Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

(psno)
(psno)
0 10.06.2021 10:48:43

Parakolesarji: Trojica v lov za olimpijsko kvoto

Anej Doplihar
ZŠIS-SPK
Slovenska parakolesarska reprezentanca je na Portugalskem, kjer se začenja svetovno prvenstvo, ki bo trajalo vse do konca tedna. To ne bo navadno svetovno prvenstvo, še posebej ne za Slovenijo. Tokratno prvenstvo bo tudi odločilni dejavnik pri izbiri potnikov za paralimpijske igre, ki se začnejo 24. avgusta letos.

Slovenija ima na voljo eno kvoto, za njo pa se borita dve posadki: prvo tvori ročni kolesar Anej Doplihar, drugo pa dvojec Aleš Dragar-Jurij Porenta. "Pred nami so štiri tekme," iz Portugalske iz Estorila sporoča trener Luka Kovic, ki bdi nad obema posadkama. "V četrtek bo startal tandem, ki bo v vožnji na čas prevozil 33,6 kilometra. Anej Doplihar bo na startu v petek, pred njim pa 25,2 kilometra. Sobota in nedelja sta rezervirani za cestno dirko: tandem bo v soboto vozil na 117,6 kilometra, Doplihar pa v nedeljo na 67,2 kilometra," uvodoma pove Kovic.

"Moram reči, da je forma dobra. Z obema posadkama smo dosegli, kar smo si zastavili. Verjamem, da bo Anej dosegel, kar sva si zadala. Tandem Dragar-Porenta je imel smolo, saj si je Dragar v Belgiji poškodoval ključnico. Imela pa sta srečo v nesreči, ker je ostal na ravni forme pred poškodbo, Porenta pa je vmes lahko nemoteno treniral," nadaljuje Kovic, ki se zaveda, da je za obe posadki to pomembna tekma. "To bo dokončni kriterij pri izboru posadke za paralimpijske igre," navrže Kovic, ki se nadeja, da bo na delu videl obe ekipi, ki se bosta predstavili v dobri in pozitivni luči.

"Razmere za dirkanje so vrhunske, vlažnost nizka. Dejansko bomo dirkali v Estorilu, ki je znan po tekmah motoGP in formule ena. Dirkališče ima razgibano konfiguracijo, ki je zelo podobna tisti na paralimpijski progi v Tokiu, zato bo za eno od naših posadk to tudi dobra generalka," sklene Kovic.



Plesalci navdušili v Italiji

Za našo paraplesalno reprezentanco je uspešen nastop na tekmi svetovne serije v Italiji. Uvodoma je že v petek Amir Alibabić v kategoriji single man 1 zasedel šesto mesto. Ines Golobič je prvič nastopala v kategoriji women freestyle 1 in zasedla sedmo mesto. V kategoriji combi standard 2 pa sta Slovenijo zastopala dva para. Martina Smodiš in Roman Maček sta bila šesta, Lara Nedeljkovič in Klemen Dremelj pa četrta. V soboto je Amir Alibabić tekmoval v kategoriji single freestyle class 1 in pristal na petem mestu. V kategoriji combi latin class 1 sta Martina Smodiš in Roman Maček zasedla odlično drugo mesto, Lara Nedeljkovič in Klemen Dremelj pa sta bila v kategoriji combi latin class 2 sedma in za las ostala brez finala.

Tekmovanje se je končalo v nedeljo. Ines Golobič je imela krstni nastop v kategoriji single ladies class 1 in je zasedla peto mesto, prikazala pa je zelo sproščen in kakovosten ples. Lara Nedeljkovič je z vrhunsko prikazanim plesom v kategoriji single ladies 2 osvojila četrto mesto. Prav tako sta imela krstni nastop Martina Smodiš in Roman Maček v kategoriji combi freestyle class 1, kjer sta zasedla tretje mesto. Prvo tekmovanje po dobrem letu in pol premora je tako uspešno zaključeno. Plesalci so prikazali odličen ples in osvojili rezultate, na katere so v naši reprezentanci zelo ponosni.


Za Planka vmesna postaja do Tokia

Na Poljskem je na evropskem prvenstvu v Bydgoszczu nastopil slovenski paraatlet Henrik Plank. V metu diska je zasedel končno peto mesto, zalučal ga je 15,56 metra daleč, kar je Plankov najboljši rezultat v sezoni. Evropski prvak je postal domačin Piotr Kosewicz (20,86), srebrn je bil njegov rojak Robert Jachimowicz (20,18), bron je šel na Hrvaško (Velimir Šandor, 19,78).

Najdaljši met v peti seriji

"Rezultat je dober in precej boljši kot na edini tekmi letos na Hrvaškem. Vidi se – dosegel sem najboljši izid sezone –, da pozimi nismo spali, ampak dobro delali. To mesto in izkupiček sta spodbuda za naprej. Prepričan sem, da moj najboljši met v tej sezoni še pride," pravi Plank, ki je tudi potnik na paralimpijske igre v Tokiu.

Bronast 2014

Paraatlet Henrik Plank je letos na odprtem posamičnem prvenstvu Hrvaške zasedel drugo mesto. Na EP 2018 je bil v Berlinu sedmi z osebnim rekordom 15 metrov in 90 centimetrov. Leta 2016 je v Italiji na EP pristal na petem mestu, leta 2014 pa je bil v Veliki Britaniji bronast. 



Galerija

Članki iz rubrike