nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

(ns)
(ns)
0 10.06.2021 10:31:43

Vedenejeva: S trenerko kot mama in hči

Jekaterina Vedenejeva s trenerko Eleno Drožanovo
GZS
Gostiteljica evropskega prvenstva v ritmični gimnastiki je prvič Bolgarija. Mesto Varna in Palačo kulture in športa v času med 9. in 13. junijem 2021 napolnjujejo najboljše evropske tekmovalke ritmične gimnastike iz 37 držav, med njimi tudi slovenske predstavnice.

Čeprav se bodo letos na evropskem prvenstvu predstavile članice v individualnem programu in skupinskih sestavah ter mladinke v skupinskih sestavah, bosta Slovenijo zastopali samo dve članici v individualnem programu, ki bosta nastopili z vsemi štirimi rekviziti: obročem, žogo, kiji in trakom. Športnici Jekaterina Vedenejeva iz Kluba za ritmično gimnastiko TiM in Aleksandra Podgoršek iz Kluba za ritmično gimnastiko Narodni dom Ljubljana sta na evropsko prvenstvo odpotovali v spremstvu svojih trenerk Elene Drožanove (KRG TIM) in Alene Salavjove ter Alene Jakubovskaje (obe iz KRG Narodni dom Ljubljana), slednja bo na tekmovanju v vlogi sodnice. Delegacijo spremlja tudi zdravnik Vladimir Korovin.

Jekaterina je pri štirih letih sledila mami Juliji Vedenejevi in začela trenirati ritmično gimnastiko v domačem Irkucku v Rusiji, v športni šoli Mladost. Pri 24 letih je zapustila domače okolje in se skupaj s trenerko Eleno Drožanovo preselila v Slovenijo. Klub za ritmično gimnastiko TiM je takrat iskal tujega strokovnjaka za delo v telovadnici in Drožanova je sprejela njihovo povabilo. Ko se je pokazala možnost, da Jekaterina lahko nadaljuje treninge s svojo trenerko v Sloveniji, je to takoj sprejela. Leta 2018 je postala slovenska državljanka in od takrat dosegla kot slovenska članska reprezentantka v ritmični gimnastiki tudi odlične rezultate. Najraje se spominja veselja ob uvrstitvi v finale mnogoboja v individualnih sestavah na svetovnem prvenstvu leta 2019 v Bakuju in končne uvrstitve na 17. mesto. Takrat se je že zavedala verjetnosti svojega nastopa na poletnih olimpijskih igrah in ta čustva so bila veliko močnejša kot pa pozneje, po vseh nastopih na svetovnih pokalih, ko je bilo njeno mesto med olimpijci dokončno potrjeno. Odtlej je bila že veliko bolj umirjena in s treningi osredotočena na olimpijske igre ter svetovno prvenstvo, ki sledi konec oktobra prav tako na Japonskem. Nastop na slednjem ji zagotavlja uvrstitev med 26 najboljših v mnogoboju na tem evropskem prvenstvu, zato je to in uvrstitev v finale s posameznimi rekviziti tudi njen cilj konec tedna v Varni.

Do OI še dva svetovna pokala

Jekaterina je v Sloveniji ves čas skupaj s svojo trenerko in po 13 letih skupnega dela se je med njima ustvarila posebna vez. Sta kot prijateljici, kot mama in hči ter seveda kot učitelj in učenec. Elena Drožanova je bila nekoč tudi tekmovalka. Njena najboljša rezultata sta dvakrat tretje mesto v finalih z obročem in trakom na državnem prvenstvu Rusije leta 1993. Tudi kot reprezentantka Sovjetske zveze v skupinskih sestavah je bila tik pred nastopom na mladinskem evropskem prvenstvu leta 1991, a se je med pripravami na ta nastop žal poškodovala. Zato je bilo njeno prvo evropsko prvenstvo že v vlogi trenerke leta 2018 v Guadalajaru v Španiji. Na naslednjih dveh evropskih prvenstvih leta 2019 v Bakuju in leta 2020 v Kijivu pa sta nastopili že skupaj z Jekaterino kot del slovenske delegacije. Na njunem skupnem tretjem evropskem prvenstvu pričakuje, da bo Jekaterina lepo in samozavestno prikazala svoj tekmovalni program.

Jekaterino in Eleno do nastopa na olimpijskih igrah čaka še nekaj treningov in tekmovanj. Po evropskem prvenstvu bosta odpotovali v Rusijo na priprave, kjer bo Jekaterina dočakala tudi svoj 27. rojstni dan. V prvi polovici julija ju čakata dva svetovna pokala v ritmični gimnastiki, najprej v Minsku, nato pa še v Moskvi. Po teh dveh tekmah bosta v Rusiji opravili še nekaj treningov in potem 20. julija odleteli na Japonsko, v mesto Fukui, kjer jim je olimpijski komite Slovenije pomagal organizirati še zadnje priprave pred nastopom na OI.

Olimpijske igre so poseben dogodek v življenju vsakega športnika in trenerja in tudi Jekaterina in Elena nista izjemi. Pričakujeta jih z navdušenjem in upata, da bo Jekaterina naredila vaje tako uspešno, kot je že pokazala, da jih zna. Poleg tega si želita, da Jekaterinina zgodba in njena športna pot z upanjem in motivacijo navdušita mladi slovenski rod tekmovalk, da bodo spoznale, da imajo neomejene možnosti ter da lahko z voljo in delom uresničijo vse svoje, še tako visoke cilje. Naj jih spremlja njun moto Sanjaj – verjemi – uresničuj!

Galerija

Članki iz rubrike