljev. To so strelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter, atlet Henrik Plank, kolesar Anej Doplihar, plavalec Tim Žnidaršič Svenšek in namiznoteniški igralec Luka Trtnik. Kandidata sta torej še lokostrelec Dejan Fabčič, ki se na igre lahko uvrsti prek kvalifikacij, in strelec Damijan Pavlin. Za oba so podali prošnji za posebno vabilo, kakor tudi za paratriatlonca Alena Kobilico, ki pa potrjenega povabila žal ni prejel.

"Ekipa bo mešanica izkušenih športnikov in mladih, ki gredo nabirat izkušnje. Ne bi rad preveč pritiskal nanje, a mislim, da je čas, da se Tiršku izpolni osebna želja in postane paralimpijski prvak. Vsi pa bodo več kot dostojno zastopali našo državo," je o pričakovanjih na igrah dejal Boro Štrumbelj, ki bo v Tokiu vodja slovenske odprave.

Kot so pojasnili na včerajšnji novinarski konferenci krovne Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja, priprave na igre potekajo dokaj nemoteno, sploh glede na zelo specifične razmere, v katerih bodo tokrat potekala tako olimpijska kot paralimpijska tekmovanja na Japonskem. "Priprave potekajo nemoteno, so pa specifične zaradi covida. Kljub vsemu lahko rečemo, da igre bodo, bodo pa drugačne. Ne bo druženja, bodo predvsem igre tekmovanja. Prav je, da športnikom to omogočimo. Stanje na Japonskem je relativno dobro, prireditelji pa bodo sprejeli vse ukrepe, da bodo igre potekale varno," je dejal Štrumbelj.

Veliko prilagajanja

"Udeleženci iger gredo skozi stroge kriterije in tja gredo le najboljši v posameznih panogah. Veseli smo, da smo bili uspešni pri bipartitnih pogodbah, tako smo dobili mesti za dva mlada športnika, kar bo zanju predvsem spodbuda za naslednje igre v Parizu. Veseli smo, da se ekipa povečuje, in upamo, da bo v Parizu še večja," o pomenu iger za razvoj športnikov razmišlja Štrumbelj.

Njegova pomočnica bo v Tokiu Jana Čander, ki je sicer tudi trenerka plavalca Žnidaršiča Svenška. V zadnjem času ima največ dela z organizacijo poti in prilagajanjem na posebne zahteve, ki jih bodo morali zaradi koronskih ukrepov upoštevati športniki v Tokiu. "Ogromno je prilagajanja, japonski prireditelji pripravljajo dokumente, v katerih je natančno določeno, kaj in kako bo vse potekalo. Kar pa zadeva slovensko odpravo, bo tokrat precej bolj razpršena, saj veljajo pravila o prihodu pred tekmovanji in odhodu po njih. Tja lahko prideš največ pet dni pred tekmo, v 48 urah pa moraš zapustiti Tokio," je o posebnostih letošnjih iger dejala Čandrova.

Vročina edina težava

V atletiki bo torej slovenske barve že na svojih tretjih igrah branil metalec diska Henrik Plank, ki je glede na interne kriterije Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja dobil prednost pred slepim maratoncem Sandijem Novakom. Svojih rezultatskih ciljev ni želel razkriti, verjame pa, da ne bo razočaral.

"Na prejšnjih dveh igrah nisem razočaral, zato mislim, da tudi tokrat ne bom. Nerad govorim o metih, ker je met lahko drugačen iz dneva v dan, treba pa je videti konstanto. Normo moraš vreči sredi noči. A statistika dela svoje, najboljši met dosežeš enkrat na leto in rad bi ga dosegel na igrah," si to želi Plank, ki je nedavno na evropskem prvenstvu osvojil peto mesto. Težavo mu predstavlja le vročina, ki glede na njegovo telesno hibo kar vpliva na njegove mete. "Na zadnjih pripravah bomo poskušali simulirati pogoje iz Tokia, verjamem, da bo dovolj časa za prilagoditev. Met diska je močno tekmovanje, naš prvi cilj je osebni rekord, mesto pa bo potem prišlo samo po sebi," meni Henrikov trener Luka Cmok.

Posebnih pričakovanj pa ne goji mladi plavalec Tim Žnidaršič Svenšek. "Na prvih paralimpijskih igrah bom poskušal loviti znanje in se preizkusiti na najvišji ravni. Lepo bo videti, kako stvari potekajo, da se bom lahko najbolje pripravil na naslednje igre, a že na teh se bom potrudil, poskusil popraviti osebne rekorde. Do zadnjega trenutka nisem vedel, ali mi bo uspelo že za Tokio. Na tekmi mi to ni uspelo, toda ko sem dobil povabilo, sem dobil še več zagona. Lahko bom dokazal, da sem sposoben in da lahko sodelujem na tej ravni," je razmišljal pred svojimi prvimi igrami. 

Članki iz rubrike