pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

(mb)
(mb)
0 23.06.2021 11:29:35

V Bovcu zbrana svetovna elita v svetu footgolfa

Ian Emeršič, Juraj Gubani in Ben Clarke, najboljši v članski konkurenci.
FZS
Pretekli vikend je na footgolf igrišču v Bovcu potekal mednarodni turnir svetovne serije FIFG 500, ki so se ga udeležili nekateri najboljši aktualni igralci na svetu.

Slavil je Juraj Gubani iz Slovaške pred Ianom Emeršičem s Ptuja ter najboljšim footgolfistom zadnjih treh let, Angležem Benom Clarkom. Aktualni svetovni prvak Matias Perrone je bil četrti, domačin Gaj Rosič iz Bovca pa je zasedel peto mesto. Med seniorji je slavil Franc Nani Matjašič, ki je bil kot prvi Slovenec najboljši na footgolf turnirju ranga FIFG 500.

Napeto do zadnjega udarca

V Bovcu je od petka do nedelje potekal mednarodni turnir Slovenian FootGolf Open 2021 serije FIFG 500, ki je na igrišče v objemu gora privabil najboljše igralce iz vse Evrope in tudi aktualnega svetovnega prvaka, Argentinca Matiasa Perroneja, ter izjemnega Angleža Bena Clarka. Igralci in igralke so imeli v suhem in toplem vremenu z malo vetra vrhunsko platformo za prikaz vseh svojih sposobnosti.

Po prvem tekmovalnem dnevu v soboto sta vodila Slovenca, Franc Nani Matjašič (sicer igralec v kategoriji seniorji) in Gaj Rosič, takoj za njima pa so se zvrstili vsi ostali najboljši. V ženski kategoriji je po vrhunsko odigrani rundi footgolfa z rezultatom –4 vodila Slovakinja Lucia Čermakova.

V nedeljo je bilo napeto prav do zadnjega udarca. Slovak Juraj Gubani je imel z izredno nedeljsko igro tri udarce prednosti, za njim pa je bilo kar pet igralcev, ki so se borili za stopničke in so bili na 15. luknji v nedeljo (skupno po 33 odigranih luknjah) povsem izenačeni. V zaključku tekme je največ zbranost in mirnosti prikazal Ian Emeršič s Ptuja, ki je dosegel drugo mesto, Gaj Rosič pa je bil po koncu rednega dela izenačen na tretjem mestu s svetovnim prvakom Perronejem in najboljšim igralcem na svetu, Benom Clarkom iz Velike Britanije. Prav Clarke je v dodatnem razigravanju prikazal najboljšo igro in končal na stopničkah.

Matjašič kot prvi Slovenec

Med seniorji je Franc Nani Matjašič uspel zadržati prednost, ki jo je pridobil z odlično igro v soboto, in kot prvi Slovenec zmagati na mednarodnem turnirju FIFG 500. Za njim sta se zvrstila Branislav Thron iz Slovaške in Madžar Zsolt Lichtner.

Prav tako je med ženskami Čermakovi uspelo zadržati prednost, pridobljeno v soboto, domačinka Nika Gerbec pa je z dobro igro uspela priti do drugega mesta. Na tretjo stopničko je stopila še ena Slovakinja, Rebeka Režna.

Dvodnevno mednarodno tekmovanje je štelo tudi za slovenski pokal, ki ga je v članski konkurenci osvojil Ian Emeršič, med ženskami je slavila Nika Gerbec, med seniorji pa Franc Nani Matjašič.

Organizatorja Footgolf klub Posočje Bovec in Footgolf zveza Slovenije se na tem mestu zahvaljujeta vsem, ki so omogočili izvedbo tekmovanja, od sponzorjev do prostovoljcev, brez katerih organizacija takega dogodka ne bi bila mogoča. Seveda pa gre največja zahvala vsem igralcem, ki so s svojimi dobrimi igrami poskrbeli za dobro promocijo športa v Sloveniji in po svetu.


V nedeljo na Ptuju

Najboljši slovenski igralci se bodo že to nedeljo pomerili na tekmi državnega prvenstva na Ptuju (27. junij), v Bovec pa znova vabljeni 10. in 11. julija, ko bo na sporedu dvodnevni turnir Bovec FootGolf Open.

Upam, da bomo še kdaj zaigrali skupaj

Ian Emeršič, ki je z izjemnima igrama zasedel odlično drugo mesto, je bil tudi najboljši Slovenec v Bovcu. Ob tej priložnosti je strnil svoje misli: "Igrati proti najboljšim svetovnim footgolfistom je prestiž in hkrati velik pritisk. Mislim, da se je ta vikend pokazalo, da je priprava na tekmovanje, ne samo fizična, predvsem mentalna, zelo pomemben dejavnik pri uspehi v footgolfu. Ko igraš dvodnevni turnir, si v prvem dnevu v igri z igriščem in sam s seboj. Ta dan je zame zelo težek. Nasploh na tujem igrišču. Poskušaš narediti čim boljši rezultat, a ne veš, do kod bo segla letvica, ki prinaša vodilno mesto po prvem dnevu. Če ti uspe priti med najboljše, tako kot je ta vikend meni, potem veš, da je v drugem dnevu vse odprto. Igrati drugi dan v čim močnejšem flightu, pa je po eni strani velik psihološki pritisk, a po drugi strani ena od olajševalnih okoliščin, saj se lahko osredotočiš na neposredno konkurenco, ki te s svojo dobro igro prisili v zmanjšanje napak in osredotočanje na izkoriščanje vsake sleherne priložnosti igre pod parom luknje. V zadnjem obdobju, vključno z obdobjem korone, sem se poskušal veliko posvečati psihološki pripravi, kar se odraža tudi v igri. Postajam stabilnejši, lažje ocenim situacije in s tem tudi lažje zadevam zelo pomembne, kratke ter srednje dolge putte, kar sem dokazal ta vikend. Vesel sem svoje uvrstitve, hkrati pa se zavedam, da še vedno obstaja možnost napredka. To me na igrišču naučijo šampioni, kot sta Matias in Ben. Ko vidiš njihovo veselje za vsak zadeti putt, ko preprosto čutiš njuno tekmovalnost in željo po perfekciji, se zaveš, da gre za velika športnika. V tem vikendu smo preživeli ogromno časa skupaj tudi zunaj igrišča. Oba sta izjemna človeka in prava ambasadorja footgolfa. Upam, da bomo še kdaj zaigrali skupaj, v katerem od zadnjih flightov, saj verjamem, da se je zame footgolf šele začel."

Šport je res ena najlepših strani življenja

Nani Matjašič, ki je kot prvi Slovenec zmagal na tekmi ranga FIFG 500, pa je povedal: "Težko je izbrati prave besede, saj so občutki še vedno sveži. Zadovoljen in vesel sem, čeprav še vedno malce utrujen od zelo, zelo naporne tekme. Po odličnem prvem dnevu, lahko rečem sanjskem rezultatu, saj sem ugnal celotno svetovno elito, se je naenkrat ponudila izjemna priložnost za zmago. Hkrati je narasel pritisk in priznati moram, da ni bilo lahko. Tudi velika želja in vložen trud na treningih sta se tokrat bogato obrestovala. Štiri luknje pred koncem je bilo najtežje, moral sem sprejeti odločitev, kako pripeljati tekmo do konca in obdržati prednost. Bilo je potrebno veliko zbranosti, kar pa ti pobere veliko energije, še posebej v takšni vročini, kot je bila na tekmovanju. Stisnil sem zobe in uspelo je. Noro! Šport je res ena najlepših strani življenja!" 

Galerija

Članki iz rubrike