Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

psno
psno
0 03.06.2021 11:22:39

V Laškem začetek boja za paralimpijske vozovnice

Dvorana v Laškem bo spet prizorišče namiznoteniških bojev.
ZŠIS-SPK
Po letu in pol se bodo v teh dneh na mednarodni sceni predstavili športni paraplesalci, ki potujejo v Italijo, kjer bodo med 4. in 6. junijem nastopali na tekmi svetovnega pokala v športnem paraplesu. Metalca diska Henrika Planka na Poljskem čaka evropsko prvenstvo, v Laškem pa se začenjajo olimpijske kvalifikacije v namiznem tenisu.

V torek so se v Laškem zbrali vsi tekmovalci in tekmovalke ter uradno osebje, ki bodo do sobote del kvalifikacij za paralimpijski namiznoteniški turnir. Kvalifikacijski turnir v Laškem bo še zadnja priložnost za udeležence, da si na njem priigrajo mesto, na voljo je še 21 vozovnic. V Sloveniji se bo tako merilo 226 parašportnic in parašportnikov iz 50 držav. Tekmovanje bo na sporedu od danes do sobote. Slovenske barve bodo branili Andreja Dolinar, Luka Trtnik, Primož Kancler in Alen Bečirević, tekmovali pa bodo pod taktirko selektorja Ožbeja Poročnika.

"Leto in pol ni bilo uradnih mednarodnih tekem oziroma so se prestavljale, temu je sledilo neprestano spreminjanje trenažnega procesa, toda igralci so vzdržali, ponosen sem na njih. Na treningih kažejo viden napredek v igri, ampak tekma je poglavje zase. Iskreno povedano od igralcev pričakujem borbo za vsako žogico, videli pa bomo, kaj bo to pomenilo v rezultatskem smislu. Vsak športnik si želi nastopa na paralimpijskih igrah, zato so besede o pomembnosti kvalifikacij odveč," je pred začetkom tekmovanja razmišljal Poročnik.

Na spletni strani wqt2021.si so na voljo zadnje novice, pari tekmovanja, hkrati pa je vse tri dni na voljo tudi spletni prenos!

Za Planka Poljska postaja do Tokia

V Bydgoszczu na Poljskem pa že poteka evropsko prvenstvo v paraatletiki, kjer slovenske barve zastopa metalec diska Henrik Plank. Nastop ga čaka v petek ob 10. uri. "Malce nam je zdaj lažje, ko je jasno, da Henrik potuje na paralimpijske igre v Tokiu," je povedal trener Luka Cmok in spomnil na odločitev Komisije za tekmovalni šport pri Zvezi za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite, ki je zavoljo le ene kvote za atletiko na podlagi rezultatov odločila, da na igre pošlje Planka, ne pa slepega maratonca Sandija Novaka.

"Letošnji cilj je bil in ostal Tokio. Tokratno evropsko prvenstvo je vmesna postaja, prava in najboljša forma je tako ali tako tempirana za paralimpijske igre," je poudaril Cmok, ki je s Plankom v ponedeljek prišel na Poljsko, prvi dan sta izkoristila za aklimatizacijo in spoznavanje prizorišča, torek in sredo pa že za pripravo na petkovo tekmo. "Časi so čudni, letos smo bili le na eni tekmi. Predvsem si želim solidnih metov, potem pa bomo videli, za kaj in koliko bo to dovolj," je navrgel Cmok, ki si želi, da bi lahko pred paralimpijskimi igrami v Tokiu (te se začnejo 24. avgusta) odšli še na tekmo ali dve, da Plank ujame tekmovalni ritem. Letos je Henrik nastopil samo na odprtem posamičnem prvenstvu Hrvaške, kjer je zasedel drugo mesto. Na EP 2018 je bil v Berlinu sedmi z osebnim rekordom 15 metrov in 90 centimetrov. Leta 2016 je v Italiji na EP pristal na petem mestu, leta 2014 pa je na EP v Veliki Britaniji osvojil bron.

Plesalci po letu in pol

Slovenske barve na svetovnem pokalu v paraplesu v Genoi bodo branili Amir Alibabić (v tekmovalnih kategorijah: single men 1 in single men freestyle 1), Ines Golobič (single women 1 in single women freestyle 1), Lara Nedeljkovič (single women 2), Lara Nedeljkovič in Klemen Dremelj (combi standard 2, combi latin 2) ter Martina Smodiš in Roman Maček (combi standard 2, combi latin 2, combi freestyle 2). Trener in vodja odprave je Klemen Pirman, kot tehnični delegat pa bo pečat tekmovanju dodal Andrej Novotny.

"To je prvo mednarodno tekmovanje po 18 mesecih in SP v Bonnu decembra 2019. Zaradi epidemije so bili treningi od marca 2020 močno okrnjeni, zato je pripravljenost plesalcev zagotovo slabša kot pred začetkom epidemije. Tako so v nekaterih reprezentancah lahko normalno trenirali, v Sloveniji pa smo imeli več mesecev izpada normalnega trenažnega procesa. Za trening plesa je potrebna primerno velika plesna dvorana s parketom, prav tako pri plesih v paru potrebuješ ob sebi plesnega partnerja. Pričakovanja zato niso tako visoka, saj na tekmo prihajajo najboljši plesalci iz Rusije in Ukrajine, kjer težav s treningi, pa tudi organizacijo državnih tekmovanj niso imeli. Vseeno upamo, da se bo večini plesalcev uspelo prebiti v finale in da izpolnijo prvo normo za udeležbo na SP. Med plesalci bi izpostavil Ines Golobič, ki bo tokrat prvič nastopila na uradnem IPC-tekmovanju. Njena premiera bi se morala zgoditi že aprila 2020 na Nizozemskem, kjer je tekmovanje odpadlo. Pomembno bo predvsem to, da se po dolgem času povrnejo tekmovalni občutki in s tem dobi dodaten motiv za napredek," so povedali v našem taboru pred odhodom na pot.

V pričakovanju svetovnega prvenstva

Svetovnemu pokalu v juniju sledita še državno prvenstvo v latino plesih in državno prvenstvo v preostalih plesnih zvrsteh (single, freestyle …). Avgusta slovenske plesalke in plesalce čaka mednarodna tekma v Pragi, oktobra pa še v Varšavi. Če epidemija jeseni ne bo ponovno ustavila življenja, se bodo konec novembra udeležili še svetovnega prvenstva v paraplesu, ki ga letos gosti mesto Ulsan v Južni Koreji.



Galerija

Članki iz rubrike