stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

(pr FZS)
(pr FZS)
0 07.04.2021 09:53:54

Ptujčan, ki je začutil povezavo turizma in športa v footgolfu

Damijan Turk
FZS
Damijan Turk, ki je bil dve leti podpredsednik Footgolf zveze Slovenije, je z letošnjim marcem postal njen novi predsednik. Ptujčan nam je razkril zanimiv pogled na zanimivi šport, ki je v velikem vzponu povsod po svetu. Prihaja iz igralniško-turističnih vod, je strasten športnik in svetovni popotnik.

Kdaj ste se prvič srečali s footgolfom in kaj se je od takrat spremenilo?

Bilo je leta 2015, ko je bil na Ptuju organiziran prvi promocijski turnir v footgolfu na slovenskih tleh, istega leta pa je bil ustanovljen tudi Footgolf klub Ptuj. Vzporedna zgodba je nastajala tudi v Bovcu in že leta 2017 je bila organizirana Slovenska footgolf liga. Ta je takrat potekala na treh igriščih (Ptuj, Bovec in Šempeter pri Novi Gorici). V uvodni sezoni sem dosegel skupno tretje mesto, prvak pa je takrat postal moj velik prijatelj in promotor footgolfa v Sloveniji, Matija Brodnjak, ki je tudi aktualni predsednik Footgolf kluba Ptuj; drugo mesto je zasedel Denis Mlekuž iz Bovca. Leta 2017 je bila nato ustanovljena Footgolf zveza Slovenije na pobudo takratnih footgolf klubov z Obale, iz Bovca in Ptuja, ki vsa ta leta skrbi za razvoj, promocijo in koordinira dogajanje povezano s footgolfom v Sloveniji. Dve leti sem bil podpredsednik, marca pa sem prevzel vlogo predsednika. Pred mano sta bila na tem položaju bivši nogometni reprezentant Matej Mavrič Rožič in Aleks Kravanja iz Bovca. Od takrat se je veliko spremenilo. V Sloveniji je vse več igrišč, na katerih se lahko igra ta zanimiv šport (Ptuj, Bovec, Olimje, Ljubljana in Radenci), imamo vse več rekreativnih igralcev, vedno več naših igralcev pa se udeležuje tudi mednarodnih tekem, na katerih že dosegajo dobre rezultate. Naša reprezentanca se je v letu 2018 udeležila SP v Maroku in leta 2019 EP v Angliji. Največja sprememba je tako vidna predvsem v številu igralcev, konkurenci, porasti zanimanja za rekreacijo, povezano s footgolfom, ter seveda v organizaciji na zvezi in v klubih. Veseli me, da iz leta v leto rastemo in postavljamo nove mejnike, in mirno lahko rečem, da je to šele začetek.

Kakšna je vizija razvoja footgolfa zdaj, ko ste postali novi predsednik Footgolf zveze Slovenije?

Moram priznati, da se na zvezi že dlje časa dela dobro, da vsi skupaj delamo za dobrobit slovenskega footgolfa in se ga trudimo povzdigniti še stopničko više. Naš šport je prišel do točke, ko je prerasel okvirje rekreacije, kar pomeni, da se bomo morali še bolj posvetiti tudi tekmovalnemu footgolfu. Res pa je, da bo treba najti zdravo mešanico obojega. Prav letos smo sklenili sodelovanje s platformo GSCORE, ki nam ponuja veliko možnosti tako za rekreativno kot za tekmovalno aktivne footgolfiste. Prek platforme GSCORE bomo lahko vodili vse turnirje, beležili vse treninge, vsi turnirji bodo imeli vodenje točkovanja v živo, na platformi bodo vsi naši člani, vsa igrišča, vsi klubi – skratka, vsak posameznik bo imel celovit pregled nad svojim napredkom. Zelo pomembno bo tudi vključevanje mladih in razvoj mlajših selekcij. Prve korake smo naredili v letu 2020, ko smo organizirali prvo mladinsko državno prvenstvo v Olimju. Udeležili so se ga mladinci s Ptuja, iz Pomurja in Olimja. Na Ptuju bo letos potekala tudi prva akademija za mlade, ki jo bo vodil eden najboljših slovenskih footgolfistov in član Footgolf kluba Ptuj, Ian Emeršič. Zavedamo se, da je to ključno za nadaljnji razvoj naše športne panoge. V obdobju, ki prihaja, se bomo posvetili tudi izobraževanju in informiranju samih tekmovalcev, sodnikov in trenerjev. Treba bo vzpostaviti sistem, prek katerega bomo dobili licencirane trenerje in sodnike. Nikakor si ne želimo, da vsak dela po svoje, ampak si želimo sistema, ki bo deloval dobro in usklajeno.

