Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 31.10.2019 09:49:27

Rea Kolbl - Astrofizičarka, ki prevrača 180-kilogramske pnevmatike

Jurij Kodrun
Kranjska Gora bo prihodnje leto, od 22. do 24. maja, prizorišče posebne tekmovalne preizkušnje. Prvič se bo v Sloveniji ustavila karavana "špartanskih tekov z ovirami" na najvišji ravni, Spartan Race. Ambasadorka tekmovanja je Rea Kolbl, diplomirana astrofizičarka, ki za šalo prevrača tudi 180 kilogramov težke pnevmatike.

Ljubljančanka, ki že desetletje živi v ZDA, je edina slovenska tekmovalka v gorskih ultra-tekih z zaprekami na najvišji svetovni ravni.

Prepričana je, da dejavnosti na prostem zbližujejo ljudi: "Vikend bojevnike in profesionalne športnike, ljudi iz različnih okolji, poklicev, telesnih tipov in zanimanj. Rada bi navdahnila ljudi, da se premaknejo ven, v naravo, da se mi pridružijo v hribih in tekmovališčih: peš, na kolesu, smučkah in, da naslednja generacija žensk pokaže, da po žensko pomeni trdno, hitro in močno."

Je ambasadorka tekmovanja v Kranjski Gori, ki bo potekalo prvič. "Želim za prihod v to našo čudovito Slovenijo navdušiti čim več Američanov ter prepričati Slovenke in Slovence, da se preizkusijo v tem zanimivem športu. Seveda pa se bom tudi sama preizkusila v dveh razdaljah na 15 in 21 kilometrski preizkušnji, le najkrajšo šestkilometrsko bom verjetno izpustila," je dejala Slovenka, ki se je oktobra ustavila v Ljubljani pred odhodom na novembrsko svetovno prvenstvo na Švedsko, 24 urno tekmovanje Spartan Ultra Race.

V Sloveniji špartanska tekmovanja poznamo pod izrazom oviratlon, ki je še najbolj blizu kombinaciji gorskega teka in vojaškega urjenja ameriških marincev. "Tečeš po gorskih stezicah, nosiš različna bremena, plezaš po vrvi, plezaš čez stene, skušaš se zvaliti pod bodečo žico, skačeš čez ogenj ..." je ovire opisala nekdanja slovenska državna prvakinja v gimnastiki na preskoku in učenka bežigrajske gimnazije.



"Podobno je vojaškemu treningu, kar je bil bržkone tudi navdih, le da je veliko več teka," pravi. "Ta šport je namenjen vsem, profesionalnim športnikom, različnim starostnim skupinam, rekreativcem, obstaja pa tudi odprto tekmovanje, v katerem so pravila nekoliko ohlapnejša in lahko tudi kakšno oviro spustiš ter tudi kakšen odsek prehodiš. V tej kategoriji bo tekmovala tudi moja mama. Vsak lahko nekaj najde," pove Kolblova.

"Najprej sem se ukvarjala s športno gimnastiko. Nato pa naredila preskok s 25-metrske razdalje na 25-kilometrsko," v šali pove Kolblova. "Z gimnastiko sem nehala pri 17 letih, teči pa sem začela, da bi znova postala 'fit' in bi shujšala. Všeč mi je gorski tek, leta 2016 sem prvič nastopila v elitni skupini," še doda ultra tekačica, ki za trening vsak teden preteče vsaj 140 kilometrov.

"Tekmuje tudi veliko žensk. Ni razlik med moškimi in ženskami. Ko smo na progi, vsi tečemo po isti progi, razlike so le pri bremenih, prevračanju traktorskih pnevmatik, velika, težka 300 kg, je za moške, za ženske pa je težka 180 kg," je opisala glavno razliko med moško in žensko tekmo.

Na Berkeleyju je diplomirala iz fizike in astrofizike, pri 22 letih je objavila svoj prvi članek v znanstveni reviji Science, na Stanfordu je magistrirala iz znanosti in inženirstva materialov. A jo delo v raziskovalnih institutih in laboratoriju ni zanimalo. Raje se je odločila za profesionalno ukvarjanje s tekom. Zadnji dve leti živi v Boulderju v Koloradu.

Članki iz rubrike