klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

(ak)
(ak)
0 07.07.2021 12:05:54

Rast, mladina, kakovost in veselje do footgolfa

Ben Clarke z footgolf mladino Bovec
Aleks Kravanja
Začetki prvega igrišča za footgolf v Sloveniji in Bovcu segajo v leto 2014. Footgolf klub Posočje Bovec je bil ustanovljen leta 2017 in bil tudi eden od treh ustanoviteljev Slovenske footgolf zveze. Že v letu 2014 je bila velikega pomena za popularizacijo tega športa in razvoj igre prva organizacija finala tekmovanj Footgolf Europa.

V letu 2015 je bila na igrišču za footgolf v Bovcu organizirana prva footgolf liga z imenom Odprta footgolf liga Bovec, kjer je v kar 18 krogih sodelovalo 39 igralcev in igralk. Prvi prvak lige je bil domačin Denis Mlekuž. Na prvi ligi se je poleg sistema seštevne igre uporabljal tudi sistem z upoštevanjem hendicapa (stopnje igre), povzet po golfu. Igralci in igralke so istega leta 2015 že sodelovali tudi na European Masters, ki je potekal v italijanskem Vidmu. Tam so postavili temelje za prve mednarodne stike, ki jih je v letu 2016 na finalu European Toura v Marakešu nadgradil Aleksander Kravanja. Povezal se je s ključnimi kontakti in z vodstvom European Footgolf Toura ter ključnimi igralci, ki so se kasneje udeležili tudi prve velike tekme odprtega prvenstva Slovenije v letu 2017 pod okriljem FIFG in European Toura. Takrat je v Sloveniji prvič zaigrala tudi svetovna elita tega športa, ki se je odzvala povabilu Footgolf kluba Posočje Bovec, med njimi prvič v Sloveniji tudi trenutni svetovni prvak Matias Perrone. Od leta 2019 tekmovalno in klubsko udejstvovanje v Footgolf klubu Posočje Bovec nenehno raste.

Pomembni tekmovalni uspehi

Kljub manjšemu številu aktivnih igralcev člani kluba na turnirjih dosegajo odlične rezultate. Najbolj izstopata Gaj Rosič in Nika Gerbec, ki sta že trikrat zaporedoma osvojila naslov državnega prvaka in državne prvakinje na državnih prvenstvih (2018, 2019 in 2020). Poleg trenutno vodečih Rosiča med člani in Gerbčeve med članicami je trdno v vodstvu tudi Vasja Kovač med člani nad 46 let. V letu 2018 so se člani in članice udeležili svetovnega prvenstva v footgolfu v Maroku in leta 2019 ekipnega članskega evropskega prvenstva v Angliji. Tudi letos se večina aktivnih tekmovalnih igralcev iz Footgolf kluba Posočje Bovec trudi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo.

Top igrišče v Bovcu in odlični pogoji za trening

Igrišče za footgolf v Bovcu je edino igrišče v dosegu 500 kilometrov, na katerem lahko igralci footgolf igrajo vsak dan. To so odlični pogoji za redni trening naših najboljših igralcev, občasnih igralcev in tudi tistih, ki želijo samo preizkusiti igro footgolfa. Igrišče je tudi eno med redkimi, ki je oblikovano po meri taktike igranja footgolfa, primerljivi z golfom. Vse zelenice so postavljene zunaj golf igrišča in se kosijo enotno na višino 1,3 do 1,5 centimetra, kar pomeni, da so zelenice zelo hitre in homogene. Trenutni svetovni prvak Matias Perrone in trenutno najboljši igralec na svetu Ben Clark sta na letošnjem odprtem prvenstvu Slovenije, ki je potekalo v Bovcu, potrdila, da spada igrišče Footgolf Bovec med najbolje oblikovana in taktično zasnovana igrišča na svetu, ter sta ga res igrala z užitkom. Glede na stopnjo težavnosti igre imamo v Bovcu različne dolžine igralnih polj, kar je za goste, ki se prvič preizkušajo v tej igri, bolj prijazno, hkrati pa je lahko tudi za najboljše igralce zelo izzivalno postavljeno.

V klubu osredotočeni na mladino, kakovost igrišča in klubsko rast

Po odločitvi kluba, da se letos poleti začne aktivno spodbujati vključevanje mladincev, so imeli v juniju predstavitev footgolfa za osnovno šolo Bovec. Takoj po odprtem prvenstvu Slovenije so po vzoru mladinske izkaznice za golf začeli s poletno šolo footgolfa v Bovcu. Izredna čast za mlade udeležence je bila, da je imel prvi trening z mladino trenutni najboljši igralec na svetu Ben Clarke! Mladinci imajo redni trening enkrat do dvakrat tedensko, glede na razpoložljivost in možnost igranja z najboljšimi člani. Na ta način želijo sistematsko izoblikovati nove mlade igralce. Poleg same igre pri klubu dajejo velik poudarek na vedenje, etiketo in spoštovanje igre footgolfa ter soigralcev, ker vse to skupaj izoblikuje pravega igralca footgolfa. Za mladino bodo s pomočjo pokroviteljev poskusili nabaviti tudi kakovostne žoge za footgolf.

Kljub temu, da se je letos zelo veliko naredilo na samem igrišču glede hitrosti in kakovosti zelenic, bodo pri klubu še dodatno vlagali v izboljšave zelenic, da bodo prenesle tudi večje frekvence igranja, podobno, kot je to na velikih tekmah. Naslednje leto želijo ponovno organizirati odprto prvenstvo Bovca, kjer bodo osredotočeni tako na udeležbo lastnih slovenskih igralcev kot tudi najboljših svetovnih igralcev. Letos so člani kluba prek pokroviteljev uspeli zbrati prek 2500 evrov nagradnega sklada, ki je bil razdeljen med najbolje uvrščene. Vsaj enak znesek je cilj tudi naslednje leto.

Med poletjem bodo organizirali promocijske tekme za občasne in nove igralce footgolfa. Skupaj z igriščem se je oblikovala atraktivna ponudba članstva in kombinacije igranja, ki naj bi omogočila lažji vstop v footgolf. V bovškem klubu so dobrodošli vsi igralci. Člani prihajajo iz Posočja, z Goriškega in tudi iz Ljubljane, torej od blizu in daleč, ker imajo radi dobro družbo na odličnem igrišču za footgolf v neokrnjeni naravi v doline Soče, ki je odprto vsak dan.



Galerija

Članki iz rubrike