Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
1 17.05.2021 20:54:18

Dan Neže Klančar, slovenska štafeta sedma v Evropi

www.alesfevzer.com
Plavalka ljubljanske Olimpije Neža Klančar je junakinja slovenskega tabora uvodni dan evropskega prvenstva v plavanju v Budimpešti. Prvi dan je poskrbela za tri nove slovenske posamične rekorde ter se s štafeto veselila premiernega slovenskega finala v prestižni štafeti 4 x 100 m prosto.

Klančarjeva je dan odprla z rekordom 25,07 na 50 m prosto in za pet stotink sekunde izboljšala lasten rekord s svetovnega prvenstva v Gwangjuju 2019. V popoldanskem finalu pa je s 24,96 prebila še mejo 25 sekund, si po polfinalu izpolnila novo plavalno željo in osvojila 12. mesto v Evropi.

Glede na dejstvo, da je od norme A Mednarodnega olimpijskega komiteja oddaljena manj kot dve desetinki sekunde, na 100 m prosto pa le desetinko, je moč trditi, da si je skoraj zanesljivo priplavala tudi pot na svoje prve olimpijske igre v deželo vzhajajočega sonca.

Posebno poglavje pa je bila danes štafeta 4 x 100 m prosto. Neža Klančar, Katja Fain, Janja Šegel in Tjaša Pintar so s 3:39,61 za 8,24 sekunde izboljšale prejšnji slovenski rekord, ki so ga leta 2012 dosegle mladinke Nastja Govejšek, Kaja Sajovec, Tjaša Pintar in Mojca Sagmeister ter Sloveniji priplavale zgodovinski prvi finale v tej prestižni plavalni disciplini na EP. Klančarjeva je s 54,49 v prvi predaji izboljšala tudi slovenski rekord na 100 m prosto.

Zgodba je spominjala na sanjski razplet finala štafet 4 x 200 m prosto, ko so Sara Isaković, Anja Klinar, Urša Bežan in Mojca Sagmeister na EP 2012 prav tako na Madžarskem, takrat v Debrecenu, na 4 x 200 m osvojile bronasto odličje in se uvrstile na OI.

V finalu so se danes Slovenke s 3:39,96 še enkrat spustile pod mejo štirih minut in osvojile sedmo mesto. Počasnejša kot zjutraj je bila ob še enem hitrem plavanju le Klančarjeva (54,82), ostale Slovenke pa so dosegle boljši plavalni dosežek, a bile v finalu nekaj "previdnejše ob predajah" in tam porabile bistveno več časa kot zjutraj ter za najboljšo znamko v državi zaostal za dobre tri desetinke.

Finale je razrešil tudi vprašanje o olimpijskih potnicah in že zdaj je možno z gotovostjo trditi, da Slovenk ne bo med najboljšimi 16 reprezentancami v Tokiu. V finalu so bile hitrejše namreč še Italijanke in Slovenija se lahko ponaša s tem, da je 15. najboljša reprezentanca na svetu. Žal pa na SP pred dvema letoma v Koreji ni nastopila v tej disciplini. Kar tri reprezentance, ki so se tedaj zavihtele med najboljših 12 in bodo plavale na Japonskem, pa so bile na prvenstvu 2019 v Koreji počasnejše od tokratnega dosežka Slovenk. Slovenija je v olimpijskih kvalifikacijah na 18. mestu in s tem druga v "čakalnici". Svojo priložnost bodo zdaj iskale v štafeti na 4 x 200 m prosto.


"Za mano je sanjski dan z rekordi, polfinalom in finalom štafete, a o vsem skupaj ob tako natrpanem in napornem dnevu niti še nisem imela časa premišljevati. Želja na prvenstvu na 50 m prosto je bil dosežek pod 25 sekundami, a tega nisem želela napovedovati in s tem ustvarjati dodatnega pritiska. V štafeti je bilo nato na koncu že zelo težko in malo se je poznalo tudi na času. Kljub nekaj desetink slabšemu dosežku smo vse lahko ponosne na štafetni finale in z dvignjenimi glavami smo šle lahko s tekme," si je kar med večerjo čas za STA vzela Klančarjeva.

O olimpijski vozovnici, ki jo ima takorekoč v žepu, pa Klančarjeva govori previdno. "Nikoli se ne ve. S tem se ne smem niti obremenjevati, niti ni čas, da bi se že sprostila. Tukaj sem v dobri formi, čaka me še nekaj nastopov in moja naloga je, da se v miru pripravim na naslednje tekme, skoncentriram in poskušam pokazati, kaj zmorem."

Dobro formo je potrdila tudi Ravenčanka Janja Šegel, ki ni blestela le v štafeti, ampak je dopoldan na 50 m prosto s 25,56 osebni rekord popravila za dobri dve desetinki sekunde in bila 28. Slovenske nastope je na 400 m prosto s prvim kakovostnim dosežkom v zadnjih dveh sezonah odprl Mariborčan Martin Bau. S 3:51,89 je bil 22.

Sašo Boškan iz kranjskega Triglava je na 50 m hrbtno s 25,98 lasten slovenski rekord zgrešil za slabi dve desetinki sekunde in ob premiernim nastopu na EP zasedel 38. mesto. Ravenčanka Daša Tušek je bila ob koncu sporeda na 800 m prosto 15. z izidom 8:53,44.

V mednarodnem pogledu je v popoldanskem delu izstopal svetovni rekord Rusa Klimenta Kolesnikova 23,93 v polfinalu na 50 m hrbtno, s čimer je človeštvo v tej disciplini prvič premagalo mejo 24 sekund. Njegov rojak Martin Maljutin je nekoliko presenetljivo slavil na 400 m prosto.

Madžarske javnosti po pričakovanju ni razočarala legendarna Katinka Hosszu, ki je dobila tekmo na 400 m mešano. Rusi s Kolesnikovom so se veselili tudi zmage v štafeti 4 x 100 m prosto.

Zmage v ženski štafeti na 4 x 100 m prosto so se veselile Britanke Lucy Hope, Annsa Hopkin, Abbie Wood in Freya Anderson s 3:34,17. Srebro so osvojile Nizozemke in bron Francozinje.

Značke: plavanje, ep

Članki iz rubrike