kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

ou
ou
0 26.05.2021 11:44:08

Še 90 dni do paralimpijskih: Še tri prosta mesta za spektakel

Dejan Fabčič
Parašportniki nadaljujejo s treningi in pripravami, kar nekaj jih pogleduje proti Tokiu, kjer se z otvoritveno slovesnostjo 24. avgusta začenjajo 16. poletne paralimpijske igre.

Slovenija premore pet paralimpijskih kvot, tja do sredi julija pa bo jasno, kdo točno nas bo na spektaklu v deželi vzhajajočega sonca zastopal. Med potniki na igre bo zagotovo strelski dvojec Franček Gorazd Tiršek/Franc Pinter. Tiršek bo tako z zračno puško stoje v disciplini R4 v kategoriji SH2 lovil svojo tretjo zaporedno kolajno, Pinter pa z zračno puško stoje na svojih osmih igrah peto odličje. Medtem ko sta strelska aduta povsem osredotočena na igre v Tokiu, pa si morajo preostali svoja mesta v letalu za Azijo še prigarati.

V Berlin
Med kandidati je tudi mladi paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek, eden od obrazov odmevne kampanje Nič mi ne manjka, ki sta jo pripravila Lidl Slovenija in Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite. Evropsko člansko prvenstvo je Tim zaključil v finalu na osmem mestu z osebnim in državnim rekordom v panogi 50 m delfin, kjer je dvakrat postavil osebni in državni rekord. Pred tem je na 100 m hrbtno in 200 m mešano zasedel 12. mesto. »Plaval je kot najmlajši paraplavalec v kategoriji. Za njegovo premiero mu čestitam. Kljub začetnim težavam je 'našel udarec' in v plavanju užival tako, kot zna na treningih. Naslednje tekmovanje bo svetovna serija v Berlinu med 17. in 20. junijem,« je dejala glavna trenerka Jana Čander. Tima je na EP spremljal trener Emil Tahirovič, doma pa je zanj navijala še trenerka Kristina Žagar. Ob tem velja omeniti, da bo Madeira prihodnje leto gostila svetovno paraplavalno prvenstvo. Sicer pa Žnidaršič Svenšek lovi paralimpijsko normo na 100 m hrbtno.

Dilema pri parakolesarjih in atletih
Pred kolesarji je svetovno prvenstvo, ki bo potekalo med 9. in 13. junijem na Portugalskem. Tam bo nastopil ročni kolesar Anej Doplihar in dvojec Aleš Dragar/Jurij Porenta. Slovenija ima na voljo eno kolesarsko kvoto za paralimpijske igre, trener Luka Kovic pa je že napovedal, da bo merilo za potnika rezultat na svetovnem prvenstvu. Dilema ostaja tudi pri atletiki, kjer ima Slovenija prav tako na voljo eno paralimpijsko kvoto, kandidata z normama pa dva – Henrik Plank (met diska) in Sandi Novak (maratonec).


Kobilica v Anglijo
Med kandidati za nastop na prihajajočih paralimpijskih igrah je tudi paratriatlonec Alen Kobilica. Odločilen korak bi moral Kobilica s svojo ekipo narediti na svetovnem prvenstvu v Milanu, a so organizatorji prvenstvo, ki bi moralo biti 8. maja, preložili, razlog pa nestabilne epidemiološke razmere. »To je bila tekma, na katero so Alen Kobilica in njegova ekipa stavili največ, temu se je prilagajal celoten trenažni proces. Tekmo v Milanu so odpovedali oziroma prestavili na nedoločen čas ter s tem povzročili nova prilagajanja in iskanja priložnosti,« je opozoril na zahtevnost razmer Grega Nahtigal. Ta že vrsto let vodi ekipo Alena Kobilice, ki v tem hipu na svetovni lestvici v svoji kategoriji (PTVI) zaseda 13. mesto. Naslednja in za Alena odločilna preizkušnja bo tako tekma svetovne serije v angleškem Leedsu, ki bo na sporedu 15. junija. Na paralimpijskih igrah bo nastopilo po 40 paratriatlonk in paratriatloncev. V štirih moških in štirih ženskih skupinah si bo pot v Tokio zagotovilo po devet najboljših na osnovi rezultatov, na voljo pa bo ostalo še osem prostih mest, po štiri na vsaki strani, ki bodo na voljo na podlagi posebnih vabil.

Fabčič na Češko
Z delom in pripravami nadaljuje lokostrelec Dejan Fabčič, ki bo po izpolnjeni normi za paralimpijske igre med 4. in 11. julijem letos v češkem Novem Mestu lovil kvoto za nastop na paralimpijskih igrah. Dejan Fabčič, še eden od obrazov kampanje Nič mi ne manjka, je obenem zdravnik interne medicine ter vodja ambulante za bolezni ščitnice in diabetes v Novi Gorici. S tekmovalnim parašportom se ukvarja od leta 2002, in sicer je začel s plavanjem. Leta 2008 je debitiral na paralimpijskih igrah v Pekingu, kjer je zasedel šesto in sedmo mesto na 100 metrov hrbtno in prsno. S parakajakom je bil leta 2016 na igrah v Braziliji šesti v kategoriji KL2.

Brez ekipe
Na igrah žal ne bomo imeli nobene zasedbe v ekipnih športih, še vedno pa so sveži spomini na leto 2012, ko je tam nastopila ženska reprezentanca odbojke sede. »Paralimpijske in olimpijske igre so nekaj posebnega. Vas, polna vrhunskih športnikov. Meni se je prvič zgodilo, da sem igrala pred nabito polno dvorano. Super izkušnja in upam ter verjamem, da jo bom lahko še kdaj ponovila,« je dejala Lena Gabršček, kapetanka ženske ekipe v odbojki sede, ki se ji prek kvalifikacij ni uspelo prebiti v Tokio.

Galerija

Članki iz rubrike