mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 10.09.2019 15:43:08

Po spremembi pravil v golfu 2020 prinaša še revolucijo pri handicapu

Fotografija je simbolična
Profimedia
Potem ko je golf v letu 2019 doživel revolucionarne spremembe pravil, bo naslednje leto podvržen še novemu sistemu spremljanja znanja amaterskih igralcev oziroma takominenovanega handicapa. Novosti, ki jih pripravljata evropska organizacija za pravila The R&A in ameriška USGA Rules, imajo cilj poenotiti sistem handicapa po vsem svetu.

Trenutno na svetu obstaja šest različnih sistemov vodenja handicapov oziroma število udarcev, ki jih lahko igralec odšteje od rezultata, da prilagodi svoje sposobnosti nivoju igre igralcu s handicapom nič. Sistemi so sicer dobro razviti, saj so v veljavi že desetletja ali dlje, vendar pa ne omogočajo objektivne primerjave med seboj oziroma z igralci iz drugih koncev sveta.

Svetovni handicap sistem (World Handicap System) bo tako omogočil, da igralci z različnimi sposobnostmi igre enakopravno tekmujejo kjer koli na svetu, hkrati bo razumljiv in dokaj enostaven ter bo prilagojen vsem golfskim kulturam.

O prednostih novega sistema je na okrogli mizi Aktualno iz sveta tekmovalnega golfa v Sloveniji v okviru finalnega turnirja za svetovno amatersko prvenstvo (WAGC) prejšnji konec tedna v Moravskih Toplicah spregovoril generalni sekretar Golf zveze Slovenije Gorazd Kogoj.

"Ker svet postaja vse bolj povezan, z veliko večjo frekvenco mednarodnih tekmovanj in udeležbo igralcev iz različnih držav ali celin, bo nov enoten handicap sistem omogočil lažje upravljanje tekmovanj širom sveta. Obstoječi evidence rezultatov se bodo ohranile, pri večini igralcev pa se njihov handicap ne bo bistveno spremenil. Glavni dejavnik, ki bo zdaj bolj kot prej pokazal realno oceno handicapa, bo čim večje število vnosov rezultatov. Pri tistih igralcih, ki bodo imeli več veljavnih rezultatov, bodo spremembe minimalne, pri tistih z manjšim številom odigranih krogov ali turnirjev pa bodo odstopanja nekoliko večja," je poudaril Kogoj.



Z letom 2019 so bila v golfu spremenjena nekatera pravila, ki so bila v veljavi več kot sto let. Prva zapisana pravila te igre, katero naj bi pred več kot 600 leti gojili pastirji na Škotskem, segajo v leto 1744. Veljala so do 1899 in se nato razen manjših popravkov, vezanih na spremembe opreme ter igrišč, niso bistveno spremenila. V začetku letošnjega leta sta The R&A in USGA Rules vpeljala vrsto novosti, da bi se pravila poenostavila, igro pa pohitrila.

Po novem na primer ni več potrebno spoštovati vrstnega reda izvajanja udarcev, zastavica je lahko pri bližanju v luknji, čas iskanja žogice se je iz petih minut skrajšal na tri minute, priporočen igralni čas za osemnajst lukenj pa je okoli treh ur in pol. Pravila so se poenostavila predvsem pri kazenskih udarcih, nenavadnih situacij, kot na primer "dvojnih udarcih" ali udarcih v lastno opremo, ter pri različnih stanjih igrišča oziroma igralnih površin.

Trener slovenskih reprezentanc Uroš Gregorič je na okrogli mizi v Moravskih Toplicah ocenil, da so spremembe z izjemo nekaj malenkosti dosegle cilj. "Zagotovo so pospešile igro, pravila, ki so sicer v golfu precej natančna in razčlenjena, pa približala širši javnosti. Verjamem, da bodo odgovorni v prihodnjih letih naredili revizijo sprememb in določene dele še spremenili, dejstvo pa je, da mora vsak igralec poznati pravila, da sebi omogoči lažjo in boljšo igro," meni Gregorič.

Trener tako moške kot ženske reprezentance je ob tem ocenil, da je slovenski golf v zadnjih letih v zgodovinskem vzponu, kar je dokaz, da se je moč tudi iz majhne Slovenije prebiti v svetovni vrh. "Katja Pogačar, Pia Babnik, Ana Belac in tudi fantje kot na primer Žan Luka Štirn in Vid Potočar dosegajo rezultate, o katerih smo lahko nekoč le sanjali. Mislim, da imamo v Slovenijo vso potrebno infrastrukturo, znanje, pa tudi pravo športno miselnost, da lahko uspemo tudi v tako zahtevnem športu, kot je golf," je dodal Gregorič.

Značke: golf, pravila

Članki iz rubrike