Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

(šh)
(šh)
0 10.12.2020 11:57:11

Da šport znova zaživi v prvotni obliki

GZS
Gimnastična zveza Slovenije je pred desetimi leti spremenila način licenciranja svojega strokovnega kadra.

Samostojne licenčne seminarje športnih panog, ki spadajo pod to krovno organizacijo, je nadgradila in strokovnim delavcem ponudila »gimnastični vikend«, ki je sprva dobil ime Tehnični kongres, kasneje pa se je preimenoval v Kongres Gimnastične zveze Slovenije. S tem je sledila zastavljeni strategiji in nadaljevala poslanstvo na področju izpopolnjevanja znanja svojih strokovnih delavcev, trenerjev in sodnikov.



Kongres Gimnastične zveze Slovenije je sprva potekal v Portorožu, leta 2018 pa se je preselil v Ljubljano. Poleg predstavitve strogo strokovnega dela je bil pomemben segment kongresa tudi medsebojno navezovanje strokovnih delavcev in izmenjave osebnih izkušenj iz njihove prakse. To je med drugim pripomoglo k dopolnitvi programa še z družabnim delom, prireditvijo Športnik leta, kjer je Gimnastična zveza Slovenije nagradila svoje najboljše športnike, trenerje, sodnike in društva v preteklem koledarskem letu. Zaradi prisotnosti športnikov pa so na kongresu organizirali še dodatne aktivnosti, namenjene prav njim.



Kongres je bil prvič organiziran leta 2011 in je potekal dva dni. Prvi dan so bile obravnavane vsebine osnovnih panog Gimnastične zveze Slovenije, torej športne in ritmične gimnastike ter gimnastike za vse, drugi dan pa aerobika in pilates. Obravnavana področja in problematike na Kongresu so bile vedno preudarno izbrane in udeležencem predstavljene z različnih zornih kotov: medicinskega, živčno-mišičnega, psihološkega, sociološkega, razvoja gibalnih sposobnosti in tehnične priprave. Tak način izpopolnjevanja na področju gimnastike je bil dobro sprejet, zato se nepretrgano nadaljuje že desetletje. Danes se kongresa udeleži več kot 300 strokovnih delavcev s področja gimnastike, teme, ki so vse širše strokovno obravnavane, pa privabljajo tudi strokovnjake z drugih športnih področij. Če povzamemo samo teme zadnjih petih let, od leta 2016 do danes, so si sledile od Psihološke priprave, Preventive v gimnastiki, Priložnosti in pasti v razvoju mladega športnika in Čistega okolja v športu do zadnje z naslovom Premagovanje napora in razvoja vzdržljivosti.



Vse obravnavane vsebine na kongresih so vsako leto zajete v strokovnih priročnikih, ki jih kot del gradiva prejme vsak udeleženec. Avtorji prispevkov so eminentni slovenski znanstveniki in gimnastični strokovnjaki, ki z različnih zornih kotov rešujejo isti problem ter poudarjajo pasti in priložnosti, s katerimi se srečujejo trenerji in športniki. Gimnastična zveza Slovenije je ena redkih nacionalnih panožnih športnih zvez, če ne celo edina, ki za svoj strokovni kader vsako leto pripravi učbenik z različnimi temami, kot so: specifična telesna priprava v gimnastiki, načrtovanje obremenitve v različnih cikličnih obdobjih v gimnastiki, kontrola pripravljenosti telovadca; menedžment in preventiva športnika, načrtovanje prehrane v gimnastiki, psihološka priprava v gimnastiki, preventiva v gimnastiki, zaščita in samozaščita športnika v gimnastiki, nasilje in nadlegovanje v gimnastiki ter razvoj vzdržljivosti v gimnastiki.



Leta 2014 so program izpopolnjevanja dopolnili še s strokovnim, znanstveno-raziskovalnim delom, z mednarodno znanstveno konferenco, ki je prvo leto nosila naslov Športnik na poti do cilja. Na konferencah se posvečajo diagnostiki telesne priprave, uspešnosti na tekmovanjih, zmanjševanju in preprečevanju športnih poškodb, sodniškim dilemam in problemom, menedžmentu društev, menedžmentu športnika in podobno. Izdanih je bilo tudi že sedem znanstvenih zbornikov, v katerih je več kot 100 znanstvenih člankov, ki obravnavajo različne probleme v gimnastiki.



Gimnastična zveza Slovenije je pred kratkim prekinila izpopolnjevanje na področju pilatesa in aerobike. Ker pa je zanimanje za izpopolnjevanje znanja teh strokovnih delavcev veliko, si bo prizadevala, da bi ustvarila nov modul izpopolnjevanja tudi zanje.



Za leto 2021 Gimnastična zveza Slovenije pripravlja 11. strokovni kongres in 8. znanstveno konferenco s številnimi predavanji, delavnicami in gradivi, tokrat na temo Tehnična priprava v gimnastiki. Cilji in usmeritve dogodka so jasni: izboljšanje varnosti in učinkovitosti treninga ter kvantitativno povečevanje števila športnikov, ki izvajajo najzahtevnejše gimnastične prvine. Žal pa je zastavljeni koncept izpopolnjevanja strokovnih delavcev s področja gimnastike danes, zaradi koronavirusa, skoraj neizvedljiv. Osebno obravnavo bodo tako zamenjale spletne platforme, ki bodo nagovarjale strokovne delavce, jim posredovale strokovno znanje ter jih spodbujale k novemu razmišljanju in upanju, da šport ponovno čim prej zaživi v svoji prvotni obliki. 

Članki iz rubrike