tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 01.09.2019 21:30:30

Žagar končno spet na stopničkah

Prvi trije na dirki v Teterowu
speedway.com
V Nemčiji v Teterowu je bila na sporedu sedma letošnja dirka za svetovno prvenstvo v spidveju. To dirko smo z velikim optimizmu čakali tudi v Sloveniji.

Razlog je bil tudi v tem, da je Matej Žagar v zadnjem času ujel pravo formo. Že pred dvema tednoma je bil zelo dober v Malili na Švedskem, teden pozneje pa je slavil na challengu v Donjem Kraljevcu. To je sveda dvignilo apetite, pogled na rezultate v prejšnjih letih v Nemčiji, kjer je predlani že zmagal, pa je pokazal, da ta konec Nemčije našemu šampionu odgovarja.



Že uvod v dirko je dal slutiti, da bo lahko tudi slovenski dan. V svoji prvi vožnji je Matej brezkompromisno startal in pobegnil svetovnemu prvaku Woffindnu. V ozadju pa sta se borila Slovak Vaculik in Poljak Dudek. To je dalo zagona našemu Ljubljančanu in takoj v naslednji vožnji je zmagal še iz notranjega roba in ob tem premagal vodečega Danca Madesna, Poljak Janowskega ter Rusa Sajfudinova. Tako je član AMTK Ljubljane imel po dveh nastopih edini poln izkupiček. So pa te uvodne vožnje že nakazale, da se bo v ozadju razplamtel boj za uvrstitev v polfinale. Obenem so razkrile, da se Poljak Kolodziej, domačin Smolinski, Slovak Vaculik ter Anglež Lambert ne znajdejo na tej specifični progi in so bili tako že zelo hitro odpisani.



V tretji vožnji, ponovno iz notranjega roba, je Žagar malce slabše startal, kar sta izkoristila Avstralec Doyle in Poljak Zmarzlik. Toda Matej je uspel prehiteti Rusa Laguto in si priboril pomembno točko. V četrti vožnji pa si je s tretjo zmago že zagotovil tako zaželen polfinale, ob tem pa je imel kar veliko dela, da je ugnal svojega zdaj že stalnega nasprotnika, Danca Iversena. Zadnji blok štirih voženj pa je moral dati polfinaliste na dirki. Na vrhu sta bila Žagar in Zmarzlik s po 10 točkami, tako da je bilo prostora še za šest voznikov. Naš voznik je v zadnji vožnji startal iz C pozicije, sicer najslabše na tej dirki. Tekmeci so bili mladi Hulkenberg, ki je v tej vožnji zamenjal razočaranega Smolinskega, Šved Lindgren in Lambert, ki je zanesljivo dobil vožnjo. Žagar se je moral zadovoljiti s točko, kar pa je bilo vseeno dovolj, da je bil v uvodnem delu drugi in je prvi izbiral v polfinalu.



V njem si je izbral notranjo pozicijo in zmagal ponovno pred Iversnom. Kratko sta potegnila Rus Sajfudinov in Poljak Dudek. V prvem polfinalu pa sta si finale izborila oba Poljaka, Janowski in Zmarzlik, odpadla pa sta Madsen in Lindgren. Za veliki finale si je Žagar ponovno izbral notranjo (izbiral je prvi!) pozicijo, toda na startu ga je prehitel Maciej Janowski. Na izhodu je bil Matej še drugi, toda potem je naredil manjšo napako, kar je izkoristil Zmarzlik. Toda potem je suvereno ubranil tretje mesto in se po letu dni ponovno znašel na zmagovalnih stopničkah. Za njim pa je ponovno pristal Nils Kristian Iversen, ki se je v zadnjih dneh kar močno navadil gledati našega šampiona v hrbet. Najbolj vesel dobrega rezultata tako rojaka Iversena kot tudi Žagarja je bil Anders Thomsen, ki si želi, da bi eden od omenjenih prišel do končnega osmega mesta, saj bi tako lahko prišel do GP serije v prihodnjem letu.



"Z uvrstitvijo v grand prix serijo za naslednje leto skozi kvalifikacije se mi je odvalil kamen od srca in zdaj ne čutim pritiska, zato lahko vozim bistveno bolj sproščeno. Ta teden mi je šlo vse po načrtih, uspela mi je res dobra vožnja in s tretjim mestom sem več kot zadovoljen. Upam, da bo šlo podobno tudi do konca sezone," je Matej povedal na novinarski konferenci po koncu dirke.



Že v soboto je v Vojensu na Danskem na sporedu naslednja, osma dirka svetovnega prvenstva. Steza je tam zelo podobna kot je bila ta v Nemčiji. Morda pa bo tam Žagar, ki je trenutno zelo vroč, storil še korak naprej.



Izidi dirke:
1. M. Janowski 16 (Pol)
2. B. Zmarzlik 16 (Pol)
3. M. Žagar 15
4. N. K. Iversen 13 (Dan)
5. E. Sajfudinov 10 (Rus)
6. L. Madsen 10 (Dan)
7. F. Lindgren 9 (Šve)
8. P. Dudek 8 (Pol)
9. A. Lindback 8 (Šve)
10. A. Laguta 8 (Rus)


Skupni vrstni red po sedmih (od 10) dirkah
1. L. Madsen (Dan) 85
2. B. Zmarzlik (Pol) 85
3. E. Sajfudinov (Rus) 78
4. M. Vaculik (Svk) 72
5. F. Lindgren (Šve) 72
6. P. Dudek (Pol) 69
7. M. Janowski (Pol) 67
8. A. Laguta (Rus) 58
9. N. K. Iversen (Dan) 54
10. M. Žagar 52

Članki iz rubrike