profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

bm
bm
0 17.04.2019 14:49:20

Ni še ujela Katarine Srebotnik

Gašper Bezjak
Po dveh zmagah slovenskih igralk na turnirjih ITF teden prej je trojček zmag z najpomembnejšo zmago – na turnirju WTA v Luganu – zaokrožila Polona Hercog.

V finalu je s 6:3, 3:6, 6:3 premagala poljsko najstnico, 17-letno Igo Swiatek, finalni obračun pa je trajal dve uri in šestnajst minut. Hercogova je v letošnji sezoni do tega turnirja v glavnem žrebu turnirjev WTA zmagala le enkrat, tokrat pa je šla do konca in zasluženo slavila. Izvrstno formo je pokazala že na turnirju v Miamiju, kjer je bila na pragu senzacije v obračunu s Halepovo, formo pa je obdržala tudi v Luganu. Polona po številu osvojenih posamičnih naslovov med Slovenkami za Katarino Srebotnik zaostaja še za en turnirski naslov. Med maloštevilnimi Slovenkami z zmagami na turnirjih WTA v samostojni Sloveniji najdemo le še Tino Pisnik in Majo Matevžič, ki sta slavili po enkrat. Na prvo zmago še čakajo Tamara Zidanšek, ki je lani osvojila turnir serije challenger, Dalila Jakupović in Kaja Juvan. Hercogova je ta teden po daljšem obdobju ponovno prevzela primat med Slovenkami na lestvici WTA, na kateri je trenutno najvišje uvrščena slovenska igralka. S 67. mestom ji sledi Tamara Zidanšek, iz najboljše stoterice pa je izpadla Dalila Jakupović, ki je ta teden na 103. mestu. Do nove najvišje uvrstitve v karieri se je dokopala Kaja Juvan z dobrimi nastopi na Sardiniji. Ta teden je kot četrta Slovenka na 141. mestu. Na lestvici WTA najdemo še Nino Potočnik na 393., Nastjo Kolar na 394., Pio Čuk na 526., Manco Pislak na 740. in Veroniko Erjavec na 788. mestu. Na lestvici ATP na vrhu ostaja Aljaž Bedene, ki je 70. igralec sveta, sledi mu Blaž Kavčič na 231. mestu, Blaž Rola je na 255. mestu, uvrstitve Slovencev na lestvici pa zaključuje Nik Razboršek na 596. mestu. Na dobri poti proti uspehu kariere na turnirjih WTA je bila prejšnji teden Tamara Zidanšek, a ji kljub dobremu izhodišču (v četrtfinalu je med igralkami na turnirju v Bogoti ostala najvišje postavljena) ni uspelo presenetiti. V četrtfinalu jo je po uri in 18 minutah igre ustavila 27-letna Španka Lara Arruabarrena, 106. igralka lestvice WTA.

Na ostalih članskih turnirjih sta se v četrtfinale uvrstila Nik Razboršek v tunizijski Tabarki in Manca Pislak v turški Antalyi (15.000 USD). Na turnirju v Tabarki je Razboršek v drugem krogu s 7:6 (3), 6:2 premagal švicarskega kvalifikanta Adriena Bossela. V četrtfinalu je začel srečanje s Francozom Maximom Hamoujem (ITF 542), a ga igralca nista dokončala, saj je bila tekma zaradi dežja prekinjena. Srečanje se je nadaljevalo naslednji dan, v nadaljevanju pa je bil Francoz boljši in je slavil s 6:7 (8), 6:2, 6:2.

Turnir v Tabarki je prvo zmago v glavnem žrebu profesionalnih turnirjev prinesel Tini Cvetkovič, ki se je na glavni turnir uvrstila iz kvalifikacij. V drugem krogu je nato s 3:6, 6:7 (5) izgubila z Rusinjo Margarito Lazarevo.

V Antalyi je bila četrtfinalistka Manca Pislak; v drugem krogu je s 6:3, 6:2 premagala rusko kvalifikantko Mario Manilovo, v četrtfinalu pa izgubila s Švicarko Joanne Zuger, ki je bila boljša s 6:4, 4:6, 6:2.

Na turnirju v portugalskem Obidosu (25.000 USD) je nastopila Nastja Kolar in izgubila še sedmi zaporedni dvoboj. Se je pa izkazala v konkurenci dvojic, kjer sta se s soigralko iz Gruzije Mariam Bolkvadze uvrstili v finale. Tu sta nato z 0:6, 3:6 izgubili z Britanko Emily Webley Smith in Gruzijko Sofio Šapatovo.


