stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 31.10.2020 14:01:20

Po BRUTALNI poškodbi so jo napadle MESOJEDE BAKTERIJE, bil je pred AMPUTACIJO, a danes NOGOMETAŠ spet IGRA! (FOTO)

vszi
Onkraj Atlantskega oceana je nova sezona profesionalne lige v ameriškem nogometu v polnem zamahu. Tudi tam so stadioni na tekmah lige NFL večinoma prazni (odvisno od kraja in lokalnih oblasti), tudi tam se borijo z novo realnostjo, v kateri pa zdaj spet lahko spremljamo pravi medicinski čudež z imenom Alex Smith.

V obeh konferencah lige NFL so moštva aktivna od 10. septembra in večina je odigrala šest ali sedem tekem. Vse večinoma poteka po kolikor mogoče normalnih tirnicah, ta mesec pa smo lahko videli nekaj čarobnega. Navdihujočega, neverjetnega, prekrasnega. Športne zgodbe so mnogokrat takšne, ta pa je še toliko bolj posebna.

Če ga še ne poznate, ga boste spoznali zdaj. Spremljevalci ameriškega nogometa ga seveda že poznajo, drugi bodo verjetno prvič slišali za Alexa Smitha. Podajalec Washingtona, ki so ga San Francisco 49ersi leta 2005 na naboru zbrali kot prvega, se je namreč zadnji dve nedelji znova pojavil na igrišču. Kaj pa je to takega, boste mogoče pripomnili, toda ko boste spoznali njegovo zgodbo, njegov "sprehod" skozi resnični pekel, boste pred njim sneli klobuk.

Smithovo kariero že od nekdaj spremljajo take in drugačne poškodbe, a z vsemi je opravil brez težav, nato pa … Nato pa je prišlo leto 2018. Takrat so ga prodali v Washington, kjer je podpisal štiriletno pogodbo, in vse je bilo super. Do tekme s Houston Texsansi 18. novembra, ko je utrpel hudo poškodbo. Potem ko sta ga zbila dva tekmeca, je utrpel spiralni zlom golenice in fibule desne noge; kost je predrla kožo, noga je bila skrivenčena, videti je bila povsem uničena, bolečine pa nepredstavljive. A takrat se je pekla šele dobro dotaknil.

alex smith 4
vszi

UMRE JIH 70 ODSTOTKOV

Danes 36-letni športnik je hitro prestal operacijo, s katero so mu naravnali kosti in jih okrepili z vsadki, kožo pa zašili. Nato se je začelo. Visoka vročina, blodnje, sum na krvni strdek, nizek krvni tlak in še in še. Delali so preiskavo za preiskavo in iskali vzrok simptomov, potem pa ugotovili, da je prišlo do sepse. Rana se je vnela in pojavil se je nekrotizirajoči fasciitis ali povedano drugače: rana se je okužila z mesojedimi bakterijami, zaradi katerih, če stanje ni prepoznano in zdravljeno, umre 70 odstotkov bolnikov.

Alex je v naslednjih devetih mesecih prestal kar 17 (!) operacij. Zdravniki, kirurgi in specialisti so se na vse mogoče načine trudili, da bi mu rešili nogo. V nekem trenutku se je pred njim znašel tudi dokument, s podpisom katerega bi odobril, da mu nogo nad kolenom preprosto odstranijo in končajo to mučenje.

alex smith 1
vszi

NE, IZ DESNE ROKE PA NE

A bil je trmast; športniki se vendarle ne vdajo tako zlahka in to zanj ni bila rešitev. Tu je bila še ena, zadnja in tako se je odločil za nadvse težko, tvegano in zapleteno operacijo, s katero so mu v nogo presadili stegenske mišice leve noge (da bi jih vzeli iz desne roke, jim ni dovolil, saj tako ne bi mogel več metati žoge), hkrati pa so mu presadili tudi kožo in to je – verjeli ali ne – delovalo. Tako se je rešil amputacije, toda takrat je bil šele na pol poti skozi pekel.


NEBOGLJENI NOVOROJENČEK

Še eno leto po zadnjem posegu je moral Američan nositi železno opornico, fizioterapija pa je bila dolga in mučna. Njegova žena je eno leto skrbela zanj kot za novorojenčka, saj sam ni zmogel ničesar, bil je priklenjen na posteljo. Pomagala mu je pri oblačenju, hranjenju in prhanju, mu dajala injekcije z antibiotiki, ob tem pa je vzgajala njune tri še zelo majhne otroke.

alex smith 99
vszi

Verjeli ali ne, v vsem tem času Washingtonova številka 11 ni niti enkrat pomislil, da bi se upokojil in poslovil od svoje športne ljubezni. Mnogi niso verjeli, da bo sploh še kdaj lahko normalno hodil, kaj šele tekel, še manj pa igral grobo igro ameriškega nogometa.

Toda vsem dvomljivcem je pokazal, da še ni rekel zadnje, in na začetku tega leta je naznanil svojo vrnitev. Julija je končno dobil zeleno luč zdravnikov in 16. avgusta, 21 mesecev po grozljivi poškodbi, so ga soigralci pozdravili na njegovem prvem treningu na pripravljalnem kampu Washingtona. "V svetu lige NFL sem starček. Dinozaver. Imam 36 let, tri majhne otroke in vse življenje je še pred mano. A naj se moja vrnitev zdi še tako nora in sebična, to delam tudi za svoje otroke. Če se lahko vrnem v ligo NFL, potem lahko v življenju počnem prav vse, česar se bom lotil," je avgusta razlagal Alex.

Manj kot dva meseca kasneje po izrečenih besedah, 11. oktobra, na peti tekme sezone, je v dežju na stadionu FedExField proti Los Angeles Ramsom v drugi četrtini vstopil v igro. Uspešno je izvedel devet od 17 metov, svoji ekipi je priboril le 37 jardov in Washington je izgubil z 10:30. Tistega dne je kljub temu slavil, a drugačno in mnogo večjo zmago – vrnitev Alexa Smitha v ligo NFL.

Galerija

Članki iz rubrike