Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

(sm)
(sm)
0 05.01.2021 10:18:25

Na mladih svet stoji

Toni Trobec
BZS
V letu 2020 so pri Balinarski zvezi Slovenije prevetrili Komisijo za mladino, ki jo po novem vodi Toni Trobec. Bo leto 2021 vendarle dopustilo izpeljavo bogato začrtanega programa?

Izkušeni balinar in strokovni delavec Toni Trobec že pol leta uspešno vodi Komisijo za mladino pri Balinarski zvezi Slovenije. Glavni cilj Komisije za mladino v letu 2021 je dokončati vse projekte, začete v letu 2020 – zaključiti državno ekipno prvenstvo za kategoriji U-14 in U-18, izpeljati vsaj eno šolo balinanja v Rogaški Slatini, organizacijo enodnevnih kampov za mlade na različnih lokacijah, organizirati čim več dogodkov, ki bi vključevali naše mlade balinarje iz vse Slovenije, zagnati šolska prvenstva v balinanju ter okrepiti sodelovanje med klubi in Komisijo za mladino.

Se pri delu z mladimi zgledujete po kakšni tuji državi ali lahko govorimo o slovenski šoli balinanja?

Glede na to, da smo v Sloveniji začeli šolo balinanja že leta 1995, dve leti prej pa izdali priročnik za delo z mladimi, mislim, da lahko govorimo o slovenski šoli balinanja. Šole balinanja v Sloveniji so bile začetek za mnoge mlade talente in glede na to, da smo v vrhu svetovnega balinanja in da to počnemo na svoj poseben način, lahko govorimo o slovenski šoli balinanja. Potrudili se bomo, da bo naša šola delovala na še višji ravni in da bo odskočna deska za še veliko talentov.

Imate v načrtu posebna izobraževanja strokovnih delavcev za delo z mladimi?

Seveda. Komisija za mladino si bo prizadevala, da se poleg kadrov, ki jih že imamo in ki se že izobražujejo, doda tudi izobraževanje delavcev za delo z mladimi. Povezati se želimo s čim več strokovnjaki za izobraževanje mladih kadrov, ki že delujejo v drugih športih, in seveda z balinarskimi strokovnjaki ter trenerji. Skupaj želimo izdelati oziroma izpopolniti priročnike in izdati tudi razne videomateriale.

Je v pripravi tudi novo učno gradivo (priročniki, videomaterial ...)?

V komisiji že pripravljamo različne nove tehnike in pripomočke za delo z mladimi. Nekaj videogradiva smo že posneli za sodelovanje z Olimpijskim komitejem Slovenije, s katerim odlično sodelujemo na dogodkih. Priročnik, ki obstaja iz leta 1993, želimo izpopolniti in mu dodati nov in moderen pridih, da bodo treningi zanimivi tudi za naše najmlajše.

So regijski centri realna možnost?

V Sloveniji imamo registrirane tri ali štiri regijske centre. Mislim, da neprekinjeno deluje samo regijski center v Ljubljani na balinišču Krim. V zadnjem času aktivno deluje tudi center v Postojni. Pohvaliti moram tudi balinarski klub v Kortah, kjer imajo res veliko mladih balinark in balinarjev ter dobro organizirane treninge. Mislim, da so regijski centri realna možnost, v komisiji in na balinarski zvezi se bomo zavzemali, da se jih zažene še več.

BZS klubom pomaga z nabavo krogel za mlade. Kako bi lahko to sodelovanje še dodatno nadgradili?

Zveza je letos nabavila krogle za mlade. Razdelili jih bomo takoj, ko bodo razmere to dopuščale. Želel bi poudariti, da so tako Balinarska zveza Slovenije kot vse njene komisije vedno na voljo vsem klubom za pomoč in vprašanja ter organizacijo tekmovanj, kot seveda tudi za delo z mladimi. V prihajajočem letu se bomo potrudili, da bomo obiskali čim več klubov z mladino in jim predali še več znanja in vsega, kar bodo želeli. Želeli bi si tudi več sodelovanja med klubi in komisijo za delo z mladimi. Upam, da nam bo v prihodnjih letih to uspelo spraviti na višjo raven.



Galerija

Članki iz rubrike