kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

ou
ou
1 20.03.2019 10:48:07

Janja Garnbret bo od zdaj naprej 'letela', pričakovanja od letošnje sezone pa zelo visoka

Marec je mesec, ko so športni plezalci že malo nestrpni v pričakovanju nove tekmovalne sezone.

Pozno jesenskim počitkom in zimskim obdobjem intenzivnih treningov bodo kmalu sledila prva tekmovanja na najvišjem nivoju in kmalu bo postalo tudi jasno, kako dobro je kdo pripravljen. Tudi v slovenski reprezentanci, ki že leta velja za eno najmočnejših na svetu, je tako. Največ oči bo v prihajajoči predolimpijski sezoni seveda spet uprtih v zadnja leta nepremagljivo Janjo Garnbret.

Janja je lansko sezono že tretjič po vrsti zaključila kot najboljša v svetovnem pokalu v disciplini težavnost, je pa tudi aktualna svetovna prvakinja na balvanih in v olimpijski kombinaciji, ter podprvakinja v težavnosti. Je prva ženska na svetu, ki ima naslove svetovne prvakinje v treh disciplinah, leta 2016 je v Parizu namreč to postala tudi v težavnosti. Njena bera vrhunskih rezultatov je pri “rosnih” 19 letih tako bogata, da se mnogi sprašujejo kje najde motivacijo za trdo delo še naprej. Odgovor je v veselju do tega športa, pa seveda olimpijska sezona 2020, ko bo športno plezanje debitiralo pod olimpijskimi krogi. Janja že danes velja za eno glavnih favoritinj. Do takrat je seveda še daleč in tudi sama ne sliši najraje vprašanj o pričakovanjih, pove pa rada, da predvsem želi plezati za užitek in da bo, dokler bo uživala, gotovo zraven tudi dober rezultat.

Kot vsi vrhunski športni plezalci, ki sezono tempirajo na tekmovanja najvišjega ranga, se tudi ona spočije pozno jeseni, oziroma v začetku zime, ko tekmovanj ni. Ponavadi zadnji tekmi in sponzorskim obveznostim sledi počitek nekje na toplem, ki si ga je tudi po lanski sezoni privoščila s fantom Domnom Škoficem. Tudi on zadnja leta kroji vrh tekmovalnega plezanja na našem planetu, leta 2016 pa sta bila zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnosti kar oba. Janja je bila isto leto tudi svetovna prvakinja v tej disciplini.



Lani je Janja postala športnica leta v Sloveniji, po izboru športnih novinarjev, in se postavila ob bok Luki Dončiću, ki so mu ta naziv podelili pri moških. Za športnico, ki prihaja iz finančno veliko šibkejšega športa, je to seveda vredno še toliko več, ko pa je temu letos februarja dodala še Bloudkovo nagrado, je postalo jasno, da je plezanje z njo stopilo še stopničko višje v slovenskem športnem prostoru. Martina Čufar, Natalija Gros, Maja Vidmar, Klemen Bečan, Mina Markovič, Domen Škofic, Jernej Kruder in drugi so zgodbo slovenskega športnega plezanja gradili in zgradili, Janja pa je temu dodala še najvišji strešnik.

Pa ji je kaj žal, da je za vse uspehe žrtvovala običajno najstniško življenje, se odrekala zabavam in druženju z vrstniki? Pravi, da ne, v plezanju je našla vse kar jo osrečuje, konec koncev tudi Domna in dokler je tako, ji menda nič ne manjka. Je pa v letošnji sezoni bogatejša za nova krila. Pridružila se je namreč elitni skupini športnikov pod okriljem Red Bulla. Od zdaj naprej bo tako letela, se je pošalila na Facebooku.

Svetovni pokal 2019 se prične že v začetku aprila v Švici, s tekmami na balvanih, julija pa prav tako v Švici še drugi del sezone s tekmami v težavnosti. V Slovenijo serija prihaja konec septembra, ko bo tekma v težavnosti že po tradiciji v kranjski dvorani na Zlatem polju. Prav tako bo letos spet na sporedu svetovno prvenstvo, tokrat avgusta na Japonskem. Za tiste, ki računajo na olimpijski nastop leta 2020, bo sezona 2019 pomembna tudi zaradi olimpijskih kvalifikacij.

Članki iz rubrike