stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

pr fzs
pr fzs
0 26.05.2021 11:14:20

Dobrodošli v svetu footgolfa (1. del)

Pozicija žoge pred zaključnim udarcem v Bovcu
Footgolf je šport, ki je v Sloveniji še dokaj nov, saj smo se z njim pri nas resneje začeli ukvarjati v letu 2015. V osnovi gre za združitev elementov igre iz nogometa in golfa.

Igra poteka po prirejenih golf pravilih na igrišču za golf z 9 ali 18 luknjami ter z udarjanjem klasične nogometne žoge velikosti 5 z nogo. Svojo rekreacijo in tekmovalni duh so v igri footgolfa našli številni sedanji ali nekdanji nogometaši in tudi številni rekreativci, ki so se ukvarjali z drugimi športi. Vedno več je med nami mladine in tudi ženskih predstavnic. Footgolf zveza Slovenije je krovna organizacija, ki združuje šest footgolf klubov (Obala, Ptuj, Bovec, Pomurje, Ljubljana in Olimje). Ti delujejo na petih footgolf igriščih, ki so na obstoječih golf igriščih. V okviru FZS imamo letos že peto sezono slovenske footgolf lige, kjer tekmujejo moški do 46 let, moški – seniorji nad 46 let in ženske. Vsako leto prirejamo tudi mladinsko državno prvenstvo in klubsko ekipno prvenstvo ter vsakoletni tridnevni mednarodni turnir Slovenian Footgolf Open, ki se odvija na igriščih v Bovcu in na Ptuju, ki sta footgolf igrišči z 18 luknjami. Vsakdo, ki postane član katerega od naštetih klubov, lahko tekmuje na domačih in mednarodnih tekmovanjih svetovne footgolf zveze FIFG (www.fifg.org). Slovenija se je prvič udeležila SP v Marakešu leta 2018, v letu 2019 je tekmovala na ekipnem EP v Oxfordu, letos pa bo državna reprezentanca gostovala na EP na Madžarskem.

Aktivnost se izvaja v naravi in je izjemna priložnost za golf igrišča, da na urejene zelenice pripeljejo novo športno ciljno skupino v večinoma karirastih dokolenkah, kratkih hlačah, polo majici ter s pokrivalom, ki nas obvaruje pred sončnimi žarki. Za igro so priporočeni copati za dvoranski nogomet ali copati za umetno travo, klasični nogometni čevlji s čepi niso dovoljeni.

V igralni skupini (flight) so predvidene štiri osebe, ki sebi in drugemu kolegu štejejo število udarcev, zato sodnik načeloma ni potreben. Zmaga tisti, ki igro zaključi z najmanj udarci. Na igrišču za golf se spoštuje druge golfiste, ki kljub igri footgolfa istočasno še vedno lahko igrajo golf na preostalih devetih luknjah. Zato se footgolfisti trudimo obnašati v skladu z golf kulturo (ne kričimo in preklinjamo, izključimo tudi zvonjenje telefona …).

Osnovna pravila
Footgolf se igra na 9 ali 18 luknjah od udarjališča (tee marker) do urejene zelenice (green), kjer je luknja s premerom pol metra in zastavica (žoga ima premer cca 30 cm). Igra se v skupinah po štiri osebe, kjer se upošteva medsebojna poštenost igralcev, da se po vsaki končani luknji preveri število udarcev. Zmagovalec je tisti igralec, ki ima skupno najmanj udarcev. Pri footgolfu se spoštuje športni duh do soigralcev in do vseh golfistov, ki so lahko prisotni na drugem delu golf igrišča.

Golf house (golf hiša) na golf igriščih vsebuje recepcijo, po navadi tudi golf bar s teraso, garderobe in večnamenski prostor za srečanja.

Par – ocenjeno število udarcev, ki jih za luknjo porabi izkušen igralec (slovenska igrišča imajo par 72 in luknje par 3 (krajše razdalje), par 4, par 5 (daljše razdalje))

Birdie – seštevek udarcev, za 1 manjši od para na luknji

Eagle – seštevek udarcev, za 2 manjša od para na luknji

Albatross ali Double Eagle – seštevek udarcev, za 3 manjše od para na luknji

Bogey – seštevek udarcev, za 1 večji od para na luknji

Double Bogey – seštevek udarcev, za 2 večji od para na luknji

Hole in one – zaključena igra s samo enim udarcem

Putt – udarec žoge na urejeni zelenici – patanje

Priporočena footgolf oblačila: flat cap ali kapa s 'šiltom', polo majica; hlače s pasom ali pri ženskah športna krila, nogometni štucni ali kariraste dokolenke, copati za umetno travo ali dvoranski copati, dresi z logotipi nogometnih ekip niso dovoljeni.

Žoga: velikost 5 in okrogel marker za označevanje lokacije žoge v primerih, ko je naša žoga soigralcu v napoto v smeri linije luknje z zastavico. S sabo lahko imamo še rezervno žogo v primeru, da se prva žoga uniči, ostane na drevesu, jo odnese reka, potok ... Prav tako lahko imamo zraven brisačo, da žogo pred začetnim udarcem obrišemo, v kolikor je jutranja rosa ali nam žoga morda uide v vodo. Tlak v žogi je odvisen od želje posameznika; za začetnike je priporočljivo od 0,45 do 0,7 bara, nekateri pa raje igrajo z bolj polno žogo, in sicer od 0,8 do 1 bara. Če bi želeli preveriti raven tlaka, povprašajte pri footgolfistih za manometer, ki nam pove, kakšen je tlak v žog.

Izposoja žoge: žogo si lahko na vseh igriščih v Sloveniji tudi izposodite (3 evre).

Score Card (seštevna kartica) – pridobite jo na recepciji ob plačilu.

738-22-Začetni udarec
Začetni udarec pri footgolfu

738-22-Score card
Zapisovanje rezultata v scorecard (rezultatska kartica)

738-22-peskovnik
Udarec žoge iz peskovnika

738-22-Približevanje
Približevanje žoge k luknji na drugem udarcu

738-22-Zaključni udarec
Zaključni udarec v luknjo

Značke: footgolf, šport

Članki iz rubrike