Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

(mš)
(mš)
0 14.01.2021 14:51:01

Kdaj vrnitev na stare tirnice?

Magnus Carlsen
Tatasteelchees.com
Novo tekmovalno leto se za igralce iz svetovnega vrha navadno začne sredi januarja s tradicionalnim turnirjem v nizozemskem obmorskem mestecu Wijk aan Zee.

Tokratna izvedba, ki se začenja v soboto in bo trajala vse do konca meseca, je že 83. in bo kljub pandemiji, ki je v zadnjem letu opustošila tekmovalni koledar, prvič po oktobru ponovno zbrala elito na čelu s svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom za pravimi šahovnicami. Aktualne razmere bodo kljub vsemu terjale svoj davek, saj prireditev letos ne bo imela festivalskih razsežnosti. Na sporedu bo namreč samo glavni turnir, brez spremljajočih dogodkov in brez občinstva na prizorišču. A zasedba s svetovnim prvakom, lanskim zmagovalcem Fabianom Caruano, izkušenimi igralci in mladimi zvezdniki v vzponu bo vseeno več kot zadostno zagotovilo, da bodo oči celotne svetovne šahovske javnosti naslednja dva tedna usmerjene v šahovski Wimbledon, kot je turnir v Wijk aan Zeeju dobil vzdevek zaradi svoje dolge tradicije.

Številni drugi organizatorji so bili načrtovane prireditve na žalost prisiljeni odpovedati oziroma prestaviti. Termin v drugi polovici januarja je bil tako že nekaj let rezerviran za enega najmočnejših in najmnožičnejših odprtih turnirjev v koledarskem letu, ki je potekal na Gibraltarju. Že pred časom je postalo jasno, da množične prireditve še ne bodo dočakale svoje vrnitve, zato so tamkajšnji organizatorji opustili zamisel o 19. izvedbi odprtega turnirja ter se namesto tega v sodelovanju s Svetovno šahovsko federacijo (FIDE) posvetili ženskemu turnirju iz cikla za svetovno prvenstvo z omejenim številom tekmovalk. Toda tudi v tem primeru so bili prvotne načrte prisiljeni spremeniti, saj so jim jih prekrižale trenutne zdravstvene okoliščine in z njimi povezane omejitve.

Turnir na Gibraltarju ostaja na tekmovalnem koledarju, a brez določenega datuma, enako pa še vedno velja za kandidatski turnir, ki je bil marca prekinjen po odigrani prvi polovici. Spopad osmerice, ki bi moral dati ime naslednjega izzivalca svetovnega prvaka Magnusa Carlsena, ostaja trn v peti za FIDE, saj je od njega odvisna nadaljnja usoda moškega cikla za svetovno prvenstvo. Da sploh ne omenjamo nenehno prisotnih pomislekov glede legitimnosti rezultatov, saj je že zdaj jasno, da se bo turnir najverjetneje zaključil več kot leto dni po njegovem začetku. FIDE je ob tem tudi dokončno opustila namero, da še letos izvede olimpijado, ki bi avgusta lani morala potekati v Moskvi. Ruska prestolnica bo tako največje ekipno tekmovanje gostila leta 2022, hkrati pa je bila izvedba za leto 2024 zaupana Budimpešti.

Omejitve tekmovalnega koledarja je čutiti tudi v Sloveniji. Tradicionalnega odprtega turnirja v Novi Gorici zagotovo ne bo konec januarja in na začetku februarja, kot smo bili vajeni. Organizatorji namreč letošnjo 26. izvedbo napovedujejo za kasnejši termin. Pričakovanjem glede izboljšanja razmer v spomladanskih in poletnih mesecih je tudi Šahovska zveza Slovenije prilagodila svoj tekmovalni koledar. Mladinska državna prvenstva so s standardnega termina zimskih prestavljena na prvomajske počitnice, medtem ko bodo boji za članske naslove potekali na začetku julija.

Trenutno ostaja tudi kar nekaj neznank. V glavnem so povezane z izvedbo lani odpovedanega evropskega posamičnega prvenstva za člane in za letos načrtovanega evropskega ekipnega prvenstva za članice in člane. Slovenija ostaja predvidena gostiteljica obeh, a datumi in prizorišča še niso dokončno določeni. Ker gre za dve prestižni in odmevni tekmovanji, je najpomembneje to, da bosta v tem ali prihodnjem letu vendarle izvedeni v normalnem obsegu. Poleg tega pa bi bili v novem letu zagotovo najbolj veseli tega, da se celotno šahovsko dogajanje postopoma vrne v vsakdanje tirnice. 

Članki iz rubrike