reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

(mf)
(mf)
0 28.06.2021 11:55:17

Enajst let rekreativnega in tekmovalnega curlinga v Ljubljani

Turnir Ljubljana Open je postal prepoznaven tudi zunaj Slovenije.
CZS
Curling klub Ljubljana je eden od dveh ustanovnih klubov Curling zveze Slovenije in eden prvih klubov v Sloveniji, ki se je začel ukvarjati s tem športom. Danes je eden največjih curling klubov v Sloveniji s člani tako na rekreativni kot na tekmovalni ravni.

Začetki Curling kluba Ljubljana segajo v začetek curlinga v Sloveniji – v pomlad 2010, ko se je skupina posameznikov odločila šport z malih zaslonov olimpijskih iger prenesti tudi v prakso. Eden izmed njih je bil tudi Marko Šinkovec, danes predsednik Curling kluba Ljubljana. Vse od takrat je ljubljanski curling klub eden ključnih v Sloveniji. Tako kot preostali klubi iz Ljubljane domuje v Ledeni dvorani Zalog.

"Šport raste, a ker dvorane za curling v Sloveniji ni, težko dobivamo nove člane. Imamo pa ledene površine, ki si jih delimo s hokejisti in drsalci. Na teh naredimo napol primerno progo za curling in potem nekaj igramo," je Marko Šinkovec pred leti povzel za Sportal. Kljub infrastrukturnim težavam pa se vsako leto v Sloveniji odvijejo državna prvenstva v vseh kategorijah, hkrati pa poteka več državnih in regionalnih lig, v katerih nastopa več kot sto igralcev curlinga.

Ženske že dvakrat na Kitajskem

V Curling klubu Ljubljana trenirajo moške, ženske, mešane ekipe in ekipe mešanih dvojic, vse različnih starosti in tekmovalnih ambicij. Rekreativne ekipe, nekatere se s curlingom ukvarjajo že več kot deset let, se predvsem udeležujejo ligaških tekmovanj in prijateljskih turnirjev, nekatere pa tudi državnih prvenstev. V klubu pa trenirajo tudi bolj tekmovalni igralci. Tako so ekipe Curling kluba Ljubljana v preteklosti že dosegale nazive slovenske reprezentance in Slovenijo zastopale na evropskih prvenstvih v mladinski, članski in mešani kategoriji pa tudi na svetovnem prvenstvu mešanih dvojic. Ženska študentska ekipa Curling kluba Ljubljana je Slovenijo dvakrat zastopala na zimskih igrah v kitajskem Harbinu.

Ljubljana Open – eden največjih mednarodnih turnirjev v tem delu Evrope

Curling klub Ljubljana je tudi eden od organizatorjev mednarodnega turnirja Ljubljana Open, ki se vsako leto aprila odvija v Zalogu. Po koncu hokejske sezone se ledeno dvorano predela v curling dvorano s pravo ledeno površino za tekmovanja. V nekaj letih je turnir postal eden izmed največjih in najbolj prepoznavnih v tem delu Evrope. V zadnji predkoronski sezoni se je turnirja udeležilo kar 30 ekip iz 14 različnih držav, med drugim tudi iz Kanade, ZDA, Švedske in Švice. Na turnirju je nastopal tudi Peter de Cruz, švicarski reprezentant in dobitnik bronaste olimpijske kolajne v Pjongčangu 2018. Letošnja izvedba turnirja je bila sicer zaradi zdravstvenega stanja okrnjena, vendar je povpraševanje za tovrstne curling turnirje v Evropi izjemno. Hkrati pa lokacija in termin omogočata združitev prijetnega s koristnim, marsikateri igralec curlinga z veseljem v Ljubljani ostane še kakšen dan več kot turist.

Poleg treningov tudi teambuildingi in promocije

V Zalogu Curling klub Ljubljana pogosto organizira tudi teambuildinge in športne dneve, povsod po Sloveniji pa sodeluje pri promociji curlinga. Nova sezona se začenja septembra, na klubske treninge pa so vabljeni tudi vsi tisti, ki bi šport želeli le poskusiti. Več informacij lahko dobite na spletni strani https://ljubljana.curling.si/. 

Galerija

Članki iz rubrike