mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 17.05.2019 15:10:21

Avstralskemu zvezdniku ragbija zaradi objave na Instagramu odpoved pogodbe

Vrhunski avstralski ragbi pretresa velik škandal, v katerem se je v vlogi glavnega negativca znašel Israel Folau, prvi zvezdnik tega ultimativno moškega ekipnega kontaktnega športa. Folau je po mnenju avstralske ragbi zveze prekršil pravila športnega obnašanja zaradi nestrpne objave na Instagramu, zaradi česar so mu odpovedali pogodbo.

V Sloveniji ragbi ni širše poznan, tako kot v Avstraliji, kjer je ta šport "za prave moške", ki združuje prvine nogometa, rokometa in rokoborbe v enem, zelo priljubljen.

Folau je bil že dlje čase zelo dejaven na družbenih omrežjih, ki jih je izrabljal za širjenje svojih konzervativnih prepričanj. Veljal je in še velja za velikega nasprotnika istospolnih porok. Ragbi zvezdnik ni skrival svoje pripadnosti krščanski binkoštni skupnosti, kateri se je pridružil po doseženi polnoletnosti, pred tem je bil rojen v mormonsko družino.

Od leta 2017 je bil Folau zelo aktiven pri širjenju nestrpnih, homofobnih sporočil na družbenih omrežjih, njegova primarna tarča pa so bili homoseksualci oziroma geji.

Družbena omrežja je izkoriščal za polemiko in obračunavanje s tistimi, ki ne delijo njegovih prepričanj oziroma se njihova spolna in življenjska usmerjenost ne sklada z njegovo.


Svoje sledilce je letos pred veliko nočjo na Instagramu presenetil z objavo, da se morajo vsi grešniki pokesati: "Pijanci, homoseksualci, prešuštniki, lažnivci, prevaranti, tatovi, ateisti in malikovalci - pekel vas čaka."

Objava je imela precejšen odziv, kar si je najverjetneje Folau tudi želel. A razpleta zanesljivo ni pričakoval. Folau in Rugby Avstralija sta bili zlasti zaradi njegovih homofobnih sporočil na bojni nogi, v javnosti se je vnela žolčna debata, do kam lahko sežeta spoštovanje verske svobode in svobode govora, protestirali so pripadniki združenj za človekove pravice in pravice članov skupnosti LGBT.

Potem, ko je zavrnil vse pozive, naj sporni napis umakne s svojega Instagrama ter se opraviči, se je njegov primer znašel na dnevnem redu tričlanske disciplinske komisije avstralske ragbi zveze. Ta se je odločila, da bo zaradi nestrpne objave zvezdniku nepreklicno odvzela licenco za igranje v avstralskem ragbiju, kar pomeni, da je nična tudi njegova bogata štiriletna pogodba z ekipo New South Wales Waratahs. To je podpisal letos februarja, pred spornim zapisom, vredna pa je bila štiri milijone avstralskih dolarjev oziroma 2,5 milijona evrov.

Ker ni privolil v poravnavo, je Folau ostal brez denarne odškodnine zaradi predčasno končane pogodbe s svojim klubom. Odločitev disciplinske komisije še ni pravnomočna, padli zvezdnik avstralskega ragbija pa bo imel čas v treh dneh vložiti pritožbo. O pritožbi bo odločala disciplinska komisija v drugi sestavi. Zadnjo besedo v tem primeru bi lahko imelo celo avstralsko vrhovno sodišče, čeprav je Folau aprila omenjal, da bo sprejel razsodbo kakršnakoli že bo, tudi če bo to pomenilo konec njegove ragbi kariere, če bo takšna božja volja.

Z odločitvijo avstralske ragbi zveze se je sklenila tudi njegova reprezentančna kariera, kar pomeni, da Folau ne bo nastopil za Avstralijo na letošnjem svetovnem prvenstvu na Japonskem.

Značke: ragbi, homoseksualci

Članki iz rubrike