pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Delovna akcija Njena.si

Delovna akcija: Zgodba Potrčevih razjokala ...

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

STA
STA
1 14.12.2018 10:49:11

OKS pred volitvami z enim kandidatom za predsednika

Nikola Miljković
Olimpijski komite Slovenije (OKS) bo imel 16. decembra v Ljubljani volilno skupščino. Že slab mesec dni je znano, da bo dosedanji predsednik Bogdan Gabrovec edini kandidat za predsedniško mesto slovenskega olimpijskega gibanja.

Gabrovec se je za novo kandidaturo odločil, "da z ekipo dokonča projekte, ki so jih začeli v minulem obdobju, pa jih zaradi objektivnih ali časovnih razlogov niso mogli dokončati".

Med najpomembnejšimi zadolžitvami za naslednji mandat je Gabrovec izpostavil z državo povezane napredke pri financiranju slovenskega športa ter uresničitev nekaterih pomembnih zavez nacionalnega programa športa in novega zakona o športu, ki je bil sprejet šele lani.

Tako izpostavlja delovanje Fundacije za šport (FŠO) kot eno ključnih financerk za delovanje športa v državi. Ta sredstva pridobiva iz koncesijskih dajatev na igre na srečo, ki pa se v zadnjih letih zmanjšujejo tudi zaradi interventnega ukrepa, sprejetega v času krize, s čimer se je uvedla dodatna obdavčitev iger na srečo.

Tako naj bi FŠO v prihodnjem letu razdelila 7,7 milijona evrov za namene delovanja športa, po njenih navedbah pa je sprejem dodatne obdavčitve povzročil okrog milijon in pol evrov izpada prihodkov na letni ravni.

"V času gospodarske krize je bila začasno sprejeta desetodstotna obdavčitev srečk. Ta zakon se mora ukiniti ali pa moramo doseči, da se tako zbrana sredstva sistemsko preusmerijo v šport, saj ga država zbira iz tako imenovanega športnega denarja," je po napovedani kandidaturi opozoril Gabrovec.

Dodaten vir financiranja za šport bi po njegovem lahko bilo tudi povišanje omejitve donacije, ki jih lahko posamezniki namenijo iz dohodnine, iz zdajšnjih 0,5 odstotka na en odstotek in davčne olajšave za podjetja, ki vlagajo v šport.

Pri tem Gabrovec ocenjuje, da so klubi in društva osnova slovenskega športa, nacionalne in lokalne zveze in skupnosti ter OKS pa morajo prek letnih programov športa doseči, da bodo dobili ustrezno podporo za svoje delovanje.



"Doseči moramo tudi izvajanje nacionalnega programa športa v skladu z novim zakonom o športu, ki je bil v državnem zboru na žalost sprejet šele lani. Pri tem gre za več programskih točk, ki so vezane tudi na OKS. Ta ima s spremembo nove obveznosti, kot so zakonski registracija in kategorizacija športnikov, zadolžen pa je tudi za program usposabljanja vseh skupin strokovnih kadrov v športu," je še povedal.

Izpostavil je, da se v preteklih letih marsikaj uredilo in da so kljub težavam s financiranjem ostali rezultati slovenskega športa vsaj na enaki ravni kot prej, "ali pa so se v nekaterih pogledih celo izboljšali". Med najbolj vidnimi izpolnjenimi projekti v preteklem obdobju je navedel tudi ustanovitev Fundacije za financiranje športnikov iz socialno ogroženih okolij.

Nekdanji dolgoletni predsednik Judo zveze Slovenije (JZS) je šele drugi predsednik OKS po Janezu Kocijančiču, ki je slovenski šport vodil vse od osamosvojitve. Na položaju ga je nasledil 16. decembra 2014. Tudi takrat ga je predlagala JZS, na volitvah pa je premagal ljubljanskega župana Zorana Jankoviča in srebrnega olimpijca iz Atlante 1996 Andraža Vehovarja.

Poleg volitev predsednika bodo na skupščini, ki združuje predstavnike športnih zvez v Sloveniji, opravili tudi volitve za izvršni odbor, ki ima vključno s predsednikom in tremi podpredsedniki 25 članov. Volitve vseh članov se izvajajo na enotnem volilnem listu.

Trinajst od teh je predstavnikov nacionalnih panožnih športnih zvez olimpijskih športov; osem je predstavnikov športa za vse oziroma športnih zvez priznanih in neolimpijskih športov, za katere bodo volitve dvostopenjske; štiri pa so predstavniki lokalnih športnih zvez.

Za mesto prvega podpredsednika kandidirata sedanji član na tem mestu Janez Sodržnik (regijska pisarna Ljubljana) in Bojan Geiser (regijska pisarna Maribor). Drugi podpredsednika se izvoli izmed predstavnikov nacionalnih panožnih športnih zvez olimpijskih športov, kandidatov je tokrat 14, tretji podpredsednik pa se voli med vsemi kandidati za IO.

Med novimi člani IO pa ne bo enega najboljših slovenskih športnikov doslej Iztoka Čopa, tudi sedanjega podpredsednika, ter Tjaše Andree Prosenc, ki je bila neprekinjeno članica IO v sedemindvajsetih letih obstoja OKS. Slednja je kandidirala, pa nato kandidaturo umaknila "na lastno željo z namenom, da drugemu predstavniku zimskih športov, mesto je le eno, omogoči nemoteno izvolitev v najvišji organ OKS".

Članki iz rubrike