stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

(mš)
(mš)
0 25.03.2021 11:23:30

Laura Unuk višji naslov potrdila s turnirsko zmago

Laura Unuk
ŠZS
Po odlično opravljenem prvem delu mednarodnega ženskega turnirja Cvet Mediterana na Reki, ko je s štirimi zmagami v uvodnih štirih krogih prišla do zanesljivega vodstva in s preseženo ratinško znamko 2400 točk izpolnila zadnji pogoj za naziv moškega mednarodnega mojstra, je naša najboljša igralka Laura Unuk v nadaljevanju suvereno ohranila prednost pred tekmicami in nov mejnik v svoji karieri začinila s prestižno lovoriko.

Edini slab trenutek je imela v petem krogu, ko je z belimi figurami nepričakovano klonila pred domačinko Noemi Špiranec. Spodrsljaj je hitro popravila s tremi zaporednimi zmagami in edina, ki jo je pred zadnjim krogom še ogrožala na vrhu, je bila Bolgarka Viktorija Radeva s pol točke zaostanka. Tekmici sta se nato v medsebojnem obračunu za prvo mesto pomerili v zadnjem krogu, a se je Bolgarka s črnimi figurami hitro sprijaznila z remijem in drugim mestom, ki je zanjo še vedno pomenilo, da je prišla do dragocene norme za naslov velemojstrice. Seveda tudi Laura ni imela nič proti remiju, s katerim je v petem nastopu na tem turnirju, na katerem je v preteklosti že zabeležila nekaj visokih uvrstitev, naposled prvič uspela priti na sam vrh. Tako je potrdila status prve nosilke turnirja in dobro formo, ki jo je kazala v zadnjem času.

Solidno sta z nastopom opravili tudi drugi dve slovenski predstavnici. Aktualna državna prvakinja in Laurina leto dni mlajša reprezentančna kolegica Ivana Hreščak je na tem prizorišču presenetljivo slavila leta 2019. Letos je zelo slabo začela in bila po polovici turnirja povsem na dnu razpredelnice. Imela je tudi nekaj smole, poleg tega pa je zapravila precej obetavnih priložnosti, med drugim v slovenskem derbiju z Lauro, kjer je naposled morala priznati poraz. V nadaljevanju je vendarle uspela pokazati svoj pravi obraz in s silovitim zaključkom treh zmag v zadnjih treh partijah priti do četrtega mesta. Petri Kejžar, tretji naši igralki, je precej bolje kazalo v prvi polovici turnirja, a tudi končno osmo mesto v močni konkurenci predstavlja soliden dosežek.

Aktualne razmere v povezavi s pandemijo koronavirusa pa še naprej močno vplivajo na (ne)izvedbo tekmovanj pri nas in v naši bližnji okolici. Turnir iz serije First Saturday v Budimpešti s tremi slovenskimi igralkami in enim igralcem je bil tako predčasno zaključen zaradi stikov nastopajočih z okuženo osebo. Zaradi takšnega razpleta je brez možnosti za osvojitev norme za naslov mednarodne mojstrice, ki jo je imela ob dobri igri na dosegu roke, od naših na žalost ostala Monika Rozman. Neljubi dogodek med drugim potrjuje nehvaležno nalogo, s katero se morajo trenutno spopadati organizatorji turnirjev. Glede na stanje in večino napovedi za prihodnje gre tako pričakovati, da množičnejših tekmovanj ne bomo videli vsaj do poletja.

Tudi Šahovska zveza Slovenije je bila ta teden prisiljena prestaviti še eno svoje tekmovanje. Državno prvenstvo v mladinskih kategorijah je bilo napovedano za čas prvomajskih počitnic, a je prestavljeno na za zdaj nedoločen poletni termin. Tekmovanje, ki se ga v dvanajstih konkurencah vsako leto udeleži skoraj dvesto mladih, zaradi nevarnosti novega vala okužb seveda predstavlja preveliko tveganje in tako je trenutno prvi dogodek iz letošnjega tekmovalnega programa v standardnem šahu državno prvenstvo članov in članic na začetku julija. Pred tem pa ŠZS zagotovo čaka sodelovanje na dveh hibridnih tekmovanjih, kjer tekmovalci igrajo z različnih prizorišč prek spletnih strežnikov, vendar na javnih prostorih in pod nadzorom uradno potrjenih sodnikov. V takšni obliki bo med 4. in 12. majem potekal ekipni srednjeevropski pokal Mitropa v moški in ženski konkurenci, konec maja pa še kvalifikacije članov za letošnji svetovni pokal. To bosta prva tovrstna uradna turnirja v standardnem šahu v hibridnem formatu pri nas, odkar je Svetovna šahovska federacija (FIDE) na začetku letošnjega leta zaradi posledic pandemije legitimizirala to obliko tekmovanj. 

Značke: laura-unuk, šah, zmaga

Članki iz rubrike