Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

(gb)
(gb)
0 10.06.2021 11:03:58

Pia Babnik: V Tokiu je blizu tudi kolajna

Pia Babnik
GZS
Sedemnajstletna Pia Babnik sicer ni najmlajša zmagovalka turnirja evropske serije, je pa trenutno najmlajša tekmovalka med vsemi, ki nastopajo na tej drugi ravni svetovnega golfa.

Turnir v kraju Evian les Bains je ponujal 200.000 evrov nagradnega sklada in prav Ljubljančanka si je odrezala največji kos denarne pogače, vreden 30.000 evrov. Z zmago je postala prva Slovenka, ki ji je to uspelo, hkrati pa je na svetovni lestvici skočila tako visoko, da ji nova uvrstitev omogoča nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu. Pia Babnik tako po Ani Belac piše nova poglavja o presežkih v slovenskem golfu.

Na turnirju ob Ženevskem jezeru je nastopilo 132 golfistk iz Evrope, Azije, Afrike in Avstralije. Pia je bila po treh dneh na vrhu izenačena z branilko naslova Angležinjo Annabel Dimmock, zato je o končni zmagovalki odločala dodatna luknja. Že takoj je mlada Ljubljančanka postavila nov mejnik, saj je žogico pri začetnem udarcu poslala kar 306 metrov daleč ter luknjo zaključila z birdiejem, kar je bila le potrditev končne zmage. Britanka Dimmockova, ki je prvo žogico poslala onkraj igralnega polja, se je morala zadovoljiti z drugim mestom. Tretjega so si delile Finka Nuutinenova, Angležinja Johnsonova in Nemka Cowanova. Na turnirju je nastopila tudi Katja Pogačar, ki je zelo dobro igrala drugi dan, žal pa si je v uvodni rundi priigrala prevelik zaostanek. Turnir je zaključila na 78. mestu, rez pa je zgrešila za dva udarca.

Ne glede na zgodovinski uspeh pa se je resnična tekmovalna drama začela na uvodnih luknjah tretje runde, ko je Babnikova igrala dvakrat dvojni bugi (+2). V manj kot pol ure je bila v velikanskem zaostanku za vodilnimi. Pia je kljub slabemu začetku ostala mirna in predvsem osredotočena: "Da, slabo sem začela. Potem pa sem si rekla, da bom do konca dneva odigrala še štiri pare, ostali bodo pa birdieji. Na tretji luknji sem igrala par, nato sta sledila dva birdieja in takoj sem bila precej boljše volje," je finalni dan opisala mlada šampionka. Igra je bila v nadaljevanju vrhunska, a vse do konca se ni natančno vedelo, kakšen bo razplet. Vodilna Annabel Dimmock je igrala v zadnji skupini, le Pijin oče Aleš je imel okvirno predstavo, kakšen bi lahko bil razplet ob koncu. Pred zadnjo luknjo je bilo jasno, da bi eagle zadostoval za zmago, vse drugo je bilo v rokah Slovenke in Angležinje. Po 54 luknjah sta bili dekleti z 209 udarci izenačeni.

V dodatni luknji, kjer tekmovalki igrata toliko časa, dokler ena ne zmaga, je izvrstno začela šest let in pol mlajša Pia, ki je žogico udarila kar 306 metrov, kar je na evropski turneji najdaljši začetni udarec. Angležinja je želela odgovoriti, a je njena žogica skrenila s prave poti. Pia se je še pred koncem prve dodatne luknje zavedala izjemnega uspeha: "Že pred začetkom dodatne luknje me je oče vprašal, kako se bom počutila, če ne bom zmagala. Pa sem mu rekla, da bom zagotovo zmagala. Prvi udarec mi je uspel, Annabelina žoga pa je šla malce po svoje in vedela sem, da bo za na zelenico potrebovala udarec več. Igrala sem birdie in uspela."

Pijin največji uspeh, sicer tudi največji slovenski uspeh na evropski turneji, je zadosten za silovit skok po svetovni lestvici, kjer se je mladenka znašla na približno 314. mestu, kar je dovolj za uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu. Oče in trener Aleš Babnik, ki ima poleg Pie doma še perspektivna 15-letna Jako in Žigo, je v olimpijskem duhu dodal: "Pia je odločna in pozna se ji, da smo v zimskem obdobju dobro delali v tehničnem smislu, predvsem pa na moči. To se vidi po njenih izjemnih začetnih udarcih. Odigrala je 14 profesionalnih turnirjev, za točke na svetovni lestvici pa se šteje 35 odigranih, kar pomeni, da bo v naslednjih 21 samo še napredovala in plezala po lestvici. Po zmagi na turnirju Jabra Ladies Open sva s Pio rekla, da je v Tokiu blizu tudi kolajna."

Pia je v tem trenutku lastnica najdaljših začetnih udarcev (povprečje 253 metrov) na evropski turneji, pri vrhu pa je tudi po številu birdiejev (udarec pod parom). Ta konec tedna tako Babnikovo kot Pogačarjevo čaka turnir blizu Göteborga na Švedskem, kjer je nagradni sklad milijon evrov. Turnir na igrišču Vallda je nekaj posebnega, saj bo 78 golfistk in 78 golfistov nastopilo skupaj. Oboji se borijo za rez in denarno nagrado, dekleta pa bodo udarjala z nekaj deset metrov bližjih udarjališč. Gostitelja turnirja z nazivom Skandinavski Mix sta legendarna švedska igralca Annika Sorenstam in Henrik Stenson. 

Značke: golf, pia-babnik

Članki iz rubrike