volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

ou
ou
0 02.09.2019 10:49:13

Še sedmič po letalnici navzgor - Red Bull 400 Planica

Tek je tako zelo zahteven, da brez dobre pripravljenosti, cilj sploh ni samoumeven.
Siniša Kanižaj
V dolino pod Poncami se 14. septembra še sedmič vrača tekaški praznik Red Bull 400.

Tek od vznožja do vrha letalnice bratov Gorišek je postal tradicionalen in del družbe tekmovanj pod tem imenom, ki se odvijajo po vsem svetu. Letos je tek v Planici tudi finalno tekmovanje novega izziva štirih lokacij – 4TITUDE. A planiška preizkušnja ostaja tudi sama po sebi ena in edina, saj velja za kompleksno najbolj zahtevno tekmo, zmaga na njej pa je prestižnega pomena.

Letos je že jasno, da bo število prijavljenih rekordno, saj je trenutno na štartni listi preko 1.140 tekačev. Posameznikov je od tega blizu 750, ostali pa so v štafetah. Slovenska tekma je tudi sicer znana po velikem številu prijavljenih štafet. Zgornje številke pa niso zadnje, saj se veliko tekmovalcev prijavi tik pred zdajci.

Zmagovalec zadnjih dveh preizkušenj v Planici je Luka Kovačič, pred njim pa je za nepremagljivega veljal Turek Ahmet Arslan. Luka je lani postavil rekord teka, le sekundo pod 5 minutami, letos pa bo ta rezultat poskusil še izboljšati.



"Zjutraj so padale stave, ali bo šlo pod 5 minut ali ne. No, šlo je za las, ampak pokazal sem, da se da. Sem seveda super zadovljen. Mislim, da je kakšna sekunda za izboljšanje še mogoča, ampak ne bi nič napovedoval. Pustimo se presenetiti,“ je po lanski tekmi dejal Luka Kovačič.

V igri za zmago bo imel spet močno konkurenco, tako Slovencev, kjer je v odlični formi tudi Matjaž Mikloša, kot mnogih vrhunskih tekačev iz tujine. Med njimi je verjetno najmočnejši Avstrijec Jakob Mayer, trenutno vodilni v skupnem seštevku serije 4TITUDE. Pri ženskah je lani v Planici zmagala Barbara Trunkelj in napovedala, da letos pride zmago branit, morda pa izboljša tudi rekord Italjanke Valentine Belotti (6:20).

V Planici tekmovanja Red Bull 400 pripravljajo že od leta 2012, gosti pa jih letalnica bratov Gorišek. Gre za tekmovanje, kjer se le peščica pride boriti prav za zmago, ostalih tisoč in več pa se spopade z izzivom doseči vrh ali pa izboljšati svoj prejšnji rezultat. Tekmuje se v kategoriji posameznikov, štafet ali poklicnih štafet. Konec julija je tudi za rekreativce zadnji čas, da se lotijo vsaj malo bolj načrtnih priprav. Ta tek je namreč tako zelo zahteven, da brez dobre pripravljenosti, cilj sploh ni samoumeven.

Značke: planica, tek, red-bull

Članki iz rubrike