profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 27.06.2021 20:40:18

Gajser kljub ODLIČNI drugi vožnji ostal brez zmage

Profimedia
Slovenski motokrosist Tim Gajser je na dirki svetovnega prvenstva v motokrosu v britanskem Matterley Basinu v elitnem razredu MXGP osvojil drugo mesto, potem ko je bil četrti v prvi vožnji in dobil drugo. Zmagal je Italijan Antonio Cairoli.

Gajser, zmagovalec prve dirke v sezoni v Rusiji, je bil tudi v veliki Britaniji zelo blizu novi zmagi. Na koncu mu je uspeh na dirki odnesla nekoliko slabša prva vožnja, medtem ko je v drugi nastopil vrhunsko in v zahtevnih razmerah ugnal vse tekmece.

Na drugi preizkušnji sezone sicer branilec naslova v uvodni vožnji ni imel pravih možnosti za nov uspeh. Na dopoldanskih kvalifikacijah si je priboril sedmo izhodišče, že takrat je bil najboljši Cairoli.

Italijanski veteran je nato tudi na dirki potrdil premoč in brez večjih težav do konca ostal na prvem mestu. Drugi je bil Španec Jorge Prado, tretji pa Nizozemec Jeffrey Herlings. Gajser je bil v uvodnih krogih šesti, pozneje pa je pridobil dve mesti.

Povsem drugačna je bila zgodba v drugi vožnji. V dežju in na vse bolj mokrem in blatnem terenu je Gajser pridobival iz kroga v krog. Sredi dirke se je prebil pred Cairolija, potem ko se je tako z Italijanom kot s Herlingsom dolgo boril za vsako mesto in so vsi trije uprizorili odlično bitko.

v zadnjem delu dirke pa je bil pred njim le še Romain Febvre. Francoz je imel sicer lepo prednost, toda ne dovolj velike, da bi lahko mirno odpeljal do konca. Še posebej zanimiv je bil zadnji krog: najprej je manjšo napako Francoza izkoristil slovenski dirkač in se prebil v vodstvo, potem je za nekaj sto metrov Francoz vrnil udarec in spet povedel. A zadnjo besedo je imel Gajser, ki je pol kroga pred ciljem napadel še enkrat in si potem privozil dovolj prednosti, da je cilj prevozil na prvem mestu.

A zmaga v tej vožnji mu nazadnje le ni pomagala do skupnega uspeha, ker je bil Cairoli tretji. Skupno na dirki je zato Italijan slavil s 45 točkami, Gajser je zbral dve manj, tretji je bil Herlings.

"Zaradi vremena niso veliko posegali na progo, v prvi vožnji zato ni bilo veliko linij, zaradi tega pa ni bilo lahko prehitevati. V drugi je bilo glede prehitevanja precej bolje, tudi moj start je bil boljši in lahko sem se osredotočil na prodiranje v ospredje," je dirko za spletno stran svoje ekipe ocenil Gajser.

"Nisem želel prehitro napasti, ker sem si želel zagotoviti dobro vidljivost ob koncu. Ko pa sem videl znak za zadnja dva kroga, sem šel na polno in po zunanji strani prišel do vodstva. Vesel sem, da se delo v ekipi tako obrestuje in komaj čakam dirko v Maggiori," je še dodal svetovni prvak.

V seštevku sezone je zdaj po dveh dirkah Gajser prvi s 93 točkami, Herlings na drugem mestu jih ima 78.



V Matterley Basinu so nastopili tudi dirkači v šibkejšem razredu MX2. Slovenski dirkač Jan Pancar je bil 20. in 18., skupno na dirki pa 24. in je dobil štiri točke za SP. Zmagal je Francoz Maxime Renaux pred Italijanom Mattio Guadaninijem in Špance Rubenom Fernandezom.

Skupno je prvi Fernandez z 79 točkami, Pancar ima po dveh dirkah 26 točk in je 13.

Naslednja preizkušnja bo dirka za VN Italije v Maggiori čez teden dni.

* Izidi, MXGP:
- 1. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Jorge Prado (Špa), 3. Jeffrey Herlings (NIz), 4. Tim Gajser (Slo) ...
- 2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Romain Febvre (Fra), 3. Antonio Cairoli (Ita) ...
- skupno na dirki: 1. Antonio Cairoli (Ita) 45, 2. Tim Gajser (Slo) 43, 3. Jeffrey Herlings (Niz) 38 ...
- SP skupno (2): 1. Tim Gajser (Slo) 93, 2. Jeffrey Herlings (Niz) 78, 3. Romain Febvre (Fra) 73 ...

* MX2:
- skupno na dirki: 1. Maxime Renaux (Fra) 47, 2. Mattia Guadagnini (Ita) 43, 3. Ruben Fernandez (Špa) 37 ... 24. Jan Pancar (Slo) 4
- SP skupno (2): 1. Ruben Fernandez (špa) 79, 2. Maxime Renaux (far) 74, 3. Mathys Boisrame (Fra) 74 ... 13. Jan Pancar (Slo) 26

Značke: motokros, sp, tim-gajser

Članki iz rubrike