nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

(šh)
(šh)
0 29.10.2020 11:33:42

Če te udari, najmanj boli!

gzs
Brigita Krašovec je telovadka, ki zelo izstopa v telovadnici. V dvorani, ki je sicer polna rožnate barve in bleščic, predano vadi v ohlapnih črnih oblačilih. Poleg ritmične gimnastike se ukvarja tudi s plesom.

Brigita je 16-letnica, ki ritmično gimnastiko trenira deset let. S treningi je začela, ker je trenirala tudi njena starejša sestra, ki ji je bila vzornica, pozneje pa je tudi sama vzljubila šport. S šest let starejšo sestro se zelo dobro razumeta, in čeprav ne živita več skupaj, sta uspeli ohraniti dober odnos. Starši ji dajejo veliko podpore, za kar je pri njenem vsestranskem udejstvovanju zelo hvaležna.

Med največje uspehe šteje udeležbo na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu v ritmični gimnastiki ter več naslovov državne prvakinje v mladinskih kategorijah, medtem ko v plesu med svoje največje uspehe uvršča: "Drugo mesto na svetovnem prvenstvu in drugo na evropskem. Se mi zdi, da sem bila druga, sem že malce pozabila," je priznala v smehu.

Je dijakinja Gimnazije Moste in članica Športnega društva Moste, kjer sta njeni trenerki Ana Kokalj in Tina Čas. V svoji skupini je edina svoje starosti, tekmovalki Dora Kopač in Lara Nemeš sta starejši od nje, medtem ko so preostale mlajše.

Čeprav v letošnjem letu odpada tekmovanje za tekmovanjem, to obdobje jemlje kot čas, ko lahko dela na sebi. V oktobru je nastopila na državnem prvenstvu v ritmični gimnastiki, kjer je bila v skupnem seštevku druga, zaostala je zgolj za državno prvakinjo Aleksandro Podgoršek. Na vprašanje, kako se je odrezala na posameznih rekvizitih, je sramežljivo priznala, da je pozabila.

O študiju še ne razmišlja, že izbira srednje šole je bila zanjo trd oreh, saj ne ve točno, kaj želi delati v prihodnje; ve zgolj, da si želi trenirati in tekmovati čim dlje. Če bo študij zahteval več časa, si želi nadaljevati tako z gimnastiko kot tudi s plesom vsaj v obliki rekreacije. Drugih hobijev nima, saj čas zunaj šole preživlja ali v gimnastičnem centru ali pa v Boleru, kjer trenira ples. Doma se tako zgolj uči in spi, in ker se zaradi njenih aktivnosti doma po navadi ne vidijo veliko, je bilo skupno preživljanje karantene za celotno družino precejšnji izziv.

V telovadnici je ne boste videli ne v rožnati barvi ne v oprijetih oblačilih. Oblači se tako, da ji je udobno, vseeno pa mora na tekmovanjih nastopati v kratkem oprijetem dresu, tako da ji je bilo zanimivo, ko je na državnem prvenstvu prvič po dolgem času nastopila v dresu in opazila, da je bilo izvajanje gibov veliko lažje.

Krog prijateljev je majhen

Prijatelje ima tako v šoli kot tudi v športu. Med dekleti ni rivalstva, prav tako se dobro razume tudi s članicami drugih društev. Zase pravi, da je samotarka in da je njen krog prijateljev majhen, a kakovosten. V smehu je dodala, da meni, da ni naporen otrok za vzgajanje, saj staršev ni treba skrbeti, da bi počela neumnosti.

Rada hodi na mednarodna tekmovanja, vendar ne na večja, ker na slednjih čuti velik pritisk, in to dva tedna pred tekmovanjem in dva tedna po tem. Še posebej lepe spomine ima na takšna tekmovanja v mlajših selekcijah, ko je ekipa praktično vsak konec tedna sedla v kombi in se odpeljala na tekmo. Trema zanjo ni problem, vendar pa opaža, da se v zadnjih letih povečuje.

Od rekvizitov ji je najbolj všeč žoga, kar je presenetljivo, saj velja za najtežjega. "Če te udari, najmanj boli," nam je prepričljivo razložila in dodala: "Pri traku si lahko izbiješ zobe, obroč pusti zanimive modrice in kiji ob udarcu na glavo zabolijo tudi ego, ne zgolj telesa."

Ritmika in ples

Usklajevanje plesa in ritmike ni najlažje. Ker gimnastiko trenira šestkrat na teden po štiri do pet ur, količino treninga in pozornost usmerja glede na to, kaj sledi najprej. Če najprej sledi gimnastično tekmovanje, se najprej posveti temu, pozneje pa več pozornosti posveti plesu. Glasbo pri plesu pripravi trener, medtem ko jo lahko pri gimnastiki zadnja leta sama. Pomemben kriterij pri izbiri je, ali ji bo pesem še vedno všeč tudi po tem, ko jo bo slišala že tisočkrat, kar se pri treningu hitro zgodi. Nezanemarljiv dejavnik je tudi, ali lahko pesem prilagodi orodju.

In kaj ji je ljubše? Gimnastika ali ples? Odgovor je bil diplomatski. Povedala je, da ima vsak šport svoje prednosti in lepote, zaradi katerih vztraja pri obeh. Ples je sicer sestavni del ritmične gimnastike, vendar po navadi v obliki baleta. Ker sama pleše moderne plese, je to malce drugače, vendar meni, da ji to vseeno zelo pomaga, še posebej pri gibanju in sodelovanju z glasbo, saj jo boljše slišiš in lažje prilagajaš podrobnosti glede na glasbo. Ali se ji je katera pesem zamerila? "Oh, seveda, veliko. Lanskoletni kiji, na primer," je izdihnila Brigita, ki o pesmih ne govori z naslovi, temveč z orodjem, na katerega je naredila vajo ob tej glasbeni spremljavi. 

Galerija

Članki iz rubrike