Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 01.02.2019 22:21:27

Dvanajst ruskih atletov z dve- do osemletnim dopinškim suspenzom (dopolnjeno)

Dvanajst ruskih atletov, med katerimi je tudi olimpijski prvak v skoku v višino iz Londona 2012 Ivan Uhov, je suspendiranih zaradi dopinga, je danes objavilo Mednarodno razsodišče za šport (Cas) v Lozani. Atleti so si zaradi različnih dopinških prekrškov prislužili od dveh do osem let suspenza.

Med dvanajsterico je poleg Uhova tudi svetovna prvakinja v skoku v višino iz 2013 Svetlana Školina, so še sporočili iz Casa.

Cas je pojasnil, da se na vse te odločitve, povezane s prekrški, storjenimi med olimpijskimi igrami 2012 in atletskim svetovnim prvenstvom 2013, lahko pritožijo v naslednjih 21 dneh.

"Zdaj se moramo odločiti, kako naprej. Trenutno je to le prvostopenjska odločitev, ki je, kot je meni znano, dana na podlagi dokazov Grigorija Rodčenkova," je dejal šef ruske atletske zveze Dmitrij Šljahtin.

Dvaintridesetletni Uhov je dobil štiriletno prepoved in so mu izbrisali izide med 16. julijem 2012 in 28. julijem 2015, kar pomeni, da bo izgubil olimpijsko zlato, srebro s SP 2014 in bron z EP 2014. V tem letu je Uhov sicer že dvakrat preskočil 2,31 metra.


Olimpijsko zlato bo namesto Uhova dobil Američan Erik Kynard, Britanec Robbie Grabarz, Kanadčan Derek Drouin in Katarec Mutaz Essa Barshim bodo po novem srebrni.

Školina je prav tako dobila štiriletno kazen, namesto nje bo svetovna prvakinja 2013 Američanka Brigetta Barrett.

Najdaljši, osemletni kazni sta doleteli metalki kladiva Gulfijo Agafonovo in Tatjano Lisenko, ki sta bili pred tem že dvakrat kaznovani zaradi dopinških prekrškov.

Druge kazni so dobili sprinterka Tatjana Firova, troskokaš Ljukman Adams, metalki kladiva Ana Bulgakova in Marija Bespalova, suvalec krogle Ivan Juškov, metalka diska Vera Karmišina-Ganejeva in tekačici na 100 metrov z ovirami Jekaterina Galickaja in Julija Kondakova.

Mednarodna atletska zveza bo sicer v letu 2019 dovolila nastope pod nevtralno zastavo 42 ruskim "dopinško čistim" atletom.

Značke: atletika, doping

Članki iz rubrike