Eden od vodilnih klubov je Footgolf klub Ptuj, iz katerega izhajate.

Res je, že od začetka delovanja Footgolf kluba Ptuj pa vse do danes je ptujski klub pravi motor slovenskega footgolfa. Trenutno Footgolf klub Ptuj vključuje več kot 50 odstotkov slovenskih registriranih igralcev. Ptuj ima odlično geografsko lego, vsekakor pa je k temu pripomoglo tudi izjemno atraktivno igrišče s pogledom na Ptujsko veduto, izjemna organizacija v klubu in dejstvo, da je Ptuj nogometno mesto. Sicer pa na Ptuju igrajo igralke in igralci iz celotnega Podravja. Seveda je Footgolf klub Ptuj veliko pridobil tudi z organizacijo treh velikih turnirjev svetovne serije v zadnjih treh letih, na katerih smo lahko na Ptuju spremljali najboljše svetovne igralce footgolfa, skupaj z aktualnim svetovnim prvakom iz Argentine Matiasom Perronejem.

Sezona je pred vrati, znan je urnik domačih in svetovnih tekmovanj, kaj bi lahko izpostavili?

Kljub vsem omejitvam zaradi covida-19 me veseli, da smo v letu 2020 izpeljali skoraj vsa zastavljena tekmovanja v Sloveniji, in verjamem, da bo tudi letos tako. Na domačih tleh bo letos izjemno zanimiva in zahtevna sezona. Sloveniji pripada kar 14 turnirjev, ki štejejo za svetovno lestvico. Od teh 14 turnirjev jih bo 5 štelo tudi za Slovensko footgolf ligo (po ena tekma v Radencih, Bovcu, Olimju, Ptuju in Ljubljani), 4 pa za kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2021, ki bo potekalo pri naših sosedih na Madžarskem. Na domačih tleh lahko izpostavimo dve tekmovanji. Prvič v zgodovini bosta na slovenskih tleh potekala kar dva turnirja, ki spadata med najmočnejše turnirje svetovne lestvice in na katerih si lahko obetamo izjemno mednarodno zasedbo. Prvi je turnir, ki šteje za FIFG 500 in bo organiziran med 18. in 20. junijem v Bovcu. Gre za 5. izvedbo Slovenian footgolf Open, ki je zdaj že stalnica na slovenskih tleh in poteka po dogovoru izmenično v Bovcu in na Ptuju. V zadnjih letih so na Slovenian footgolf Open prišli najboljši svetovni footgolfisti in tudi letos lahko to upravičeno pričakujemo. Drugi dogodek, ki bi ga izpostavil, pa je Ptuj footgolf Open, ki šteje za FIFG 250 in bo organiziran med 13. in 15. avgustom na Ptuju. Gre za tradicionalni turnir na Ptuju, ki vsako leto privabi izjemno mednarodno zasedbo. Tudi letos že imamo potrjene prihode nekaterih največjih zvezdnikov v moški in ženski kategoriji ter seveda med seniorji. Med drugim so prihod na Ptuj že potrdili iz argentinskega tabora. Na Ptuj ponovno prihajajo aktualni svetovni prvak Matias Perrone, eden najboljših igralcev v vsej zgodovini footgolfa, Nico Garcia, svetovni prvak iz leta 2012, Madžar Bela Lengyel in mnogi drugi. V mednarodnem merilu bo vsekakor vrhunec sezone evropsko prvenstvo, ki bo potekalo pri naših sosedih na Madžarskem. Slovenski reprezentanci pripadata po dve mesti v ženski in seniorski kategoriji, moški (absolutno) pa gredo na prvenstvo kot ekipa. V njej bo kar 15 članov, ki se bodo uspeli kvalificirati na prvenstvo prek prvih štirih tekem Slovenske footgolf lige (Radenci, Bovec, Ptuj in Olimje). Evropsko prvenstvo bo potekalo v mestu Bük, na popolnoma novem igrišču za footgolf, ki bo pripravljeno neposredno pred evropskim prvenstvom, kar pomeni, da nihče ne bo imel prednosti in možnosti treningov na igrišču. Slovenija si je nastop na prvenstvu že zagotovila s 15. mestom na zadnjem evropskem prvenstvu v Angliji. 

Galerija

Članki iz rubrike