Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 18.04.2019 15:48:54

Triglav The Rock v že tretji izvedbi z Garnbretovo in Kruderjem

V središču Ljubljane se na nekdanji dan mladosti znova obeta spektakel športnih plezalcev in športnih plezalk z Janjo Garnbret in Jernejem Kruderjem v glavnih vlogah. Na Kongresnem trgu bodo izpeljali še tretjo izvedbo mednarodnega tekmovanja na balvanih Triglav The Rock Ljubljana.

Svojo udeležbo na tem tekmovanju, ki je uvrščen na koledar tekmovanj mednarodne federacije za športno plezanje IFSC, sta napovedala najboljša slovenska plezalca na balvanih. To seveda pomeni, da bo tekma dobila najvišjo kakovostno raven, čeprav ne bo štela za tekmovanje svetovnega pokala, in bo imela prav posebno tekmovalno draž, saj bosta na njej nastopila aktualna svetovna prvakinja v balvanskem plezanju, prva športna plezalka sveta Garnbretova, ter branilec skupne zmage svetovnega pokala Kruder.

Oba sta zelo dobro krenila v novo sezono na balvanih, sploh 20-letna Korošica, ki je zmagala tako na uvodni tekmi v Švici kot tudi nato v Moskvi. Kruder pa je po uvodnem manjšem spodrsljaju v Moskvi dokazal, zakaj je lani kot prvi Slovenec osvojil seštevek svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Oba sta tudi ambasadorja tekmovanja Triglav The Rock.

"Začelo se je pred tremi leti, ko smo razmišljali o plezalnem spektaklu v središču Ljubljani. Zgradili smo mobilno steno, ki jo uporabljamo še zdaj. In tako se je začelo," je dejal Simon Rožman, idejni vodja projekta.

Želja je, da bi bila sobota 25. maja v Ljubljani v celoti v znamenju plezanja, kot družinski dan, in da bi se v čim večjem številu atraktivno dogajanje ogledale tudi družine z otroki, mladi in vsi ljubitelji vertikale.



Garnbretovi in Kruderju se bodo pridružili njuni kolegi z mednarodne scene, organizatorji pa upajo, da se bo njunemu vabilu odzvalo čim več plezalcev in plezalk iz prve deseterice, drugače pa je tekmovanje odprto za vse. Preboj na tekmo bo mogoč tudi prek petkovih kvalifikacij, 24. maja, v novem balvanskem centru, ljubljanski Bolder sceni.

Organizatorji in tekmovalci tudi tekmovanje Triglav The Rock vidijo kot odlično ogrevanje za kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu leta 2020, kjer se bodo športni plezalci prvič borili za olimpijske kolajne.

Plezalni spektakel na Kongresnem trgu ne bo namenjen le resnim plezalcem, ampak bo ponudil še kup vsebin za aktivno preživljanje prostega časa družin in mladine. Brezplačno bodo lahko obiskali adrenalinski park, preleteli Kongresni trg na jeklenici (zipline), ob pomoči inštruktorjev in varnostnih vrvi preplezali umetno steno, se s prijatelji pomerili, kdo se bo prej povzpel na steber poguma. Vrhunec pa bo spopad najboljših plezalcev in plezalk pod sojem žarometov in kuliso Ljubljanskega gradu v ozadju.

Na tekmovanje se lahko prijavijo vsi, ki bodo letos dopolnili 15 let. Polfinale je rezervirano za 20 moških in 20 žensk. Vanj se uvrsti 10 plezalk in 10 plezalcev iz kvalifikacij, druga polovica tekmuje s povabilom organizatorja. V finalu bo nastopilo 12 tekmovalcev, šest najboljših plezalk in šest najboljših plezalcev iz polfinala.

Članki iz rubrike