Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

mu
mu
0 07.07.2021 08:59:27

Slovenska himna v čast Alexa Novaka

David Boštjančič
Jastrebarsko – V soboto in nedeljo se je na Hrvaškem na legendarni stezi Mladina odvila letošnja tretja dirka Evropskega prvenstva jugozahodne cone v razredih 65 in 85 kubičnih centimetrov. Mladi Brežičan Alex Novak, ki sicer vozi z licenco Hrvaške moto zveze, je presenetil vso konkurenco in že na svoji tretji dirki Evropskega prvenstva v razredu do 65 kubičnih centimetrov zmagal. V razredu do 85 kubičnih centimetrov se je od slovenskih mladih dirkačev tokrat najbolje znašel Žan Oven, ki je na koncu zasedel 15. mesto.

V soboto, ko so potekali kvalifikacijski treningi v obeh kategorijah, je na prvem prostem treningu kazalo, da so se slovenski dirkači ob precej slabih rezultatih pred tednom dni v italijanski Esanatogliji le nekaj naučili in tokrat prišli bolje pripravljeni. V razredu do 85 ccm je Žan Oven zasedel dobro 14 mesto, v manjšem razredu do 65 ccm pa sta Alex Novak in Val Slavec bila še nekoliko boljša in zasedla 9. in 10. mesto. Na naslednjem kvalifikacijskem treningu je Oven zopet zasedel štirinajsto mesto, bližje dvajseterici pa sta se po lestvici premaknila tudi Miha Vrh in Lukas Osek. Prvi je zasedel 21., drugi pa 22. mesto. V nižjem razredu do 65 ccm pa je Novak še nekaj malega dodal in se povzpel na osmo mesto, med deseterico pa je tokrat uspelo priti še enemu Primorcu Taju Vidoviču z osvojitvijo desetega mesta. Slavec je tokrat dosegel enajsti čas. 

Sledili sta kvalifikacijski dirki; v močnejšem razredu je kvalifikacijsko dirko dobro odpeljal prav Oven, ki je zasedel dvanajsto mesto. V manjšem razredu je Alex Novak kljub nekoliko ponesrečenemu štartu uspel priti vse do sedmega mesta. Primorca Val Slavec in Tai Vidovič sta zasedla deveto in deseto mesto, Rok Gracer pa je osvojil sedemnajsto mesto.
Po sobotnih kvalifikacijah smo ob pregledovanju rezultatov hitro opazili, da so mlajši slovenski fantje v razredu do 65 kubičnih centimetrov boljši od svojih nekoliko starejših kolegov v razredu do 85 kubičnih centimetrov.  V prvi vožnji nedeljske dirke je Oven dvakrat padel in na koncu zasedel 24. mesto. Tik za njim se je na 25. mestu v cilj pripeljal Miha Vrh. Gal Geršak je zasedel 27. mesto, Rok Plestenjak 30. Lukas Osek pa je zaradi tehnične okvare odstopil. V drugi vožnji je Oven s pomočjo svoje ekipe in trenerja Aleša Zajca dokazal, da sodi precej višje, kot kažejo trenutni rezultati. Osvojil je zanj solidno enajsto mesto in dokazal, da se v prihodnje lahko bori za tudi za mesta v prvi deseterici.


V pričakovanju prve vožnje v razredu do 65 kubičnih centimetrov pa se nikomur od navzočih ni sanjalo kakšno presenečenje pripravlja mladi Brežičan Alex Novak. Takoj po štartu se je po prvi šikani nahajal na petem mestu, po prvem skoku je bil že četrti in nato se je v nekaj krogih prebil na drugo mesto za vodilnim v prvenstvu Italijanom Andreo Uccellinijem in na presenečenje vseh obdržal drugo mesto do konca te prve vožnje. Alexovih presenečenj s tem še ni bilo konec, saj se je izkazalo, da je naredil tudi najboljši čas prve vožnje. Devetletni mladenič je že na svoji tretji dirki na EP z osvojitvijo drugega mesta ugnal fante iz vrha lestvice, ki so veliko izkušenejši, predvsem pa tudi starejši. Novakov uspeh so dopolnili Slavec z devetim, Vidovič z 12., Jurič s 13. in Gracer s 17 mestom.

V drugi vožnji razreda do 65 kubičnih centimetrov so bile tako vse oči uprte v Alexa Novaka. Po štartu je kazalo precej slabše kot v prvi vožnji, saj so ga v prvi šikani starejši sotekmovalci stisnili ob rob in je iz šestega mesta po prvem skoku padel po lestvici na deveto mesto. Z zelo borbeno vožnjo se je na presenečenje vseh zelo hitro spet prebil do drugega mesta, tokrat je bil pred njim Španec Benigno Garcia. Mladi italijanski zvezdnik Uccellini je v tej vožnji že v prvem krogu padel in se prebijal proti vrhu.  Nato se je zaradi padca na četrtem sodniškem mestu dogajala prava drama. Nekdo od zaostalih za krog je padel in sodnika na mestu številka tri in štiri sta ostale dirkače z rumeno zastavo začel opozarjati na nevarnost. Novak je zastavi upošteval in upočasnil, Uccellini in Ernecker pa sta švignila mimo Novaka. Ker pravilo rumene zastave govori o tem, da tekmovalec mora upočasniti in ne sme prehitevati, je bil po koncu dirke s strani ekipe podan protest in po zaslišanju sodnikov in vseh tekmovalcev sta bila Uccellini in Ernecker kaznovana s pribitkom desetih mest. Z dvema drugima mesoma je Novak postal zmagovalec dirke na Hrvaškem. Tako je mlademu Brežičanu v čast na stezi Mladina zadonela Slovenska himna, ki si jo bo najverjetneje zapomnil za zmeraj. Sedaj tekmovalce čaka nekajtedenski zaslužen počitek, že v Avgustu pa se boj za finale nadaljuje najprej v Franciji in prvi vikend v septembru še v Sloveniji v Brežicah.
Alex Novak se je v skupnem seštevku pred zadnjima dvema dirkama prebil iz desetega na sedmo mesto (prvih osem po petih dirkah gre v evropski finale, ki bo letos na Sardiniji v sklopu dirke MXGP).

Članki iz rubrike