Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

(aš)
(aš)
0 26.11.2020 10:53:00

Projekt Slovenija telovadi pritegnil veliko število mladih

GZS
Gimnastična zveza Slovenije v sodelovanju z ZSRS Planica vsako šolsko leto organizira tekmovanja v akrobatiki, skokih z male prožne ponjave in športni gimnastiki.

Tekmovanja potekajo za osnovne in srednje šole v štirih starostnih kategorijah: najmlajši dečki in deklice (6–8 let oziroma 1.–3. razred), mlajši dečki in deklice (9–11 let oziroma 4.–6. razred), starejši dečki in deklice (12–14 let oziroma 7.–9. razred) in dijaki in dijakinje (15–18 let oziroma 1.–4. letnik).

Osnovne šole so po območnih centrih in regijah razdeljene v štiri tekmovalne skupine. Te so prva skupina, ki jo sestavljajo Maribor, Koroška, Pomurje in Podravje, druga skupina, ki jo sestavljajo Domžale, Grosuplje, Gorenjska in Ljubljana, tretja skupina, ki jo sestavljajo Celje, Velenje, Posavje, Dolenjska in Zasavje, in četrta skupina v sestavi Notranjska, Obala in Goriška.

Tekmovanja lahko potekajo ekipno ali posamezno, v gimnastičnem mnogoboju, akrobatiki in skokih z male prožne ponjave. Najboljše ekipe, posamezniki in posameznice iz predtekmovanj se pomerijo na finalnem tekmovanju, kjer se jim pridružijo tudi dijaki in dijakinje. S prenovo tekmovalnega pravilnika v letu 2012 so šolska športna tekmovanja doživela pravi razcvet. Od leta 2010 (tekmovanj v skokih z MPP se je takrat na primer udeležilo 325 tekmovalk in tekmovalcev iz 35 osnovnih in 13 srednjih šol) do leta 2020 nam je ob pomoči športnih pedagogov ter ZSRS Planica uspelo obuditi našo športno panogo in za skoraj štirikrat povečati število sodelujočih. V šolskem letu 2019/20 je tako na tekmovanjih v skokih z male prožne ponjave sodelovalo že 1266 tekmovalcev in tekmovalk iz 90 osnovnih ter 29 srednjih šol.

Razlog za zasnovo novega pravilnika v letu 2012 je bil upad števila šol in otrok na šolskih športnih tekmovanjih, ki potekajo v sodelovanju z Zavodom za šport RS Planica, ter otrok, ki vadijo v množičnih programih naših društev, a niso tekmovali v nobenem od obstoječih tekmovalnih programov.

V okviru projekta 'Slovenija telovadi' se letno vse več otrok seznani ali ukvarja z gimnastiko, a jih zaradi časovne stiske in števila vadečih ni bilo mogoče pripraviti za tekmovanja po tekmovalnem pravilniku C programa Gimnastične zveze Slovenije. S pravilnikom za šolska športna tekmovanja in množične programe Gimnastične zveze Slovenije smo približali tekmovalne vsebine vsebinam iz aktualnega učnega načrta v osnovnih in srednjih šolah ter olajšali delo sodnikom.

Cilji novega pravilnika so bili: urediti tekmovalni sistem po regijah (povečati število tekmovalcev), približati tekmovalne vsebine učnim načrtom in olajšati delo sodnikom na tekmovanjih v množičnih programih gimnastike.

Predvidevali smo, da bo nov tekmovalni sistem bolj dostopen otrokom z nižjim gimnastičnim znanjem, manjša zahtevnost in skladnost z učnim načrtom pa pobuda učiteljem, da svoje učence ponovno pričnejo voditi na tekmovanja v gimnastiki. Vse to se je v zadnjih letih pokazalo kot upravičeno in prenova pravilnika je dosegla zastavljene cilje. Tekmovanja so po novem pravilniku lažje izvedljiva na vsaki šoli, v posamezni regiji in za najboljše na zaključnem nacionalnem tekmovanju.

V šolskem letu 2019/20 smo izvedli pet tekmovanj v akrobatiki in štiri tekmovanja v skokih z male prožne ponjave. Zaradi pandemije covid-19 smo žal bili primorani izpustiti finalno tekmovanje v skokih z male prožne ponjave in tekmovanja v športni gimnastiki.

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili ZSRS Planica in vsem šolam izvajalkam šolskih športnih tekmovanj ter njihovim športnim pedagogom. Najpogosteje smo tekmovanja izvedli na OŠ Dobrova, OŠ Brežice, OŠ Sava Kladnika Sevnica, OŠ Dušana Bordona Koper, OŠ Vojke Šmuc Izola, OŠ Antona Ukmarja Koper, OŠ Cvetka Golarja Škofja Loka, OŠ Tabor II Maribor in OŠ III Murska Sobota. Brez njihovega truda, strpnosti, razumevanja šolskega športa in specifičnosti naše športne panoge teh tekmovanj ne bi izvedli. Sploh ne v takšnem obsegu in z nasmehom na licih. 

Galerija

Članki iz rubrike