Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 03.02.2019 08:23:32

Super Bowl LIII v znamenju medgeneracijskega boja in mejnikov

Reuters
Ekipi New England Patriots in Los Angeles Rams bosta ponoči ob 00.30 po slovenskem času v Atlanti začela finalno tekmo lige ameriškega nogometa NFL oziroma 53. Super Bowl. Boj generacij, kot ga tudi imenujejo zaradi razlik v starosti predvsem med podajalcema in trenerjema obeh ekip, bo zanimiv zaradi kar nekaj mejnikov.

Enainštiridesetletni podajalec New Englanda Tom Brady bo postal najstarejši podajalec v finalih lige, ob tem pa bo lovil svoj šesti naslov prvaka, kar bi bil nov rekord. S tem bi postal edini s toliko naslovi, ob dejstvu, da so kariere v NFL vse krajše, bi ta rekord lahko ostal za vedno.

Tekmo bo gostil futuristični stadion Mercedes-Benz, kjer bo 75.324 gledalcev opazovalo, ali bo Bradyju uspelo osvojiti novo lovoriko Vincea Lombardija, prvo je osvojil že pred 17 leti. Nov rekord podajalca patriotov bo tudi deveta udeležba v finalih lige NFL.

Na drugi strani pa bi za rekorde lahko poskrbela mladost. Los Angelesov strateg Sean McVay bi pri 33 letih postal najmlajši trener, če mu uspe ugnati starega lisjaka, 66-letnega Billa Belichicka, ki ima že pet naslovov s patrioti, ob tem pa še dva kot pomočnik.

Štiriindvajsetletni podajalec Rams Jared Goff je bil star vsega sedem let, ko je Brady osvojil prvi Super Bowl. Podobno je z McVayem, ki je bil podajalec srednješolske ekipe, ko je Belichick dobil prvi naslov v NFL z New Englandom leta 2002.

Razlike v izkušnjah so stavničarje "prisilile" k temu, da so za rahle favorite izbrali patriote, najbolj osovraženo ekipo lige, sodeč po analizah družbenih omrežij. Če bi jim uspel še šesti naslov, bi se izenačili s Pittsburgh Steelers kot najuspešnejša franšiza v zgodovini.



A kljub temu Kalifornijcem nikakor ne manjka samozavesti, ki jo gradijo tudi zaradi enega najbolj vznemirljivih in točkovno bogatih napadov v ligi. Tako kot New England so tudi Rams razvili zelo dobro igro po tleh, izjemnemu tekaču Toddu Gurleyju se je pridružil še C.J. Anderson in povečal izbiro opcij v igri po tleh.

Na drugi strani jim samozavest v obrambi daje najboljši branilec v NFL Aaron Donald, ki naj bi bil glavna nevarnost za to, da se Brady ne bo počutil ravno sproščeno. "Izjemen podajalec je, toda tudi nanj lahko izvajaš pritisk, tako kot na vsakogar drugega. Če bomo delali svoj posel, potem lahko pridemo do njega," pravi Donald.

Zgodovina kaže, da je napad patriotov težje ustaviti, kot bi si kdo mislil. V zadnjih dveh finalih so igralci New Englanda v povprečju dosegli več kot 33 točk, Brady pa je na teh dveh tekmah podal za kar 971 jardov.

Obračun, ki ga bodo ob polčasu popestrili Maroon 5, himno pa bo zapela legenda soula Gladys Knight, si bodo slovenski ljubitelji tega športa lahko ogledali v prenosu na Sportklubu 1.

Kot zanimivost velja omeniti, da je nekdanji podajalec Dallasa, zdaj pa strokovni komentator mreže CBS Tony Romo, ki po konferenčnem finalu AFC, kjer je vnaprej napovedoval akcije New Englanda in Kansas Cityja, velja za "Romostradamusa", napovedal izid finala. Pravi, da se bo tekma končala z 28:24, zmagovalca pa ni "razkril".

Članki iz rubrike