kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 03.09.2019 15:42:33

Je to nova JANJA GARNBRET? Slovenija ima novo mladinska prvakinjo v olimpijski kombinaciji

Tekmovanje v plezanju Zdrava zabava
Jan Sredenšek
Arco je konec avgusta gostil mladinsko svetovno prvenstvo v športnem plezanju.

Na njem se je predstavilo 18 slovenskih plezalk in plezalcev, med katerimi je izstopala 14-letna Sara Čopar, ki je po preplezanih smereh v disciplinah težavnost, balvani in hitrost osvojila prvo mesto v skupnem seštevku vseh treh disciplin za olimpijsko kombinacijo.

Članica športno-plezalnega odseka Planinskega društva Celje - Matica si je zmago priplezala z osebnim hitrostnim rekordom v disciplini hitrost. Petnajstmetrsko standardno postavitev je prvič preplezala pod desetimi sekundami, kar ji je odprlo vrata do naslova najboljše mladinske olimpijske kombinatorke v kategoriji starejših deklic do 15 let. Zlato si je tako priplezala s skupnim petim časom v hitrosti ter z devetim mestom v težavnosti in 20. v reševanju balvanskih problemov.

Olimpijska kombinacija obsega hitrostno, balvansko in težavnostno plezanje. O končni razvrstitvi odloča najnižji zmnožek uvrstitev vseh treh disciplin - v težavnosti, balvanih in hitrosti. Nižji kot je zmnožek, boljša je uvrstitev. V takšnem formatu bo kombinacija tudi na sporedu poletnih olimpijskih iger, ki bodo prihodnje leto v Tokiu.

Za zdaj edina Slovenka, ki si je že zagotovila premierni nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, je Janja Garnbret, ki je minuli mesec na članskem svetovnem prvenstvu na Japonskem v Hachiojiju osvojila tri zlate kolajne in kot prva Zemljanka tri naslove svetovne prvakinje na istem SP v športnem plezanju. Postala je prvakinja v balvanskem in težavnostnem plezanju ter v olimpijski kombinaciji.

Odsotnost odmevnejših dosežkov slovenske mladinske športno-plezalne reprezentance je zagotovo posledica sovpadanja s članskim svetovnim prvenstvom. Na njem je nastopilo več plezalk in plezalcev, ki zaradi vrhunskih nastopov tekmujejo tudi že v članski kategoriji.

Članki iz rubrike