900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

(mš)
(mš)
0 03.06.2021 14:49:02

Spletni spektakel svetovnemu prvaku

Magnus Carlsen
FIDE
Šesti turnir druge sezone elitne spletne serije je bil eden najmočnejših turnirjev v šahovski zgodovini, saj smo med šestnajstimi nastopajočimi lahko videli najboljših deset igralcev z aktualne ratinške lestvice.

Redko viden zbor celotne elite svetovnega šaha je pričakovano ponudil izjemno zanimive in atraktivne obračune že v predtekmovanju, kjer so se nastopajoči potegovali za prvih osem mest, ki so vodila v nadaljnje boje po izločilnem sistemu. Svetovni prvak Magnus Carlsen je imel v predtekmovanju kar nekaj težav in si je šele z zmago v zadnjem krogu zagotovil četrtfinalno vstopnico. Veliko pozornosti je bila deležna njegova partija proti Rusu Janu Nepomnjačiju, ki je predstavljala prvo medsebojno srečanje po tem, ko si je slednji z zmago na kandidatskem turnirju priigral naziv izzivalca in se bo s Carlsenom novembra in decembra pomeril v dvoboju za naslov svetovnega prvaka. Partija se je končala z remijem, Carlsen pa je v končnici zapravil veliko prednost in tekmecu dovolil rešitev.

V predtekmovanju je sicer dominiral Američan Fabiano Caruana, Carlsenov izzivalec iz leta 2018, ki je zbral kar točko več od najbližjih zasledovalcev. A je nato v izločilnih bojih svojo pot končal že v četrtfinalu, kjer je po hudem boju moral priznati premoč ravno Nepomnjačiju. Carlsen je v četrtfinalu šele po podaljšani igri izločil drugega Američana Hikaruja Nakamuro, v polfinalu pa v prav tako zelo tesnem obračunu Azerbajdžanca Tejmurja Radžabova. V velikem finalu ga je nato čakal še en Američan, Wesley So, ki se je v tej sezoni spletne serije izkazal za njegovega največjega tekmeca. Že tretjič sta se namreč pomerila v velikem finalu in oba predhodna je v svojo korist obrnil So.

Občinstvo je ponovno lahko občudovalo izjemen obračun, ki se je v rednem delu končal brez zmagovalca. V podaljšku s hitropoteznim tempom za razmišljanje je Carlsen po velikem spregledu padel v zaostanek in je nujno potreboval zmago s črnimi figurami za nadaljevanje dvoboja. To mu je tudi uspelo, nato pa je tudi v tako imenovani zlati partiji z belimi figurami zanj štela zgolj zmaga. Svetovni prvak je bil ponovno prepričljiv in tako s popolnim preobratom prišel do prestižne zmage. Koliko mu je ta pomenila, se je občinstvo lahko prepričalo ob gledanju čustvenih prizorov zmagoslavja prek njegove spletne kamere.

S počasnimi koraki se vračajo tudi tekmovanja v živo, kjer na najvišji ravni prednjačijo dekleta. Na Gibraltarju se je namreč po več kot enoletni prekinitvi zaradi pandemije nadaljevala serija grand prix s četrtim in hkrati zadnjim turnirjem. Tokrat je blestela 21-letna Kazahstanka Žansaja Abdumalik, ki je slavila s precejšnjim naskokom in s to predstavo izpolnila tudi zadnje pogoje za naziv velemojstrice. V skupnem seštevku serije sta si dve vstopnici za naslednji turnir kandidatk zagotovili Indijka Humpy Koneru in Rusinja Katarina Lagno.

Vstopnice za turnirja kandidatov in kandidatk bodo na voljo tudi na prestižnem svetovnem pokalu, ki se bo v ruskem Sočiju začel 10. julija. Večina kontinentalnih kvalifikacij, med njimi tudi evropske, za mesta na svetovnem pokalu so potekala v hibridnem formatu. Nobenemu od petih slovenskih predstavnikov pa z uvrstitvijo med najboljših 36 ni uspelo zagotoviti dodatnih mest na tekmovanju za našo državo. Tako bomo imeli v Sočiju enega tekmovalca in eno tekmovalko. Naša najboljša šahistka Laura Unuk si je pravico nastopa zagotovila z odlično uvrstitvijo na evropskem prvenstvu članic leta 2018, ko je končala na delitvi 14. mesta. Lani sta evropski prvenstvi tako v moški kot v ženski konkurenci namreč odpadli, zato za uvrstitev na svetovni pokal veljajo rezultati iz prejšnjih dveh let (2018 in 2019). Slovenski predstavnik v moški konkurenci še ni določen. 

Članki iz rubrike