testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

STA
STA
0 18.04.2019 14:52:49

Kasaška zveza Slovenije obeležuje 140-letnico delovanja

Kasaška zveza Slovenije je pred začetkom sezone predstavila 18 tekem v državi, 22. aprila bo prva v Ljutomeru, kjer bodo obeležili 140-letnico tega športa pri nas. Zadnja dirka bo 1. decembra v Komendi. Skupni nagradni sklad bo okrog 180.000 evrov, skladi zaprtih in rejskih dirk pa okrog 40.000 evrov.

"Praznujemo 140-letnico ustanovitve kasaškega športa pri nas, ki se je začel z ustanovitvijo prvega društva v Ljutomeru. Po tem kraju je poimenovan tudi slovenski kasač, na kar smo še posebej ponosni. Sedaj je v zvezi združenih 12 društev, lani pa je bilo registriranih 83 kasaških žrebet," je na novinarski konferenci povedal predsednik Kasaške zveze Slovenije Slovenije Henrik Gjerkeš.

Dejal je, da si želijo v naslednjem obdobju kasaški šport predstaviti širši slovenski javnosti in ga še bolj razviti. S tem je povezana tudi želja po obnovi ljubljanskega hipodroma v Stožicah, ki bi bil potem osrednji v državi in bi letno gostil 20 do 30 tekmovalnih dni, sedaj jih je na njem le dobra desetina od teh želja.

Janez Slavič, predsednik kajakaškega kluba Ljutomer in legenda kasaškega športa pri nas, je izpostavil tekmovanje 22. aprila v Ljutomeru, kjer bodo obeležili 140-letnico prvih dirk, ki so bile eno leto za dunajskimi. Dirka se bo začela ob 14. uri, kot se je tudi zgodovinska prva. Skupaj bodo tam pripravili šest dirk, avgusta bodo v okviru ljutomerskega tekmovanja gostili državno prvenstvo triletnikov, oktobra pa dvoletnikov.

Slovenski kasaški derby za tradicionalno Ljubljansko miljo bo 8. septembra v Stožicah in je z 20.000 evri najbolje plačana dirka pri nas. Vstopnine ne bo, zato organizatorji v slovenski prestolnici upajo, da se bodo približali rekordnim 5000 gledalcem.



Marko Gorenc, predsednik strokovnega sveta KZS, je dejal, da so skušali ohraniti dve in triletne kasaške dirke ter derbyje. Prav na slednjih sloni vrhunec sezone. Uvedba krožnih dirk bo omogočila tudi manjšim hipodromom udeležbo v tekmovalnem programu, prav tako pa so pričeli z dirkami velike nagrade.

KZS se želi pridružiti razvitim državam kasaškega športa, v katerih so prisotne tudi športne stave, ki so se v svetovnem merilu v moderni dobi pričele prav s konjeniškim športom. Od septembra lani je zato v tem športu prisotna tudi Športna loterija, vendar ta čas slovenskih tekem še ni v stavniški ponudbi.

"Pred tremi leti smo se začeli pogovarjati s francoskim prirediteljem in se z njimi dogovorili za tehnično in vsebinsko sodelovanje. V letu dni smo pridobili koncesnino in od septembra lani ponujamo stave tudi na tem področju. Sodeluje 28 držav in 40 različnih prirediteljev," je povedal Primož Pöschl iz Športne loterije Slovenije.

Dodal je: "Bil je že tudi milijonski dobitek nekaj časa vsak dan, pozneje pa so šli na manjši obseg, a ob nedeljah je še vedno včasih dobitek visok, od pol milijona do milijona. Na dan je okrog 25 dirk, pri nas pa smo še v povojih, najvišji dobitki so bili okrog 600 evrov."

Značke: konjeništvo, sta

Članki iz rubrike