pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

psno
psno
0 22.06.2021 11:35:10

Nov mandat za Damijana Lazarja

Damijan Lazar
ZŠIS-SPK
Damijan Lazar bo tudi v prihodnje predsedoval Zvezi za šport invalidov Slovenije-Slovenskemu paralimpijskemu komiteju. Tako so soglasno odločili delegati na volilni skupščini zveze, ki je potekala v Thermani Laško.

Pri delu mu bosta pomagala novoizvoljena podpredsednica Maja Bobnar in dosedanji podpredsednik Gregor Gračner. "Predvsem bo ta mandat posvečen organizaciji in ustanovitvi nacionalne panožne zveze za položaj športa invalidov, v katero se bodo vključila športna društva, ki imajo program parašporta. Treba bo uskladiti soglasja z invalidskimi organizacijami, da se lahko gre v tako organiziranost. V prvem krogu smo opravili pogovore, nekaj invalidskih organizacij je imelo pomisleke. Kljub temu bomo skupaj poskušali najti skupen jezik in ustanoviti to zvezo," je po vnovični izvolitvi novi (stari) predsednik že pogledal naprej v obdobje 2021–2025 in izzive, ki so pred ekipo.

"Pomembno bo vključevanje mladih v sistem športa, zagotoviti pa jim moramo pogoje, da se bodo lahko enakovredno vključevali v šport že v lokalnem okolju. Pri tem bo treba intenzivno razvijati program Postani športnik," je dodal Lazar, ki je ob koncu dodal, da si bo še naprej prizadeval, da se parašport približa družbi, da bo lahko spremljala odmevna tekmovanja doma in na tujem. Za slednja bo prva priložnost že od 24. avgusta dalje, ko se začnejo 16. poletne paralimpijske igre. Zveza je za mandatno obdobje 2021–2025 dobila tudi nov upravni in nadzorni odbor ter častno razsodišče.



Kegl že do četrtfinala

V Grčiji, na otoku Kreta, poteka 14. evropsko prvenstvo gluhih v tenisu. Kot drugi nosilec tekmuje tudi Marino Kegl. V prvem krogu je bil prost, v ponedeljek pa je s 6:0 in 6:2 premagal Francoza Maxima Sancheza in se tako uvrstil med osem najboljših gluhih igralcev tenisa na stari celini. Kot je v prvem odzivu zapisal na svojem facebook profilu, sta bila ključna dobra psihološka priprava in pravilni taktični pristop. V sredo Kegla v četrtfinalu čaka obračun s Sebastianom Schäfferjem iz Nemčije, ki je v treh nizih izločil Vladislava Abramova iz Rusije.

Žnidaršič Svenšku bron v Berlinu

Paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek se je uspešno predstavil na tekmi svetovne paraplavalne serije v Berlinu. Nastopil je v treh panogah in se dobro odrezal. Na 50 prosto in 50 delfin je odplaval osebni rekord in v slednji disciplini osvojil tretje mesto v konkurenci mladincev.


"Tim je odplaval odlično na tako velikem tekmovanju, kot je svetovna serija v Berlinu. Plaval bi lahko tudi finale C na 100 hrbtno v absolutni konkurenci in finale A na 50 prosto pri mladincih, a smo se odločili, da se bomo osredotočili samo na finale na 50 delfin, pri kateri je najbližje paralimpijski normi. V disciplinah 100 hrbtno in 50 delfin je odplaval tako imenovani MET, kar pomeni 'minimal entry time za Tokio 2020.' Žal to ni dovolj za nastop, pomeni pa, da je blizu norme. MET je odplavan čas, da lahko plavalec v primeru, da odplava normo za nastop, plava tudi v drugi disciplini z MET normo. Tim potrebuje čim več takšnih tekmovanj in še naprej tako močno voljo," je povedala trenerka Jana Čander. V Berlinu je Tima spremljal trener Emil Tahirović.



Tim Žnidaršič Svenšek bo normo za Tokio lovil še v Zagrebu, kjer bo plavalni miting potekal 17.in 18. julija.



Timovi dosežki v Berlinu
100. mesto med 132 paraplavalci na 50 prosto (plaval osebni rekord)
33. mesto med 79 paraplavalci na 100 hrbtno
25. mesto med 66 paraplavalci na 50 delfin (plaval osebni rekord – prvič pod 37 sekund)
3. mesto med 19 paraplavalci na 50 delfin v konkurenci mladincev
Galerija

Članki iz rubrike