požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Del ekipe iz zakulisja kar preveč ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

(ns)
(ns)
0 28.06.2021 10:59:02

Matic Gršič – mojster krogov, parterja in preskoka

Matic na najvišji stopnički za zmago na krogih na DP v Novem mestu.
GZS
Matic Gršič je član Partizana Vič od leta 2009, ko je kot šest let star prvošolček začel trenirati gimnastiko. Prvi dve leti ga je treniral Iztok Prašnički, potem pa leto dni Robert Grgić. Ko je bil star devet let, ga je vzel pod svoje okrilje Gregor Saksida, ki je njegov trener še danes.

Z vstopom v šolo se je želel pridružiti eni športni panogi in odločil se je za gimnastiko, zlasti zaradi akrobatskih vložkov. Kratek čas je obiskoval tudi treninge nogometa v ND Ilirija, a se je po poskusnem obdobju odločil, da mu bolj ustreza gimnastika. Danes, pri 17 letih, si brez nje ne predstavlja svojega življenja.

Matic je med svojimi vrstniki eden boljših telovadcev. Trenira v Gimnastičnem centru Ljubljana, od pet do šest dni v tednu po tri ure. Najraje se na treninge pripelje s kolesom, če pa to zaradi slabega vremena ali v času zime ni mogoče, uporabi avtobus. Naklonjenosti do bradlje in droga ne more izraziti, zato ju je tudi dokaj kmalu izločil iz svojega trenažnega procesa. Najraje telovadi na parterju, krogih in preskoku, ki so v bistvu tudi še edina orodja, na katerih trenira. Zelo rad je imel tudi vaje na konju z ročaji, a jih je moral pri 15 letih zaradi težav z zapestjem prenehati izvajati. Zaradi poškodb se je spopadal že z idejo, da bi treninge opustil, a k sreči ti pomisleki niso bili nikdar tako veliki, da bi zares za vedno zapustil telovadnico in svoje prijatelje telovadce.

V času epidemije so imeli športniki še posebno preizkušnjo. Pred dobrim letom, ko je bilo vse zaprto, so bile zaprte seveda tudi telovadnice. Vsak je lahko treniral le doma, kar je bilo za nekatere precej težko, zlasti zaradi pomanjkanja prostora in padca motivacije. Matic je imel k sreči doma dovolj prostora in dobre pogoje za treniranje in je lahko v veliki meri izvajal vse. Zaradi tega se tudi ni spopadal z izgubo motivacije. V času drugega vala koronavirusa je bil položaj nekoliko boljši, saj ni prišlo do popolnega zaprtja športnih objektov. Na začetku so lahko trenirali člani reprezentanc, pozneje so se jim postopoma pridruževali še ostali telovadci, treningi pa so še naprej ostali prilagojeni zaradi omejitve števila ljudi. Trenirali so po novih urnikih, v skrajšanem času, tako da so se lahko treningi vseh športnikov razporedili čez dan.

Vsaka tekma je zanj enako pomembna, saj se mora na vse enako pripraviti in vedno, ne glede na priložnost, dati vse od sebe. Njegova najboljša rezultata sta zmaga na preskoku na državnem prvenstvu v športni gimnastiki, ki je bilo leta 2019 v Novem mestu, ter uvrstitev v finale na preskoku na tekmovanju Olympic Hopes Cup, ki je bilo konec novembra istega leta v mestu Liberec na Češkem. Med svojimi športnimi lovorikami si kot vsak drug športnik seveda želi nastopa in morda celo kolajne z olimpijskih iger. Svoje dosežke najprej sporoči družini, ki ga pri gimnastiki najbolj podpira in v primeru kakršnihkoli težav priskoči tudi na pomoč. Vzornikov, ki bi jih spremljal na tekmovanjih, nima, rad pa si ogleda nastope grškega šampiona na krogih Eleftheriosa Petrouniasa ter aktualnega evropskega in svetovnega prvaka v mnogoboju, Rusa Nikite Nagornega.

Matic obiskuje Gimnazijo Ledina. Šolo in treninge poskuša usklajevati tako, da se posledice treniranja čim manj poznajo na njegovi prisotnosti v šoli in šolskem uspehu. Seveda pa kdaj vseeno pride do izostanka v šoli, kar pa mu vedno opravičijo. Njegovi dnevni so polni obveznosti. Kadar mu ostane kaj prostega časa, ga najraje preživi zunaj, v družbi prijateljev, s katerimi občasno igra videoigrice, rad pa si ogleda tudi kakšno serijo. 

Galerija

Članki iz rubrike