Mariborčani odlično v Srbiji
Pretekli teden pa so se vnovič izkazali mladinci in mladinke mariborskega kluba ŽTK, ki so odlično zaigrali na turnirju TE v Novem Sadu. V kategoriji do 16 let sta v polfinalu posameznikov nastopila Petja Drame in Gal Emeršič Potočnik, a sta oba izgubila. Drametovo je s 6:4, 6:4 premagala Romunka Anca Alexia Todoni, Emeršiča Potočnika pa s 6:4, 6:3 Slovak Peter Benjamin Privara. Pri fantih sta se za nov naslov na turnirjih TE v konkurenci dvojic borila Potočnik in Sebastian Dominko, pri dekletih pa sta zmago naskakovali Drametova in njena soigralka Anniko Planinšek. Uspešnejša sta bila Potočnik in Dominko, ki sta zmagala s 6:7 (4), 6:4, 10:6 nad češko-slovaško kombinacijo Lukas Janoušek/Peter Nad. Drametovo in Planinškovo sta s 6:2, 6:3 premagali Romunki Anca Alexia Todoni in Floriana Popovici.

Na turnirjih do 14 in do 12 let sta bila uspešna Ula Jamar v Vinkovcih in Luka Talan Lopatič v portugalski Bragi. Jamarjeva je v polfinalu s 7:6 (2), 7:5 premagala Srbkinjo Ano Stanković ter si priigrala prvi finale na turnirjih TE do 14 let. V finalu se je merila z Jovano Grubić iz Srbije in izgubila z 1:6, 3:6. Izkazal se je tudi 11-letni Lopatič, ki trenira v Španiji. Na turnirju do 12 let v Bragi je med posamezniki izgubil v osmini finala, med dvojicami pa je s soigralcem iz Španije Keonom Puigom Mccallanom stopil na najvišjo stopničko. Naslov zmagovalcev turnirja sta osvojila z zmago 6:3, 6:4 nad Portugalcema Salvadorom Monteirom in Joaom Dinisom Silvo.

Oba naslova v Maribor
V Ljubljani se je končalo prvo odprto prvenstvo za člane in članice v poletni sezoni. Oba naslova gresta v Maribor, zmagovalca pa sta člana ŽTK Maribor Gašper Bezjak in Noka Jurić. Bezjak je v polfinalu s 7:6 (2), 6:0 premagal Roka Komca (Max Ljibljana), Patrik Stepanič (As Litija) pa je bil v drugem polfinalu s 6:2, 6:1 boljši od Nicka Cmagerja (ŽTK Maribor). V finalu je s 6:3, 1:6, 6:1 slavil Bezjak; na lestvici TS zaseda drugo mesto med igralci, ki niso uvrščeni na mednarodnih članskih lestvicah, to pa je njegov tretji članski naslov v karieri in prvi letos. Pri članicah je zmagala druga nosilka Jurićeva. V finalu se je merila z Zalo Ule (Luka Koper) in bila boljša s 7:5, 6:3. Jurićeva na lestvici TS drži tretje mesto med igralkami brez mednarodnih uvrstitev, na domačih tekmovanjih pa je v članski konkurenci osvojila svoj četrti naslov, tudi ona prvega v letošnji sezoni.

Prvič tudi najmlajši
Prvič so v poletni sezoni na igrišča stopili tudi najmlajši, ki so se v lepem številu zbrali v Novi Gorici, kjer so odigrali turnirje v starostni kategoriji 8–11 let. Turnir do 11 let je pri deklicah osvojila Zoja Peternel (ŠDTŠR), ki je v finalu s 6:1 premagala Jerco Fleischman (Medvode). Pri dečkih je bil najboljši Liam Lugarič (Tk Sb), ki je v finalu s 6:2 premagal Lasseja Zajca Gajška (Top Ten). Turnir deklic do 10 let in turnir deklic v midi tenisu je osvojila Veritsa Yaneva (Brežice). V finalu turnirja do 10 let je s 6:4 premagala Zojo Peternel (ŠDTŠR), v midi tenisu pa z 2:0 Uno Grubišič (Krško). Pri dečkih je bil v tenisu do 10 let najboljši Peter Škundrič (ŽTK Maribor). V finalu je s 6:1 premagal Lovra Haceta Zajca (ŠDŠTA). Turnir v midi tenisu je osvojil Mitja Kozjak (Olimpija), ko je v finalu z 2:0 premagal Luko Požonca (TK CC). V mini tenisu je pri deklicah zmagala Brina Milovanović (Maja). V finalu je z 2:0 premagala Niko Kožuh (Maja). Pri dečkih je bil najboljši Mark Škundrič (ŽTK Maribor), ki je z 2:0 ugnal Taja Cerarja Žiliča (Tabre).

Značke: tenis, šport

Članki iz rubrike